Khao Lak hurmaa sukeltajat

Surullisen kuuluisa Khao Lak on toipunut tsunamin aiheuttamista tuhoista ja houkuttelee turisteja paitsi upouusilla lomakeskuksilla myös kauneudellaan ja vastustamattomilla hiekkarannoillaan.

Phuketin pohjoispuolella sijaitseva kymmenien kilometrien pituinen hiekkaranta Khao Lak herättää ikävä kyllä vieläkin huonoja muistoja. Se muistetaan parhaiten valtaisista tuhoista, joita se kärsi jättiläismäisen tsunamiaallon iskettyä Thaimaan länsirannikolle tapaninpäivänä vuonna 2004.

Vaati valtavan määrän avustusjärjestöjä ja vapaaehtoistyöntekijöitä ennen kuin alue saatiin uudelleen asuin- ja lomakelpoiseen kuntoon. Nyt Khao Lak on jo toki palannut matkanjärjestäjien listoille, ja se on edelleen nopeimmin kasvava turistialue Thaimaassa. Khao Lak on onnistunut säilyttämään rauhallisen ja leppoisan ilmapiirin, kaikesta huolimatta.

Khao Lakin alueella on seitsemän kansallispuistoa ja upeita vuoristoisia sademetsiä, jotka reunustavat punertavahiekkaisia, idyllisiä hiekkarantoja. Niitä katsellessa ymmärtää hyvin, miksi Khao Lakin sanotaan olevan yksi koko Thaimaan kauneimmista alueista.

Khao Lakin voidaan katsoa rajoittuvan etelässä Khao Lak Lam RU -kansallispuistoon ja pohjoisessa ylelliseen Royal Bangasak Beach Resort -lomakeskukseen. Alueen eteläosan kansallispuisto on laaja luonnonsuojelualue, joka leviää merenrannasta syvälle sisämaahan ja jonka päätie halkaisee kahteen osaan.

Puiston sisämaan puolella on noin 125 neliökilometriä lähes koskematonta sademetsää, korkeita vuoria ja vesiputouksia. Kansallispuiston alueella olevaa lomakeskusta lukuun ottamatta alueella ei juurikaan ole palveluja.

Khao Lakissa ei ole varsinaista keskustaa vaan pitkä pääkatu, joka kulkee rannan suuntaisesti etelän kansallispuistosta pohjoiseen ja jonka varrelle kaikki paikalliset ravintolat ja palvelut ovat keskittyneet. Nang Thong Beachia voidaan kuitenkin pitää jonkinlaisena Khao Lakin liikekeskustana. Sieltä löytyy kattavia palveluja kuten muun muassa apteekki, vaatekauppoja, ravintoloita, kioskeja ja baareja.

Ravintoloissa ei turistin tarvitse jäädä nälkäiseksi, sillä annoksia on kaikkiin makuihin. Ruokalistoilta löytyy muun muassa ruotsalaista perinneruokaa, pihvejä, pizzoja, pastaa sekä tietenkin merenantimia ja aitoa thai-ruokaa.

Khao Lakin toinen keskusta-alue on Bang Niang Beach, jossa on useita kauppoja, ravintoloita ja muita palveluita. Majoitus Bang Niang Beachilla jakaantuu päätielle ja rannalle, kalliiseen ja edulliseen. Toisin kuin Nang Thong Beach, tämä alue kärsi valtaisat tuhot Tsunamissa, minkä takia alueella on edelleen raunioita, mutta myös paljon uusia rakennuksia.

Takua Pa on pieni kaupunki Khao Lakin pohjoispuolella, jossa ainakin pohjoisempien lomakeskusten asukkaat käyvät usein asioimassa postissa, apteekissa, pankkiautomaatilla ja bensa-asemalla.

Paikallisliikennettä Khao Lakissa hoitavat song tao -autot eli lavalliset pick up -autot. Ne kulkevat 4-tietä pitkin Khao Lakin etelä-osasta Takua Pan kaupunkiin ja takaisin. Autot pysähtyvät missä tahansa ja jättävät matkustajan mihin tahansa 4-tien varrella.

Khao Lakin ilmapiiri on leppoisa ja rauhallinen – vilkasta iltaelämää pitää etsiä muualta. Myöskään suuria kulttuurielämyksiä ei alueella lomailevan kannata odottaa. Khao Lakin ainoa nähtävyys on Tsunamin muistomerkki, joka sijaitsee Bang Niangin kylässä. Muistomerkin suunnittelusta järjestettiin kansainvälinen kilpailu, johon osallistui 379 ehdotusta 40 maasta.

Lopulta voittajaksi valittiin espanjalainen Naha Conceptis -yrityksen Muistojen vuoret -niminen teos. Sitä ei kuitenkaan koskaan pystytetty paikalleen vaan nykyinen suuria syömäpuikkoja muistuttava muistomerkki on ruotsalaisen Lars Englundin suunnittelema.

Tsunamin taustat ja sen aiheuttamat tuhot on esitelty pienessä museossa, joka avattiin vuoden 2006 lopussa. Museo sijaitsee niin ikään Bang Niangin kylässä, päätien itäpuolella.

Pelkkää rannalla löhöilyä ei Khao Lak -loman kuitenkaan tarvitse olla. Retkivalikoimissa on muun muassa valtavasti erilaisia sukellusmatkoja, viidakkovaellus Khao Sok -kansallispuistossa sekä laivaretki Phang Ngan alueelle, jossa tutustutaan kauniisiin kalliomuodostelmiin.

Iltaretkiä järjestetään Patong Beachille ja ostosmatkoja Phuketiin. Tarjolla on myös suuri valikoima erilaisia meriretkiä, perinteisten lisäksi esimerkiksi luolavaelluksia tai kanoottiretkiä.

Khao lak on kuuluisa sukellusmahdollisuuksistaan. Sukellusretkiä tehdään useille saarille, esimerkiksi Similan-saarille ja Koh Surinille. Suomalaisia sukellusfirmoja kannattaa suosia, jos tuntuu siltä, ettei kielitaito välttämättä riitä ohjeiden sisäistämiseen englannin kielellä.

Raya Divers on suomalainen sukellusfirma, jonka retkille (kuten useiden muidenkin matkanjärjestäjien retkille) noudetaan suoraan hotellilta ja joihin sisältyy lounas: vesi, hedelmät, kahvi ja tee.

Biang Niangin alueen pohjoisosassa on minigolf & garden restaurant, joka tarjoaa kahdeksantoista rataa rehevän kasvillisuuden ja tiilistä rakennettujen seinämien väissä. Radan läheisyydessä on lisäksi mukava ravintola ja kaunis orkideapuisto.

Kaikkialla Thaimaassa turistien ykkössuosikki on elefanttisafarit. Elefanttisafareista mainittakoon pohjoisosan Khao Lak elephant camp sekä Sairung safari ja etelässä Asia safari & elephant village sekä Khao Lak eco elephant village.

Mitä tahansa lomallaan tekeekin, kannattaa nauttia auringosta, hienosta hiekasta, herkullisesta ruuasta ja ennen kaikkea luonnosta, joka Khao Lakissa on upeampi kuin lähes missään muualla Thaimaassa.

Teksti: Tuuli Daavittila/Mediafocus

Kuvat: www.khaolaklanddiscovery.com

Kohteet:  Khao Lak Thaimaa

Lue lisää aiheesta