Kuuba - rantalomalle rytmien maahan

Rumba, rommi, sikarit - kuubalaiset tuotteet ovat tunnettuja maailmalla, mutta maana Kuuba on tuntemattomampi. Nyt Karibianmeren suurin saari kuitenkin houkuttelee yhä enemmän turisteja. Matkailusta on tullut saaren toiseksi suurin tulonlähde heti sokeriruokoteollisuuden jälkeen. Vaihtoehtoja on useita. Rantaloman lisäksi Kuubaan hakeudutaan musiikin, tanssin ja vallankumousromantiikan takia. Maan luonto, kulttuuri ja historia tekevät kokemuksesta monipuolisen.

Kristoffer Kolumbus rantautui Kuubaan vuonna 1492 ja kehui intiaanien asuttamaa saarta ihastuttavaksi. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin espanjalaiset valloittivat Kuuban ja pitivät sitä hallussaan seuraavat 400 vuotta. Kuuba itsenäistyi vuonna 1902, mutta maan talous ja politiikka oli kiinteästi sidoksissa Yhdysvaltoihin. Fidel Castron johtama vallankumous vuonna 1959 katkaisi tämän yhteyden.

Kuuban eri aikakaudet ovat edelleen aistittavissa saarella. Havannan, Trinidadin ja Santiago de Cuban vanhojen kortteleiden espanjalaistyyliset rakennukset henkivät vanhaa siirtomaa-aikaa. Liikenteen dollarihymyjen, vanhojen amerikkalaisten autojen, keskellä tuntuu kuin olisi palannut 50-luvulle. Rakennuksia koristavat valtavat Che Guevaran ja Fidel Castron kuvat muistuttavat vallankumouksesta.

Rumba ja muu musiikki, rommi ja sikarit ovat lyhyesti sanottuna myös niitä asioita, joita turistin Kuubassa tulisi kokea. Vierailu sikareita valmistavassa tupakkatehtaassa on mielenkiintoinen kokemus, vaikka itse lopputuote ei miellyttäisikään. Partagasin sikaritehdas Havannassa on hyvä kohde, mutta tehtaita on muuallakin. Tupakkaa viljellään luonnonkauniissa Viñalesin laaksossa, joka sekin on käynnin arvoinen.

Sikarit tehdään edelleen käsityönä. Pulpettinsa ääressä istuvat työläiset kääräisevät tupakanlehdistä nopeasti maailmankuuluja havannalaisia. Sikaritehtaiden yhteydessä on aina myös kauppa. Sikarilaatikon ostaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, koska merkkejä ja laatuja on monia. Tottunut ostaja tarkistaa sikarin aromin ja kimmoisuuden.

Rommi on Kuuban kansallisjuoma. Rommin iästä riippuu sen nauttimistapa. Vanha, tammitynnyreissä maustunut rommi nautitaan sellaisenaan. Coctaileihin taas käytetään nuorta, valkoista rommia. Tunnetuimpia coctaileja ovat Ernst Hemingwayn suosimat mojito ja daiquiri sekä tietenkin rommista ja coca-colasta tehty Cuba libre. Tehdaskäynnille voi osallistua esimerkiksi Santiago de Cubassa, jonka Caney-rommitehdas on toiminut vuodesta 1838. Tuliaisiksi rommia voi ostaa vaikkapa Havannan rommitalosta, jonka valikoima on suuri.

Afrikkalaisen rummun ja espanjalaisen kitaran sanotaan yhdistyvän kuubalaisessa musiikissa. Näiden instrumenttien ja jazzvaikutteisen musiikin, eurooppalaisen hillityn tanssin ja afrikkalaisen heimotanssien sekoitus on ollut onnistunut. Ovathan rumba, mambo ja cha-cha-cha maailmankuuluja. Musiikkia Kuubassa kuulee kaikkialla. Erityisen vahvana afro-kuubalainen musiikki soi kuitenkin Santiago de Cubassa. Kuubalainen musiikki CD:llä tai kasetilla on erinomainen muisto Kuubasta. Myös soittimet ovat edullisia.

