Ataköy Marina – portti Turkkiin Bosporinsalmen suulla

Ataköy Marina, joka sijaitsee Istanbulin Euroopan puoleisella rannalla, on isohko, moderni ja rauhallisella alueella sijaitseva tukikohta ja pysähdyspaikka monelle venekunnalle matkalla Välimereltä Mustallemerelle tai kulttuurimatkalle Istanbuliin.

Ataköy Marina (40°58'22''N ja 28°52'55''N) on avainpaikalla Välimeren (tarkemmin sanottuna Marmaranmeren) ja Mustanmeren yhdistävän Bosporinsalmen alkupäässä, jossa salmen läpi pääsyä jonottavat kauppalaivat pysähtyvät.

Koska Istanbulin kv. lentokenttä sijaitsee miljoonakaupungin mittasuhteissa vain 4 kilometrin päässä Marinasta, niin se, Bosporinsalmen alku ja vuoroaan odottavat kauppalaivat mahdollistavat mielenpainuvan näyn lentokoneesta katsottuna, ja myös koko miljoonakaupunki saa oikeat mittasuhteet.

Ataköy Marinalla on sinilippusatamana kaikki vierailevan venekunnan tarvitsemat palvelut ja enemmänkin. Marina-alueelta löytyy perustarpeiden lisäksi muun muassa lääkäri, pesula, valuutanvaihto, kauppakeskuksia, hotelleja, ravintoloita, tenniskenttiä ja uima-altaita.

Palveluiden saatavuus on erinomaista luokkaa, ja ne ovat Turkille tyypilliseen tapaan ainakin vielä edulliset. Samoin marinan henkilökunnan ystävällisyys, palveluhalukkuus ja kielitaito ovat tasolla, johon matkailija on tottunut esimerkiksi Kreikan matkailusaarilla Kosilla, Samosilla ja Rhodosilla.

Marinan kapasiteetti on vajaat 1000 venettä. Joukkoon mahtuu useita megajahteja, joista osa on Mustanmeren rannikkomaiden kansalaisten omistuksessa, kotisatamanaan Istanbul.

Valtaosa turkkilaisten omistuksessa olevista veneistä on jonkin kansainvälisen veroparatiisin alla, koska ainakin toistaiseksi veneen omistuksen verotus on Turkissa raskasta.

Ataköy Marinan yhteydessä toimiva veneseura Ataköy Marina Yacht Club toimii hyvin aktiivisesti. Se järjestää niin match race -kisoja kuin isompiakin kansainvälisiä tapahtumia.

KAYRA (Black Sea Yacht Rally) on perinteinen, Mustanmeren rantavaltiot kiertävä kolmikuukautinen tapahtuma, joka lähti ja päättyi Ataköy Marinaan vierailtuaan välillä Georgiassa, Venäjällä, Ukrainassa, Romaniassa ja Bulgariassa. Osanottajia on useita kymmeniä. KAYRA järjestettiin viimeksi vuonna 2004.

MAYRA (Marmara Sea Yacht Rally) on Marmaranmeren rannat kiertävä tapahtuma, johon osallistuu useita ns. turistivenekuntia. Tänä vuonna MAYRA järjestetään 20.6.–2.7.2014.

EMYR (Eastern Mediterranean Rally) kiertää Turkista Kyprokselle, Syyriaan, Libanoniin, Israeliin ja Egyptiin. Veneitä tapahtumaan osallistuu parhaimmillaan toista sataa.

Lisätietoa Ataköy Marinasta netissä osoitteessa www.atakoymarina.com.tr.

Kohteet:  Istanbul Turkki

Lue lisää aiheesta