Ateenassa vilinää ja uneliasta siestaa

Ateenassa on totuttava siihen, että suuri osa kaupungista on suljettu siestan tunteina. Keskustan ulkopuoliset liikkeet postit ja pankit ovat lähes poikkeuksetta suljettuna maanantaisin ja keskiviikkoisin tai avoinna vain puoli päivää.

 

Kreikka kuuluu Euroopan köyhimpiin maihin ja jokainen ateenalainen yrittää muistaa Aristoteleen ajatukset rikkauden hankkimisen edellytyksistä, jotka ovat kaupankäynti ja taloudenhoito. Siispä katukaupassa on kaikkea saatavilla.

Paikallisen kaupunginosan poliisi, jonka vastuualueeseen kuuluu yleinen järjestys, tekee ratsioita kaupungin keskustassa koettaen saada kiinni katukaupustelijat, joilla ei ole asianomaista myyntilupaa. Niinpä luvattomat kaupustelijat keräävät monta kertaa päivässä kankaille levitetyn myytävänsä kulmista nyytiksi ja juoksevat karkuun kuka minnekin.

Vaikka kiinnijäämisen riski on suuri, laittomat kaupustelijat täyttävät jalkakäytävät, uimarannat ja supermarkettien parkkipaikat. Liikennevaloissa lapset ja erimaalaiset kauppiaat myyvät organisoidusti lähes kaikkea: juomavettä, kukkia, kalastusvälineitä, auton ikkunanpesua, rinkeleitä, kahvia, donitseja, nenäliinoja, kiikareita, banaaneja, äänitteiden piraattikopioita, äänentoistolaitteita ja varastettua tavaraa.

Ateenasta on nähtävä moneen kertaan hävitetty ja turmeltu Akropolis, maailman kaunein marmorinen rauniokasa. Se on koettava ja aistittava. Keskellä kaupunkia sijaitseva antiikin merkittävin rakennus sijaitsee 90 metriä korkealla Akropolis-kukkulalla.

Euroopan sotaisessa menneisyydessä Akropolista on pidetty ruutivarastona, siksi se on tuhoutunut kahteen kertaan lähes täydellisesti: ensimmäisen kerran valtiomies Perikleen aikana 437 eKr. salamaniskusta sekä vuonna 1687 venetsialaisten ja ottomaanien välisen sodan yhteydessä.

Loistopylväät olivat vaurioituneet jo muutama kymmenen vuotta ennen Perikleen aikaa. Akropoliin pohjoispuolen pylväät ovat olleet pystyssä vuodesta 1929. Turistia ei häiritse asiantuntijan lausunto, jonka mukaan pylväät näyttävät sijaitsevan säännöllisin välein, mutta itse asiassa kolme pylvästä sijaitsevat kauempana toisistaan kuin pitkien sivujen pylväät.

Kuka piittaa rakennusten suunnitelmiin liittyvistä suhdejärjestelmistä, kun aistit kertovat kaikkien maisemassa vallitsevien luonnon elementtien – maan, meren, tulen ja ilman – olevan tasapainossa.

Taksi on helpoin tapa liikkua, jos tiedät minne olet menossa. Kävellen kuitenkin näet ja koet enemmän. Voit valita myös trollit ja johdinautot, jotka liikennöivät keskustassa. Väkeä on kaduilla paljon, ja liikenne on kovaa ja vilkasta.

Paikalliset asukkaat ovat tottuneet metsästämään taksin lennosta. Turistin voi olla vaikea vastata kreikan kielellä liikkuvasta autosta huudettuun kysymykseen "Minne olet menossa?": "Pou pas?" Vastauksen kuultuaan kuljettaja mahdollisesti pudistaa päätään tai viittaa kyytiin. Kuljettajalla on nimittäin valinnanvapaus hyväksyä tai hylätä kyydittävän tarjous matkasta.

Taksissa saattaa istua jo muutama asiakas entuudestaan, joten kuljettaja toimittaa autossa ensin istuneet perille ja sitten vasta sinut. Taksimatkaan on siis varattava aikaa. Hämmästyä ei pidä myöskään, jos istut ensimmäisenä taksissa ja kuljettaja pysähtyy kysymään kadun reunalla viittoilevilta ihmisiltä, minne he ovat menossa.

Keskustan läheisyydessä sijaitsevalle noin 600 metriä korkealle Lykavitos-kukkulalle on helppo löytää, sillä se piirtyy läntiseen horisonttiin keskustasta katsoen. Lykavitos on perinteinen rakastavaisten kohtauspaikka elokuun täydenkuun aikaan. Kukkulalle mentäessä on paras ottaa taksi, ja loppumatka onkin jyrkkien portaiden kiipeämistä. Käytettävissä on myöskin hissi.

Huipulla on nähtävänä koko Ateena mahtavana panorama-kuvana jalkojen juuressa. Kukkulalta etelään näkyvässä Falirossa sijaitsee myös Agios Kosmaksen urheilupuisto, jonne voi mennä viettämään liikunnallista viikonloppua ja ihailemaan merta sekä ajamaan muutamat kierrokset upealla karting-radalla.

Vouliagmenin ja Voulan uimarannat sijoittuvat myös samalle rantaviivalle. Idässä näkyvän Imitos-vuorten takana sijaitsee Ateenan uusi lentokenttä Spatan alueella. Lännen suunnalla näkyy Pireuksen satama, josta matkustaja-alukset lähtevät tuuliolosuhteiden niin salliessa joillekin Kreikan kahdestatuhannesta saaresta.

Eläinten ja luonnon ystävä voi hengähtää keskustassa sijaitsevassa Kansallispuistossa ja ihaillen etsiä 25 000:ta erilaista puulajiketta, jotka sinne on ilmoitettu istutetuksi. Ankkalammikon lisäksi puistosta löytyy pienimuotoinen eläintarha.

Kansallispuisto on keidas keskellä Ateenaa, mutta on mielekästä suunnistaa 25 kilometriä Ateenan keskustasta itään Spatan alueelle, jossa sijaitsee muutama vuosi sitten perustettu eläintarha.

Kahden tunnin kierros eläintarhassa ei vie jalkoja alta, vaikka sisäänpääsymaksu on kymmenen euroa henkilöä kohden. Paahtava helle ei tuulen ansiosta liiemmin haittaa, sillä hyvin hoidettu alue on laaja, lähes 60 hehtaaria ja sijaitsee aukealla paikalla.

Uimarannan tavernoineen löytää helposti myös Spatan alueelta, muutamien kilometrien päästä eläintarhasta. Menneenä kesänä sieltä purettiin paljon luvattomasti rakennettuja tavernoita, mutta joitakin on toki jäljellä ja uusista yrittäjistä ei koskaan ole pulaa. Myös tällä puolella Attikaa epäsiisteyteen kiinnittää ensimmäiseksi huomiota. Mutta syy on ymmärrettävä. Liian täydet roskakorit ja usean kerran vuodessa kymmenen boforin voimakkuudella riepottava tuuli.

Teksti ja kuvat: Helena Hera
 

Kohteet:  Ateena Kreikka

Lue lisää aiheesta