Löysivätkö kiinalaiset Amerikan?

Kiersivätkö kiinalaiset maailman meriä jo ennen kuin eurooppalaiset lähtivät löytöretkille? Löysivätkö kiinalaiset merenkulkijat Amerikan 70 vuotta ennen kuin Kolumbus saapui Karibianmerelle? Jos näitä asioita kysyy eläkkeellä olevalta brittiläiseltä meriupseerilta Gavin Menziesilta, vastauksena on ehdottomasti kyllä.

Menzies on tutkinut kiinalaisten matkoja 15 vuotta. Hänen teoriansa kiinalaisten merenkulusta on herättänyt maailmalla vilkasta keskustelua. Hänen vuonna 2002 ilmestynyt mittava teoksensa on nyt ilmestynyt myös suomeksi nimellä 1421 - Kun Kiina löysi maailman (Genimap).

Menzies saa jatkuvasti uutta todistusaineistoa teorialleen. Kirjan julkistamistilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä hän kertoi, että kauan etsitty kiinalaisten amiraalien kartta oli löytynyt viime torstaina Kiinasta. Sähköpostitse saatua karttakuvaa ei saanut vielä kuvata, sillä se julkistetaan vasta joulukuussa Japanissa.

Menzies ei liioin voinut muutoinkaan kertoa kartan löytymisen yksityiskohtia julkisuuteen. Hän on kuitenkin vakuuttunut, että kartta on aito. Jos kartta olisi väärennös, monet nykyisin aidoiksi todistetut kartat olisivat väärennöksiä.

Menziesilla oli esittää kirjan kirjoittamisen jälkeen otettuja kuvia Nova Scotiasta Kanadasta. Sieltä löydettiin taannoin muinaisen kylän rauniot. Menzies tutki kaksi viikkoa aluetta. Hän on vakuuttunut, että kiinalaisilla oli kaivoksia ja malminsulattamoja tällä alueella lähes 600 vuotta sitten.

Menzies on vakaasti sitä mieltä, että Kolumbuksella oli käytössään maailmankarttoja, joihin Amerikat tai ainakin sen edustalla olevat saaret olivat kuvattu. Hänen mielestään ketkään muut kuin kiinalaiset eivät olleet voineet tehdä karttoja. Hän todistaa kirjassaan, että koko maailma oli kartalla jo ennen kuin eurooppalaiset lähtivät löytöretkille. Australia kartoitettiin jo 350 vuotta ennen kuin
James Cook purjehti alueelle.

Kirjan keskeisenä antina on, että kiinalaiset kiersivät maailman meriä jo vuosina 1421-23. Kiinalaiset olivat Menziesin mukaan paikanmäärityksessä ja laivanrakennuksessa selvästi etevämpiä kuin muiden maiden merenkulkijat ja laivanrakentajat.

Maaliskuussa 1421 kiinalaisalukset - jotkut jopa 150 metriä pitkiä - lähtivät Kiinasta. Alukset olivat keisari
Zhu Din uskollisten eunukkiamiraalien komennossa. Heidän käskynään oli edetä "maailman ääriin asti".

Kun laivasto palasi, Kiina oli aloittamassa itsensä määräämää täydellistä eristyneisyyttä muusta maailmasta. Alukset jätettiin lahoamaan ja matkasta kertovat asiakirjat tuhottiin. Näin tuhoutui myös tieto siitä, että kiinalaiset olivat purjehtineet maapallon ympäri. Torstaina löydetyn kartan uskotaan olevan jäljelle jäänyt todiste matkoista.

Menzies uskoo, että kiinalaiset eivät vain käyneet Amerikoissa; he myös asuttivat näitä mantereita. Hän hylkää teorian siitä, että ihmisiä olisi vaeltanut Beringinsalmen kautta Pohjois-Amerikkaan. Hänen mukaansa väki Aasiasta tuli meriteitse.

Menzies on kiertänyt vaimoineen eri puolilla maailmaa keräämässä todisteita. Hän on vertaillut vanhoja karttoja uusiin. Käytössä ovat olleet myös dna-kokeet. Menzies laskee vierailleensa 120 maassa, yli 900 museossa ja kirjastossa sekä kaikissa merkittävissä myöhäiskeskiajan satamissa.

Menzies on saanut selvää tukea teorialleen Aasiasta. Eurooppalaisilta ja amerikkalaisilta tutkijoilta sen sijaan on tullut rankkaa kritiikkiä. Monien tukijoiden mielestä Menzies ei ole pystynyt perustelemaan riittävästi päätelmiään. Esitettyjä todisteita ei ole liioin tieteellisesti vahvistettu.

Vaikka todisteet eivät olekaan riittäviä, teoria voi silti hyvin pitää paikkansa. Olivathan kiinalaiset edelläkävijöitä niin monessa muussakin asiassa.

Teksti:
Risto Jussila / STT
Kuvat:
Genimap Oy ja www.1421.tv