Kap Verde - tulivuorien, laaksojen ja loputtomien rantojen maa

Entisistä orjasaarista on tullut tyrskyjä uhmaavien surffaajien paratiisi. Rauhallisen kohteen pitkät rannat ja paahtava aurinko tarjoavat turisteille upeita mahdollisuuksia lomailuun.

Kap Verden tasavalta sijaitsee Senegalin edustalla Atlantin valtamerellä, noin 640 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikolta. Se koostuu kymmenestä suuresta ja viidestä selvästi pienemmästä saaresta, jotka kaikki ovat vulkaanista alkuperää.

Saaret tunnetaan parhaiten entisenä orjakaupan keskuksena. Kap Verde oli asumaton portugalilaisten saapuessa sinne 1400-luvulla. Saarista tehtiin osa portugalilaista imperiumia ja pian niistä tuli orjakaupan keskus. Edelleen pääosa saarten nykyisistä asukkaista on afrikkalaisten orjien ja portugalilaisten siirtolaisten jälkeläisiä.

Nykyään Kap Verdellä viihtyvät niin lapsiperheet kuin yksityisyyttä kaipaavat omatoimimatkailijatkin. Kohde tarjoaa lomalaisille lämpimän ja aurinkoisen talvikohteen.

Kap Verden saaret eroavat toisistaan paljon: tuliperäinen ja karu Sal on kuin vastapari viheriöivälle Santo Antãolle.

Monet maahan suuntaavista lomalaisista valitsevat päämääräkseen maan kehittyneimmän rantalomakohteen, jylhällä Salin saarella sijaitsevan Santa Marian. Tarjolla on upeita rantoja, monipuolisia vesiurheilumahdollisuuksia sekä hyviä kala- ja äyriäisravintoloita, joissa ruoka on taatusti tuoretta.

Kap Verdeen pääsee tutustumaan parhaiten, kun yhdistää suosituimman matkailusaaren Salin rantalomaan viikon loman jollakin naapurisaarista.

Maahan matkaavan kannattaa muistaa, että Kap Verdellä on helppoa ja halpaa nousta joko laivaan tai lentokoneeseen ja jatkaa seuraavalle saarelle. Osa saarista on vain näköetäisyyden päässä toisistaan. Kiertoretkillä pääsee myös helposti tutustumaan naapurimaahan Senegaliin.

Santo Antãon saari on läntisin Kap Verden suurista saarista. Tulivuoriperäinen saari on vehmas jyrkkine vuorineen sekä kauniine laaksoineen: Kap Verden saarista se on luonnoltaan kaikkein vaihtelevin. Saari on pullollaan tunnelmallisia ravintoloita, erikoislaatuisia museoita sekä erityyppisiä nähtävyyksiä.

Paikalliset tislaamot valmistavat pontikkaa muistuttavaa kansallisjuomaa grogueta, eräänlaista rommin ja konjakin sekoitusta. Upeat vaelluspolut vievät ulos luontoon sekä huikeille näköalapaikoille ja vieraanvaraisissa pikkukylissä matkailija voi nauttia aidosta tunnelmasta monine paikallisine erikoisuuksineen.

Rentouttavan rannalla löhöämisen lisäksi Kap Verdellä on tarjolla matkailijalle paljon aktiviteettejä.

Tuliperäisen saaren lämmin vesi mahdollistaa monipuolisen vesiurheilun. Purjelautailu ja leijasurffaus ovat suosittuja ja yleistyviä urheilulajeja etenkin Salilla ja Boa Vistalla. Uusia purjelautailukeskuksia avataan jatkuvasti.

Surffauksen lisäksi suosittuja harrasteita ovat syvänmerenkalastus ja snorklaaminen. Sekä Salin että Boa Vistan ulkopuolella on runsaasti laivanhylkyjä, joihin voi tutustua sukeltamalla.

Useimmilla Kap Verden saarilla järjestetään myös vaellusretkiä, joissa mukana on paikallinen opas. Retket tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua maan ainutlaatuiseen luontoon.

Kap Verdessä aamiainen ja lounas eivät ole läheskään yhtä tärkeitä kuin päivän suuri tapahtuma illallinen. Se nautitaan myöhään ja monet ravintolat avaavat ovensa vasta iltaseitsemän jälkeen.

Kap Verden merellinen sijainti merkitsee sitä, että keittiötä hallitsevat kalaruoat kaikissa muodoissaan.

Veden kielelle saava kansallisruoka Cachupa sisältää usein muun muassa maissia, papuja, bataattia, erilaisia lihoja, kesäkurpitsaa ja tietyissä tapauksissa banaania. Cachupan valmistusaika on pitkä: tavallisesti ravintoloiden ikkunassa on ilmoitus, milloin sitä on saatavissa seuraavan kerran.

Illallisen kruunaa paikallisten iloinen juhlinta: kun aurinko alkaa laskea, on musiikin aika. Saaret tunnetaan erilaisista musiikkilajeista, joiden alkuperä vastaa eri puolilta tulleiden kapverdeläisten syntyperää. Tarttuvimmat rytmit muistuttavat matkasta vielä pitkään loman päättymisen jälkeen.

Matkailijan kannattaa muistaa, että turismi on Kap Verdessä vasta kehittymässä. Lomailijan ei kannata odottaa samanlaista ylellisyyttä kuin kehittyneemmissä matkailumaissa: kohteen viehätys piilee koskemattomuudessa ja aitoudessa sekä luonnon ja meren läheisyydessä.

Lentomatka Kap Verdeen kestää noin kymmenen tuntia. Yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden lisäksi matkaa ennen tulisi ottaa A-hepatiitti-rokote. Joissakin maan kohteissa myös B-hepatiitti- ja lavantautirokotteiden on hyvä olla voimassa.

Teksti: Anna Huuhtanen/MTV3

Kuvat: Kap Verden matkatoimisto ja SXC

Kohteet:  Kap Verde