Currywurstia ja brunsseja - esittelyssä Berliinin ravintolat

Ravintoloissa syöminen on Berliinissä verrattain halpaa, ja eri maiden keittiöiden ja erilaisten etnisten sekä teema- ja erikoisravintoloiden kirjo on varsin laaja.

Ylipäänsä Berliinissä on 14 500 gastronomia-alan yritystä, mukaan lukien kapakat ja grillikioskityyppiset ruokapaikat – joten kovin pian vaihtoehdot eivät lopu kesken!

Berliinin kulinaristisista nautinnoista puhuttaessa ei missään tapauksessa pidä unohtaa kaupungin omaa erikoisuutta currywurstia, currylla maustetulla ketsupilla höystettyä grillimakkaraa. Muutenkin Berliinin keittiö kunnostautuu liharuuissa: muita suosittuja paikallisherkkuja ovat Eisbein eli Schweinehaxen (”jääjalka” eli sianpotka) sekä Bouletten, jauhelihapihvit. Usein vitsaillaan Döner Kebabin olevan Berliinin kansallisruoka, mikä ei ole täysin väärin: döner tulee toki alun perin Turkista, mutta Berliinin Döner-kioskeissa myytävät dönerit kehitettiin nimenomaan Berliinissä.

Jos pikkunälkä yllättää, kannattaa etsiä lähistöltä ”Imbiss”-kylttiä – Imbissit ovat verrattavissa meikäläisiin grilleihin ja niissä voi maistella Berliinin omia erikoisuuksia. Perinteisesti kaupungin parhaisiin currywurst-Imbisseihin ovat kuuluneet Konnopkes Imbiss (Schönhauser Allee 44a, U2-metrolinjan alla Eberswalder Strassen asemalla, Prenzlauer Berg), Curry 36 (Mehringdamm 36, Kreuzberg) sekä Burgermeister (U1-metrolinjan alla Schlesicher Torin asemalla, Kreuzberg). Bier’sissa Friedrichstrassen juna-asemalla (Friedrichstrasse 141-142, Mitte) currywurstin seuraksi voi naukkailla jopa shamppanjaa. Varaudu jonottamaan – mutta hyväähän kannattaa odottaa!

Tyypillinen ravintolassa nautittu ateria Berliinissä ovat viikonloppuaamujen laiskat all you can eat -brunssit. Brunssi- ja aamiaisvaihtoehtoja löytyy melkeinpä yhtä paljon kuin ravintolavaihtoehtoja muutenkin. Brunsseja tarjoavat viikonloppuisin, eritoten sunnuntaisin, useat ravintolat – hyvän paikan saattaa löytää tarkastelemalla oman hotellin lähikatuja. Oivallisia paikkoja hyvän brunssin metsästykseen ovat esimerkiksi Simon-Dach-Strasse Friedrichshainissa sekä Kollwitzplatzin ja Helmholzplatzin ympäristöt Prenzlauer Bergissä. Hyviä (ja suosittuja – pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen) brunsseja tarjoavat esimerkiksi Lafil (Wörther Str. 33, Prenzlauer Berg, erityisesti espanjalainen brunssi lauantaisin) sekä Morgenland (Skalitzer Str. 35, Kreuzberg).

Jos ruokailun haluaa olevan todellinen elämys, kannattaa valita jokin Berliinin erikoisemmista ruokapaikoista. Jännittäviä ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi valkosipuliravintola Knofel (Wichertstrasse 33, Prenzlauer Berg), jossa kaikki on maustettu runsaalla valkosipulilla – viinikin; ”pimeysravintolat” Nocti Vacus (Saarbrücker Strasse 36-38, Prenzlauer Berg) ja Unsichtbar (Gormannstrasse 14, Mitte) jossa aterioidaan pilkkopimeässä; sekä TV-tornin huipulla oleva näköalaravintola, joka kiertää kerran tunnissa akselinsa ympäri ja jossa ruokailun lomassa voi ihastella maisemia yli 200 metrin korkeudesta (TV-torni, Alexanderplatz, Mitte).

Yksi Berliinin ravintolakulttuurin ehdottomista parhaista puolista ovat lukuisat etniset ravintolat. Suomalaista ravintolaa Berliiniin ei vielä ole keksitty perustaa, mutta melkeinpä kaiken muun maalaisia ruokapaikkoja löytyy. Eksootiikkaa kaipaavat voivat maistella vaikkapa kengurua tai krokotiilia australialaisessa Corroboreessa (Georgenstrasse 181-183, Mitte; Sony-Center, Mitte), hummusta israelilaisessa Zula Hummus Caféssa (Husemannstrasse 10, Prenzlauer Berg) tai strutsia tai seepraa afrikkalaisiin ruokiin erikoistuneessa Massaissa (Lychener Str. 12).

Kalaruokien ystävän kannattaa suunnata Balikci Ergüniin (Lüneburger Str. 382, S-junan raiteiden alla, Moabit). Ravintola on hieman syrjässä ja ulkoapäin varsin vaatimattoman näköinen, ja sen saattaakin ohittaa täysin huomaamatta – mikä pätee moniin muihinkin Berliinin ruokapaikkoihin, joten silmät kannattaa pitää auki, eikä ulkonäön kannata antaa pettää. Kaupungin parhaat hampurilaiset tarjoaa The Bird (Am Falkplatz 5, Prenzlauer Berg) ja hyvistä pihvipaikoista mainittakoon esimerkiksi Escados Parilla Grill (Karl-Liebknecht-Strasse 29, Mitte).

Historiallisia kokemuksia ja berliiniläisen keittiön erikoisuuksia kaipaaville voi suositella esimerkiksi Berliinin vanhinta ravintolaa Zur letzten Instanzia (Waisenstr. 14-16, Mitte), jossa itse Napoleonin kerrotaan istuneen, sekä Ständige Vertretungia,(Schiffbauerdamm 8, Mitte), jonka nimi, ”Pysyvä edustusto”, viittaa DDR:n edustustoihin aikanaan Saksan Liittotasavallassa ja päinvastoin. Historian siipien havinan voi kuulla myös Paris-Moskaussa (Alt-Moabit 141, Tiergarten), vuonna 1898 rakennetussa entisessä majatalo-tavernassaa toimivassa gourmet-ravintolassa.

Teksti ja kuvat: Sanna Lönnfors

Kohteet:  Berliini Saksa

Lue lisää aiheesta