Lontoon top 5 - olethan kokenut jo nämä?

Lontoo on suosittu matkakohde ja sen koko lyö monet ällikällä. Nähtävyyksiä ja muuta koettavaa on loputtomasti, joten hyvät matkavinkit tulevat tarpeeseen. Selvitimme viisi kohokohtaa, joita kenenkään ei kannata jättää väliin.

Monet Lontoseen lentävät saavat kaupungista jo ennen laskeutumista jonkinlaisen näkemyksen, joutuvathan Heathrow'lle lentävät koneet kaartelemaan kaupungin yllä jonkin aikaa ennen laskeutumisluvan saamista. Tämä ei liene kuitenkaan kaikkein paras saati miellyttävin tapa katsella Lontoota lintuperspektiivistä, eikä koneesta oikein saa kunnollisia valokuviakaan.

Lentoyhtiö British Airwaysin London Eye, joka vuosituhannen vaihteessa avattiin Millennium Wheel -nimisenä, sijaitsee aivan kaupungin ytimessä, Thames-joen rannalla. Tämä maailmanpyörää vain näöltään muistuttava vempain antaa huipultaan erinomaiset näkymät kaikkialle kaupunkiin.

Kapseliin mahtuu parisenkymmentä ihmistä, ja yksi lippu maksaa 6,5 punnasta kolmeentoista. Alle viisivuotiaat pyörivät ilmaiseksi, ja koko kapselin saa omakseen. Sinne voi tilata myös sampanjatarjoilun tai illallisen – mikäli pulittaa 385 puntaa eli noin 500 euroa.

London Eye on avoinna ympäri vuoden lukuun ottamatta jouluaattoa ja tammikuun alun viiden päivän mittaista huoltotaukoa.

Lontoota suurempaa teatteri- ja musikaalikaupunkia saa hakea. Tämä vanha ja perinteikäs instituutio on saanut viime aikoina suuresti huomiota ympäri maailman, ja joko tästä syystä tai sen takia siitä on tullut suosittu kohde myös Hollywood-näyttelijöiden ja elokuvaohjaajien parissa.

Old Vic -teatterin osti
Kevin Spacey, joka tunnetaan muun muassa roolistaan American Beauty -elokuvassa. Spacey paitsi valitsee myös näyttelee monissa näytöksissä. Näytelmissä näyttelevät ja niitä ohjaavat tv:stä tutut nimet, ja sellaiset kuin
Robert Altman ovat siellä miltei arkipäivää.

Nobelin kirjallisuudenpalkinnon vuonna 2005 voittaneen
Harold Pinterin näytelmät ovat vakiotavaraa Lontoon pienissä ja suurissa teattereissa. Joskus myös kirjailija itse ohjaa ja jopa näyttelee näissä produktioissa.

Listaa suurista nimistä ja näytelmistä voisi jatkaa loputtomiin. Niin
Ibsen,
Shakespeare kuin muutkin teatterin klassikot ovat Lontoon West Endissä miltei aina esillä. Eikä pidä unohtaa National Theatreia eli kansallisteatteria, jossa on aina laadullisesti taattu kattaus näytelimiä.

Erityisesti niille, joille kielimuuri on esteenä näytelmien seuraamiselle, musikaalit ovat oiva vaihtoehto. Lontoo on minä tahansa hetkenä pullollaan mitä tunnetuimpia esityksiä, joissa on yleensä mukana kaikkein suurimpia tähtiä.

Lippujen hinnat vaihtelevat noin 10 punnasta kuuteenkymmeneen. Leicester Squarella on runsaasti lippupalveluja, joista saa aamusta alkaen myymättömiä lippuja edullisesti saman illan näytöksiin.

Lontoo on perinteikäs markkinakaupunki. Asukkaat hakevat erityisesti elintarvikkeensa mieluiten tuoreina markkinoilta, joista monet myyvät myös kaikkea antiikista käyttötavaroihin ja käsityöhön. Tuliaisten hankkimiselle tai löytöjen tekemiselle ei Lontoon markkinoita parempaa paikkaa olekaan.

Spitalfieldsin markkinat Liverpool Streetin lähellä olivat pitkään uhattuna mutta nyt nämä yli 500 vuotta vanhat markkinat ovat liittyneet viereisiin uusiin rakennuksiin entistä tyylikkäämpinä. Jonkinlaista markkinaa on joka päivä, mutta sunnuntaisin tarjolla on katetuissa sisätiloissa upeita käsitöitä, herkullisia aterioita, muotia, leluja ja kaikenlaista muuta.

Antiikista tai muista keräilytavaroista kiinnostuneet suuntaavat lauantaiaamuisin – mitä aikaisemmin sen parempi – Portobello Roadille.

 

Kadun alkupää on omistettu vanhoille tavaroille, keskivaihe purtaville ja elintarvikkeille ja loppupää vaatteille ja kirpputorille. Lauantai on paras päivä mutta myös kiireisin, perjantai on tungosta pelkääville parempi. Sunnuntaisin pääsee tutustumaan Notting Hillin paikallisten pyhäinpäivänviettotapoihin.

Covent Garden kaupungin keskustassa on auki seitsemänä päivänä viikossa. Sieltä niin tuliaiset, keräilytavarat kuin herkutkin tarttuvat helposti mukaan. Katetut tilat sopivat säälle kuin säälle, ja markkinoiden liepeillä on esiintyjiä taikureista ihmispatsaisiin.

