Lempeä Ankara

Turkin eurooppalaisimmaksi kaupungiksi kehuttu Ankara on turisteille vieras, mutta takuulla vierailun arvoinen. Turkin pääkaupungissa viihtyvät sopuisasti rinta rinnan niin vilkkaat basaarit, uljaat moskeijat, aarteita tulvillaan olevat museot kuin pikaruokaketjut ja Marks & Spencerkin.

Suomesta ei toistaiseksi järjestetä valmiita pakettimatkoja Ankaraan, mutta reittilennoilla sinne pääsee Helsingistä vaihtamalla konetta esimerkiksi Münchenissä, Wienissä tai Kööpenhaminassa. Ankaraan on helppo lentää myös Turkin suositummista lomakohteista, kuten Istanbulista ja Antalyasta. Ankaran kansainväliseltä lentokentältä Esenbogalta on kaupungin keskustaan matkaa 25 kilometriä.

Ankara on vierailun arvoinen, ja monen mielestä juuri se Turkin eurooppalaisin kaupunki. Löytyyhän kaupungista esimerkiksi kolme Marks & Spencer -tavarataloa! Vaikka suurin osa ulkomaalaisista liikkuu Ankarassa työasioissa, myös turistien määrä kasvaa pikku hiljaa.

Modernissa yliopisto- ja hallintokaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa, ja sinne on hyvä majoittua myös, jos haluaa tutustua laajemmin Anatoliaan, Kappadokiaan ja Mustanmeren rannikkoon. Hinnat ovat Ankarassa vielä Istanbulia ja etelärannikon turistimagneetteja halvemmat, ja liikenneyhteydet kenties Turkin parhaat.

Ankarassa asuu Turkin valtion matkailutoimiston mukaan noin 3,7 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisinä Ankaran löysivät heettiläiset 1500-luvulla eKr. Heidän jälkeensä kaupunkia ovat hallinneet muun muassa fryygialaiset, lyydialaiset, persialaiset, kreikkalaiset ja turkkilaiset islaminuskoiset osmanit eli ottomaanit.

Mustafa Kemalin eli Atatürkin valtakaudella ensimmäisen maailmansodan ja sitä seuranneen kreikkalaisia vastaan käydyn itsenäisyyssodan jälkeen lokakuussa 1923 Ankarasta tuli lopulta maan pääkaupunki.

Ottomaani-imperiumin aikaan 1400–1800-luvuilla Ankara oli rauhallinen pikkukaupunki, jonka kaduilla käyskentelivät pitkäturkkiset vuohet, joiden villasta kehrättiin kuulua angoralankaa. Nyt vuohet ja villalanka ovat tehneet tilaa modernille miljoonakaupungille, jonka yleisilmeelle ovat ominaisia leveät puistokadut, vehreät puistot, monet suurlähetystöt ja hallintorakennukset sekä lukuisat hotellit ja ravintolat.

Kaupungin länsimaalaista ilmapiiriä voimistavat muun muassa ulkomaalaiset yliopisto-opiskelijat, kielikoulujen oppilaat ja bisnesmiehet. Katukuvaa värittävät myös univormupukuiset sotilaat, sillä kaikilla armeijan alajaoksilla on osastoja Ankarassa.

Nyky-Ankara on vilkas kulttuurikaupunki. Tarjolla on ainakin balettia, teatteria, oopperaa, kansantansseja ja kaupungin arvostetun filharmonisen orkesterin suosittuja konsertteja. Lisäksi kaupungissa on paljon museoita ja taidegallerioita. Kaupungin tärkeimmät vuotuiset taidetapahtumat, kansainväliset taide- ja musiikkifestivaalit ja kansainväliset lasten festivaalit, järjestetään molemmat huhtikuussa.

Yksi Ankaran kuuluisimpia nähtävyyksiä on vuonna 1938 kuolleen Atatürkin muistoa vaalimaan rakennettu mausoleumi eli Anitkabir, joka houkuttelee myös arkkitehtuurin ystäviä: vuonna 1953 valmistuneessa monumentaalisessa rakennuksessa on yhdistelty lukuisten eri aikakausien arkkitehtuurityylejä.

Yleisölle avoin on myös Cankayassa sijaitseva Atatürkin kuolemaansa saakka asuttama presidentin kartano. Se on säilytetty kutakuinkin ennallaan sisustusta ja huonekaluja myöten, joten se henkii aitoa 1930-luvun tyyliä.

