Kaikki on huippuluokkaa Dubaissa

Arabiemiraatteihin kuuluva Dubai on Lähi-idän tärkein matkailukeskus. Ilmapiiri on hyvin moderni ja kansainvälinen, ja jopa 80 prosenttia maan asukkaista on ulkomaalaisia.

Kaupungissa liikkuu myös paljon upporikasta väke, varakkuus näkyy keskustan toimistorakennuksissa, hienoissa autoissa ja loistohotelleissa. Arabikulttuuri on kuitenkin voimakkaasti läsnä. Paikalliset miehet pukeutuvat edelleen valkoiseen dishdashaan ja päähineeseen, naiset abayaan ja huiviin.

Creek-lahti jakaa kaupungin Deiraan ja Bur Dubaihin. Lahden ylittäminen käy kätevästi vesitaksilla. Aivan lahden suulla on Shindaghan kaupunginosa, jonka ympärille koko Dubai on syntynyt. Alueella on vielä jäljellä useita perinteisiä arabitaloja. Sheikki Saeedin talo on huolellisesti restauroitu.

Al Fahidin linnoituksessa on Dubain museo. Siellä alueen historia esitellään hyvin informatiivisesti ja opettavaisesti. Molemmat kohteet ovat auki päivittäin.

Matkan aikana kannattaa tutustua myös ympäröiviin alueisiin. Aavikkosafareissa, kameliretkellä ja beduiiniteltassa on seikkailun makua, Dau-risteily on sekin kokemus. Historiallinen Hatta linnakkeineen on suosittu picnic-kohde, Al Ainin keidaskaupunki taas tunnetaan kamelimarkkinoistaan. Arabiemiraattien pääkaupunki Abu Dhabi ei sekään ole kovin kaukana.

Ostosmahdollisuuksien puolesta Dubai on omaa luokkaansa. Perinteisessä soukissa, eli eräänlaisessa basaarissa, kannattaa varata aikaa katsomiseen ja tinkimiseen. Kultasouk Sikkat Al Khail Roadilla Deiran kaupunginosassa on nähtävä. Harkkoja, koruja ja jalokiviä pursuavien kultasepänliikkeiden keskellä on helppo uskoa, että Dubai on maailman suurimpia kultamarkkinoita.

Ihan lähellä on myös maustesouk, jonka kapeilla kujilla leijuu neilikan, kanelin ja kardemumman tuoksu. Mausteita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä myydään suoraan säkeistä ja laareista. Sahramia myydään paljon suomalaista hintaa halvemmalla, myös ruusuvesi on hyvä ostos.

Lähellä on myös Murshidin basaari. Kaupan on mitä erilaisimpia tavaroita suitsukkeista kodinkoneisiin ja kameroista kankaisiin. Varsinainen kangassouk on kuitenkin Bur Dubain -kaupunginosassa. Kaupan on hienoja pellavakankaita, helmin koristeltuja sifonkikankaita ja korkealaatuisia pashminahuiveja.

Perinteisten soukien lisäksi kaupungissa on 20 modernia ostoskeskusta, joissa myydään tavaroita kaikkialta maailmasta. Tehokkaan ilmastoinnin ansiosta ostosten tekeminen on ihanan viileää. Deira City Centre on keskuksista suurin, ja sieltä löydät kaikki kansainvälisesti tunnetut vaate- ja kenkämerkit. Myös aitoja mattoja ja kirjailtuja kankaita löytyy.

Wafi Shopping Mallissa Bur Dubain puolella taas on elegantteja Chanelin, Max Maran ja Chopardin liikkeitä. Kahviloita ja ravintoloita on useita, yksi niistä vain naisille. Muita hyviä paikkoja ostosten tekoon ovat Kara-ma, Bani Yas -aukio sekä Al Rigga ja Al Dhiyafa -kadut.

Lukuisat vapaa-ajan aktiviteetit ovat nekin Dubain vetonauloja. Turnaukset golfissa, pikaveneilyssä tai rugbyssä ovat maailman huippuluokkaa. Golf-kenttiä on neljä. Niistä Dubai Creek Golf and Yacht Club kuuluu olevan maailman parhaita. Täällä pelataan masters-turnaukseen kuuluva PGA Desert Classic. Myös kentän vieressä oleva Broadwalk-ravintola on suositeltava.

Paikalliset viettävät paljon aikaa kameliravi- ja hevoskilpailuissa, joita pidetään talvikuukausien aikana. Erityisesti raviurheilu on Dubain kruununprinssin suosiossa. Nad Al Cheban ravirata houkutteleekin varakkaita sheikkejä katsomoon.

Yksi Dubain houkutus ovat tietenkin kilometrien pituiset, puhtaat ja väljät hiekkarannat. Jumeirah Beach on yleinen uimaranta, Jumeirah Beach Park ja Al Mamzar Park ovat rantapuistoja. Molemmat ovat vartioidun hiekkarannan vieressä ja niihin on pieni pääsymaksu. Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa suihkut, kioski ja vuokrattavat aurinkotuolit. Molemmat puistot ovat auki aamukahdeksasta iltamyöhään.

Jumeirahiin pääsevät lauantaina ja sunnuntaina vain naiset ja lapset, Al Mamzarissa naisten päivä on keskiviikko. Mahdollisuuksia vesiurheiluun, vaikkapa snorkalukseen, vesiskootteriajeluun ja surffaukseen on paljon. Jumarahin lähellä on lisäksi Wild Wadi -vesipuisto, joka on sopiva lapsillekin.

Ihan vesipuiston vieressä on tekosaarelle rakennettu, purjeveneen purjetta muistuttava seitsemän tähden Burj Al Arab -loistohotelli. Ylhäällä 200 metrin korkeudessa on Al Muntaha -ravintola. Ruoka on kallista, mutta näkymä yli meren ja rannikon on upea.

Viihde ja yöelämä keskittyvät Dubaissa hotelleihin. Vain hotelleissa saa viiniä, ja se on kallista. Hotellien ravintoloista löytyy lähes kaikki maailman etniset keittiöt. Kaupungillakin on useita ruokapaikkoja ja kansainvälisiä ketjuja. Suositeltavia ovat esimerkiksi Sphinx Restaurant Wafissa ja italialainen La Moda Hotel Intercontinentalissa.

Teksti: Leena Itkonen
Kuvat: Stock.xchng, Lehtikuva

Lisätietoja:
www.dubai.com
www.godubai.com
www.dubaigolf.com

Kohteet:  Deira Dubai Arabiemiraatit

Lue lisää aiheesta