Eksotiikkaa kaipaavat suuntaavat Brixtoniin. Electric Avenuen liepeillä on markkinat joka päivä, ja erityisesti elintarvikkeet ympäri maapallon ovat hienosti esillä. Niin katettuja tiloja kuin katumyyjiäkin on paikalla, ja erityisesti rentoon jamaikalaiseen tai afrikkalaiseen meininkiin viehtyneet eivät pety niin ruoan kuin musiikinkaan suhteen.

Nuorille ja nuorenmielisille Camden Town on ikuinen suosikki. Tänä vuonna avattu uusi sisämarkkinatila on antanut seudulle piristysruiskeen, ja katujen turvallisuus on parantunut tehostuneen poliisivalvonnan mukana. Seitsemät markkinat seitsemänä päivänä viikossa, 364 päivänä vuodessa. Arkkitehtuuri ja kanaalit kilpailevat täällä muodin ja ruoka-annosten kanssa vierailijoiden huomiosta.Greenwichin markkinat ovat nekin vierailun arvoiset, torstaista sunnuntaihin, mutta sieltä löytyy paljon muutakin kuin käsitöihin, vaatteisiin, keräilytavaroihin ja herkkuihin erikoistuneet suuret markkinat.

Greenwichin pieni keskusta on täynnä hyviä pubeja, tapaspaikkoja ja aasialaisia ravintoloita, joten siellä voi vierailla myöhään illallakin.

Greenwichiin kannattaa mennä DLR:ta käyttämällä, jolloin kulkee läpi futuristisen Canary Wharfin kaupunginosan. Sieltä voi hyvällä säällä poistua mielenkiintoisesti veneellä, jolla kulkeminen ei ole kallista. Matka Lontoon keskustaan kestää tunnin verran.

Lontoossa on yli sata varsinaista museota, joista monet ovat pääsymaksuttomia. Museoita on joka lähtöön, niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin.Niille, jotka eivät välitä maksaa sisäänpääsystä, ehdoton vierailupaikka on Saatchi Gallery, aivan Big Benin lähettyvillä, Westminster Bridgen vieressä. Tämän kiistanalaisen mainosmiehen museo esittelee nykytaidetta tavalla, joka viehättää monia mutta inhottaa toisia. Reilun kymmenen euron pääsymaksua vastaan saa läpileikkauksen siitä, mikä modernissa taiteessa on parasta – ja monien mielestä myös huonointa.

Myös Thamesin rannalla sijaitseva Tate Modern kuuluu niihin museoihin, joissa ei voi vain pistäytyä. Siellä on kaikkea mahdollista: ala-aulan ääni-installaatio, tilataideteoksia, perinteisiä tauluja, videofilmejä, valokuvia ja interaktiivia esityksiä. Myös elokuvanäytökset, usein pääsymaksuttomia kuten museotkin, kuuluvat asiaan, kuten myös sohvat, joilta aukeaa upeat näkymät Thamesille ja joiden vieressä on suuri määrä taidekirjallisuutta. Tämän nykytaiteen museon kirjakauppa ja ravintola kuuluvat nekin alansa huippuihin.

Perinteisen taiteen ystäville voi suositella valtavaa National Gallerya, jossa on maalauksia 1500-luvulta 1900-luvulle. Pääsymaksuttoman museon suuriin nimiin kuuluvat mm.
Picasso ja
Van Gogh, ja sen maksulliset näyttelyt herättävät mielenkiintoa myös ulkomailla. Niille, jotka haluavat vain nopeasti pistäytyä tutustumassa korkeatasoiseen taiteeseen, voi suositella viereistä National Portrait Gallerya, jonka tiloissa on muotokuvia 1500-luvulta nykypäivään. Kumpikin museo sijaitsee ydinkeskustassa, Trafalgar Squaren laidalla.

Victoria and Albert -museo on lähellä Harrodsin tavarataloa, ja se sopii niille, jotka haluavat kerralla nähdä kaikkea: maalauksia, patsaita, valokuvia, muodin historiaa, arkkitehtuuria, lasitaidetta, jalokiviä, vanhoja vaatteita ja huonekaluja sekä arvokkaita aarteita. Tyylikäs museo vaihtaa koko ajan muotoaan ja uutta tulee vanhan tilalle, joten jos täällä on käynyt pari vuotta sitten, ei sitä enää meinaa tuntea samaksi museoksi.

Vieressä oleva tiedemuseo, Science Museum, on varsinainen kokoperheen vierailukohde. Sieltä löytyy vempaimia kuin Linnanmäeltä ikään, ja sen valtavista tiloista löytyy satoja ellei tuhansia interaktiivisia, tieteen saavutuksia valottavia esityksiä. Täällä voi oppia hauskasti ja viihdyttävästi, missä tiede nykyään kulkee ja minkälainen maailmamme on sen kantilta katsottuna.

Tiedemuseoon on yhdistettynä luonnonhistoriallinen museo, Natural History Museum, joka ei jää jälkeen rakkaasta kilpakumppanistaan. Perinteisten meteoriittien ja kivien lisäksi täällä voi vaikkapa kokea, miltä vuoden 1995 maanjäristys tuntui Japanin Kobessa sijaitsevassa kaupassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg / Mediafocus / WPA Pool / Getty Images / www.bridalfantasy.com

Kohteet:  Lontoo

Lue lisää aiheesta