Länsi-Afrikan hurmaava Gambia

 
Gambia, joka kutsutaan myös nimellä ”Smiling Coast of Africa”, hurmaa vieraanvaraisuudellaan ja erilaisuudellaan. Lomalla kaipaa ennen kaikkea lämpöä ja rentoutumista. Gambiassa on mahdollisuus nauttia molemmista. Gambia on talven aurinkovarmin lomakohde ja aurinkotunteja on päivässä 8 – 10.  
Gambiassa on hienot ja pitkät hiekkarannat, jotka eivät ole turistien kansoittamia. Luontokokemukset, aivan uudenlainen kulttuuri, paikalliset torit ja markkinat, ystävälliset ihmiset ja mielenkiintoiset retket tekevät lomamatkasta unohtumattoman. Vaikka Gambia on köyhä kehitysmaa, turistina ei voi olla kiinnittämättä huomiota joka puolella hymyileviin kasvoihin ja iloisesti leikkiviin lapsiin. Vaaleaihoinen lomailija saa paikallisten mielenkiinnon heräämään ja uteliaita kysymyksiä kuulee usein. Liian tungetteleville opaspalvelujen tarjoajille kannattaa sanoa jyrkästi mutta ystävällisesti ”ei”.  Gambialaiset lapset ottavat pienet tuliaiset kiitollisina vastaan. Pieni hiuspinni, tarra tai vaikkapa kynä saa lapsen ikionnelliseksi.
Gambia on Länsi-Afrikan rannikon valtioista pienin ja sen pinta-ala on 11 295 km2. Gambia oli Englannin siirtomaa vuosina 1756-1965, jonka jälkeen siitä tuli itsenäinen valtio. Gambian pääkieli on edelleen englanti. Gambia on kolmelta suunnalta naapurimaan, Senegalin, ympäröimä ja neljännellä suunnalla valtio rajoittuu mereen. Gambian rantaviivan pituus on noin 55 km. Maan ylpeys ja varsinainen selkäranka on Gambiajoki, joka virtaa maan halki lähes 500 kilometrin matkalla.
Gambian pääkaupungissa, Banjulissa, on n. 35 000 asukasta. Kaupunki on todellinen kauppiaiden ja kojujen sekamelska ja siellä on myös koko Länsi-Afrikan suurin markkina-alue, Albert Market, johon kannattaa tutustua loman aikana. Asukasluvultaan Gambian suurin kaupunki on Serrekunda, jossa on n. 335 000 asukasta. Serrekundassa on paljon kauppoja, myyntikojuja sekä isot markkinat keskellä kaupunkia. Kotu ja Senegambia ovat ne alueet, joissa on eniten hotelleja. Välimatkat Gambiassa eivät ole pitkiä ja alueelta toiselle on helppo liikkua.

Rannat

Pitkiä, kullankeltaisia kilometrien pituisia hiekkarantoja kutsutaan usein Gambian kullaksi. Periaatteessa koko Gambian rantaviiva on yhtä ranta-aluetta - Gambiajoen suulla sijaitsevasta Cape Pointista aina etelämpänä sijaitsevaan Brufutiin saakka. Muutamat kauneimmista rannoista sijaitsevat Kotussa ja Bijilossa, joissa kummassakin on tarjolla kivoja hotelleja. Upeilla rannoilla voi nauttia auringosta ja merestä tai vain rentoutua varjossa huojuvien palmujen alla. Illalla asetutaan joukolla nauttimaan kauniista auringonlaskusta.

Eläimet ja kasvit

Vaikka Gambia on Afrikassa, ei siellä ole paljon villieläimiä. Gambiassa on muutamia villieläimiä kuten pahkasikoja, antilooppeja, virtahepoja, hyeenoja ja neljä eri apinalajia. Näiden lisäksi Gambiassa on paljon erilaisia matelijoita. Lintubongareille Gambia on todellinen paratiisi sillä siellä on yli 450 eri lintulajia. Parhaimmat mahdollisuudet nähdä eläimiä ovat suojellut metsäalueet eri puolilla maata. Samoilla alueilla on myös paljon mielenkiintoisia eksoottisia yrttejä ja kasveja. Rannikolla hallitsevana on mangrovekasvillisuus.  

Ravintolat

Gambiassa avataan koko ajan uusia ravintoloita, ruokapaikkoja ja kahviloita. Ruokalistoilla on sekä afrikkalaisia että kansainvälisiä herkkuja. Gambiassa on kaksi ruokalajia, joita voi pitää maan kansallisruokina: Chicken Yassa -kanaruoka, joka tarjoillaan vahvasti maustetun Yassa-kastikkeen kanssa sekä Domoda, joka on paikallisten suosima risottoa muistuttava riisiruoka. Se sisältää kanaa, kalaa tai lihaa ja se tarjoillaan riisin ja maapähkinäkastikkeen kera. Ruoka on Gambiassa hyvää ja ruoat asetellaan kauniisti lautaselle.

Ostokset

Gambiassa voi tinkiä lähes kaikista ostoksista. Pieniä räätäliliikkeitä on kymmeniä ja mekon tai puvun teettäminen onnistuu hyvin loman aikana. Yleinen hintataso Gambiassa on vielä suhteellisen edullinen, ja batiikki, laukut, kengät, puuveistokset ja nahkatuotteet ovat suosittuja tuliaisia. Banjulin kaupungin Albert-markkinoilla tekee edullisia ostoksia.
Jutun kirjoittaja on Tjärebrogin tiedottaja Arja, joka ihastui Gambian matkallaan paikallisten sydämellisyyteen, upeisiin rantoihin ja uuteen erilaiseen kulttuuriin. Monilla retkillä pääsi tutustumaan lähemmin gambialaisten arkeen ja elämään.
Kohteet:  Gambia Afrikka

Lue lisää aiheesta