Muutaman kilometrin päässä mausoleumista pohjoiseen sijaitsee Hisar, Ankaran bysanttilainen linna muureineen ja vanhoine rakennuksineen. Linna on vartioinut kaupunki vuosituhansien ajan, ja se mielletään nykyisin koko kaupungin symboliksi. Vaikkei linnan rakennusajankohdasta olekaan varmaa tietoa, pidetään sitä yleisesti roomalaisten rakentamana ja seldžukkien korjaamana sekä laajentamana.

Linnaan kuuluu kaksi osaa, sisempi ja ulompi linnoitus, sekä yhteensä yli 20 tornia. Ulompi linnoitus sulkee sydämenmuotoisen muurinsa sisälle Ankaran vanhankaupungin. Taru kertoo, että Ankara sai nimensä ankkurista (turkiksi ankyra), joka löytyi Hisarin alueelta sitä rakennettaessa.

Kaupungin vanhimmat osat löytyvätkin linnan ympäristöstä. Monet vanhat rakennukset on restauroitu, ja alueelle on avattu lukuisia taidegallerioita ja hienoja, turkkilaista kulinaristista perintöä vaalivaa ravintoloita. Aivan läheltä linnoituksen porttia avautuu sisäänkäynti anatolialaisen kulttuurin vaiheista kertovaan museoon.

Muita kuuluisia nähtävyyksiä ovat Uluksen alueella sijaitseva, 100-luvulla jKr. rakennettu Augustuksen temppeli, jonka sisäseinille on kirjattu listamaisesti keisari Augustuksen saavutukset. Myös roomalaisen kylpylän ja teatterin rauniot sekä Hukumet Meydanin puistossa sijaitseva, vuonna 362 pystytetty Juliuksen pylväs houkuttelevat turisteja.

Ankarassa kannattaa myös shoppailla. Suurimmat ostoskeskukset löytyvät Uluksen, Kizilayn ja Kavaklideren kaupunginosista. Yksi suosituimpia ostosalueita on Cikrikcilar Yokusun ja Samanpazarin ympäristö lähellä Ulusta. Myynnissä on muun muassa perinteisiä käsitöitä, tekstiilejä, kuparia, keramiikkaa, nahkaa ja koruja. Myös Bakircilar-kadulta löytää hyviä tuliaisia, antiikkia, vaatteita ynnä muuta. Alueen basaareissa myydään lisäksi mausteita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.

Ankaran tunnetuin ostoskatu lienee Kizilayn Tunali Hilmi, ja suosituimmat ostoskeskukset Bilkentin Ankuva, Cayyolun Galleria ja Cankayan Atakule. Atakule on 125-metrinen, 1989 valmistunut torni, jonka näköalatasanteelta avautuu hienot näkymät Ankaran ylle. Kerran tunnissa näköalatasanne pyörähtää 360 astetta, joten tornista näkyy todella joka puolelle kaupunkia.

Luksusta myydään erityisesti Kavaklideren Karum Mallissa, jonka kattojen alla ovat myös useimmat Ankaran huippuravintolat.

Ankarassa voi kulttuurin ohella harrastaa vaikkapa lintubongausta ja kalastusta. Hyviä paikkoja lintujen katseluun ovat Col Golu, Mogan Golu, Kizilcahamam Ormanlari, Kavakli Dagi, Inozu Vadisi, Sariyar Baraji, Beynam Ormani ja Tuz Golu. Kalastus on mahdollista Kizilirmakin, Sakarayan ja Kimirin jokialueilla sekä Mogan-, Eymir- ja Karagol-järvillä.

Talviaikaan aivan Ankaran lähistöllä voi myös lasketella tai lumilautailla. Noin 20 kilometriä kaupungin ulkopuolella sijaitsevan Elmadagin hiihtokeskuksen korkeusero vaihtelee 1500-1850 metrin välillä. Hiihtokeskuksen alueella on rinteiden ja hissien lisäksi pieni hotelli, ravintola ja baari. Hiihtosesonki sijoittuu tammi-maaliskuuhun.

Ankarassa on myös kaksi luistelurataa, yksi Sondurakin Bahcelievlerissa ja toinen Kurtulus Parkissa. Virkistystä ulkoilijoille tarjoaa myös Balassa sijaitseva Beynamin kansallispuisto.

Rentoutusta voi hakea myös Ankaran kuumista lähteistä ja terveyskylpylöistä, joita löytyy muun muassa Ayasista, Haymanasta ja Beypazarista. Myös Ayasin länsipuolella Karakayassa valmistettavalla mineraalivedellä uskotaan olevan terveydelle suotuisia vaikutuksia.

Teksti: Hanna Pesonen / Mediafocus
Kuvat: Turkin valtion matkailutoimisto

Kohteet:  Ankara Turkki

Lue lisää aiheesta