Lasten kanssa lomalle

Lapset mukaan lomalle? No totta kai!

Lapsi nauttii lomailusta yhtä paljon kuin aikuinenkin. Ehkä jopa enemmän, koska kaikki käytännön asiat, etukäteisjärjestelyt ja stressaaminen jäävät luonnollisesti vanhempien vastuulle. Ja myönnettäköön, perhelomaan valmistautumisessa on oma hommansa. Mutta loman huolellinen suunnittelu ja etukäteen valmistautuminen kannattavat. Kun kaikki mahdollinen on otettu huomioon – ja mukaan – voi lomalla keskittyä vain nauttimaan. Lomaan lasten kanssa voi valmistautua vaikkapa näin:

Ikuisuus lähtöön

Varaa matka ja ala odottaa. Laske kuukausia, viikkoja ja päiviä. Ensin loma tuntuu olevan ikuisuuden päässä, kunnes yhtäkkiä huomaatkin sen olevan ihan pian!

Kaksi kuukautta lähtöön

Tarkasta vielä kolmannen kerran, että kaikkien passit ovat varmasti voimassa. Ja matkavakuutus! Kai se on varmasti voimassa koko porukalle?

Kuukausi lähtöön

Kerro lapsille, että pian lähdetään lomalle ja varaudu kysymystulvaan: ”Minne? Milloin? Miksi? Kenen kanssa? Millä? Onko siellä uima-allas? Entä Lollo ja Bernie? Montako yötä vielä?” Ilmoita myös lasten hoitopaikkaan, että lapset ovat poissa.

2,5 viikkoa lähtöön

Kaiva esiin lasten kesävaatteet ja totea suurin osa pieniksi. Ala metsästää shortseja, sandaaleja, t-paitoja, hellehattuja ja uimapukuja vuodenajasta riippuen joko kaupoista tai kirppareilta sekä ystäviltä ja tuttavilta (koska keskellä talvea Suomen kauppojen kesävaatevalikoima on varsin rajallinen). Sovita uimalasit ja -räpylät. Puhalla kaikki uimalelut vain todetaksesi, että ainakin kolmasosa vuotaa. Tuudittaudu lopulta ajatukseen, että mitä ei ole, sen voi ostaa periltä.

Viikko lähtöön

Täydennä matka-apteekki: allergialääkkeitä, aurinkorasvaa, Bepanthenia, hyttyskarkote, kortisonivoidetta, kuumemittari, kyypakkaus, käsidesiä, laastareita, maitohappobakteereja, perusvoidetta, puhdistusainetta, pumpulia, ripulilääkettä, silmätippoja ja särkylääkkeitä. Muista myös tarkistaa matkakohteeseen vaadittavat rokotukset!

Matkailijan terveysopas

Neljä päivää lähtöön

Jos et vielä ole aloittanut pakkaamista, nyt on jo korkea aika! Luonnollisesti sinulla kannattaa olla kilometrin mittainen lista mukaan pakattavista asioista, jotta mitään elintärkeää ei unohdu. Karkeasti voitaneen yleistää, että mitä pienempi matkalainen, sitä enemmän mukaan otettavaa tavaraa.

Kun lentokoneen ruumaan menevä muuttomatkatavarakuorma on saatu pakattua, on aika uhrata muutama ajatus käsimatkatavaroille. Viihdykettä, vaihtovaatteita, vaippoja. Ja älä vain unohda eväitä! Rusinoilla tai muulla pikkupurtavalla voi hätätapauksessa lahjoa lapset hiljaiseksi tai istumaan paikoillaan nousun ja laskun ajan. Purukumi tai esim. pillimehu auttavat myös ilmanpaineen tasaamiseen korvissa.

Seuraava haaste onkin kaiken tämän tavaramäärän kuskaaminen paikasta toiseen. Hikeä pukkaa pelkkä ajatuskin!

Päivä lähtöön

”Olenko varmasti muistanut kaiken? Missä matkaliput ovat? Onko lapsille pakattu tarpeeksi vaatetta? Mitenköhän lento sujuu?” Stressitaso tuntuu nousevan samassa tahdissa lähtöpäivän lähestymisen kanssa. Istu hetkeksi alas, laske kymmeneen ja hengitä syvään. Jos jotain unohtuu, se ei yleensä ole maailmanloppu. Tärkeintä lasten kanssa matkustamisessa on oikea asenne. Unohda siis stressaaminen ja koeta heittäytyä rentoon lomafiilikseen jo kotona. Näin koko porukka voi lähteä matkaan hyvillä mielin.

Kiitoradalla

  • ”Äiti, mitä tuosta napista tapahtuu?”
  • ”Äiti, milloin saadaan ruokaa?”
  • ”Äiti, vieläkö on pitkä matka?”

Viereisestä penkistä kuuluu taukoamaton pulputus. Mutta arvatkaa mitä? Ei haittaa! Nyt ollaan koneessa ja matkalla kohti lomaa. Täältä tullaan Lollo & Bernie! Ja tanssimuuvitkin on hallussa ahkeran harjoittelun ansiosta:

Kuvat ja video: Tjäreborg

Kirjoittaja on Tjäreborgin Copywriter sekä 1,5- ja 4-vuotiaiden tyttöjen äiti, jonka perheloman alkuun on neljä päivää.