Kabareetakin kannattaa kokeilla. Tasokkaimmillaan kabaree on unohtumaton taide-elämys, jossa tanssijat, akrobaatit ja laulajat esiintyvät ison orkesterin säestyksellä. Suuriin kabareihin mahtuu yli tuhat katsojaa. Paras kabaree on Havannan Tropicana, mutta myös Santiago de Cuban Tropicana on hyvä. Lomakeskusten kabareet ovat nekin melko tasokkaita.

Suurin osa turisteista saapuu Kuubaan rantalomalle. Saaren valkoiset hiekkarannat ovat kerrassaan upeita ja meri syvän sininen. Varadero on lomakeskuksista suurin ja vilkkain, mutta aivan yhtä hyvä valinta on Playa Santa Lucía, Guardalavaca tai jokin Kuuban pienistä saarista.

Hinnat täällä ovat halvempia kuin muualla Karibialla. Sukeltajia miellyttää saarta ympäröivä koralliriutta ja monenkirjavat trooppiset kalat. Vedenalaiset luolat ja hylyt tuovat sukeltamiseen lisäjännitystä. Syvänmerenkalastus on toinen suosittu laji. Saaliiksi kalastajat saavat miekkakalaa, makrillia ja meriahventa. Lomakeskuksissa voi myös vaikkapa pelata golfia tai tennistä.

Retki hiekkarannoilta Havannaan kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä. Hieman ränsistyneenäkin tämä Kuuban pääkaupunki on uskomattoman kaunis ja ilmava. Maurilaiseen tyyliin rakennettu Vanha Havanna on merkitty UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Upeimmat siirtomaatyyliset rakennukset ovat Plaza de Armasilla, kaupungin vanhimmalla aukiolla ja Katedraalin aukiolla, jolle käsityömarkkinat levittäytyvät lähes joka päivä. Näiltä aukioilta ja Calle Obispon kadun taidekojuista löytyy ihania matkamuistoja. Calle Obispon 1800-luvulta peräisin olevat apteekit ovat tunnettuja myös luontaistuotteistaan.

Havannan sataman edustalla on kaksi vanhaa linnoitusta. Castillo De Morro on rakennettu 1500-luvun lopulla. Näkymä Havannaan on upea. Viereinen La Cabaña on rakennettu 1763 ja se on laajin Amerikkaan koskaan rakennettu linnoitus. Erityisen kaunis se on iltavalaistuksessa.

Havannassa voi myös kulkea Ernst Hemingwayn jalanjäljissä. Kirjailijan maatila Havannan ulkopuolella on nyt museona. Saaret ja Virta -teoksessa esiintyvä baari El Floridita löytyy Obispo-kadulla. Toinen Hemingwayn suosima ravintola La Bodeguita del Medio on niin ikään Vanhassa Havannassa. Vanhus ja meri -kirjan tapahtumat taas sijoittuvat viereiseen Cojimarin kaupunkiin.

Trinidad ja Santiago de Cuba ovat niin ikään hyviä kaupunkikohteita. Trinidadia pidetään Kuuban kauneimpana kaupunkina. Vanha kaupunki pastellinsävyisine siirtomaa-ajan taloineen ja mukulakivikatuineen on merkittykin UNESCOn maailmanperintölistaan. Maan parhaat käsityöläiskaupat ovat täällä ja ihan kaupungin ulkopuolella on loistava hiekkaranta.

Santiago de Cuba on maan toiseksi suurin kaupunki. Vanhassa kaupungissa oleva Velázquezin talo on rakennettu vuonna 1516. Sen uskotaan olevan Amerikan vanhin talo. Musiikin ystävien kannattaa hakeutua Calle Heredia -aukiolle. Läheisellä Casa de la Trova -talolla musiikkia voi kuunnella aamusta iltaan. Karnevaalimuseossa musiikki taas soi viikonloppuisin.

Teksti:
Leena Itkonen

Kohteet:  Kuuba Karibia

Lue lisää aiheesta