Luonnonläheinen kaupunkiloma Oslossa

Pohjolan vanhin pääkaupunki sopii matkakohteeksi erityisesti aktiivisen kaupunkilomailun ystäville. Oslossa on kaikkea: upeita maisemia, mielenkiintoisia kulttuurikohteita, hyviä ravintoloita ja kahviloita, monipuolisia ostospaikkoja sekä mahdollisuus päästä luonnon helmaan aivan kaupungin nurkalta.

Meri leimaa Oslon kaupunki-ilmettä. Heti kaupunkiin saapuessa pistää silmään sen siisteys ja raikkaus. Vettä on kaikkialla, sillä kaupunki sijaitsee vuononpohjukassa. Vihreät puistot ja kaupunkia halkova Akerselva-joki korostavat entisestään Oslon luonnonläheistä tunnelmaa. Kaupungin alueella on noin 40 saarta.

Oslon ydin on alun perin ollut satama, jonka ympärille keskusta on vähitellen noussut. Pitkään satamakäytössä olleita ranta-alueita muunnettiin Fjordbyen-projektin avulla kaikkien kaupunkilaisten hyöty- ja virkistyskäyttöön. Meren äärelle nousi 225 hehtaarin alueelle liike- ja kulttuuritiloja sekä asuntoja.

Hyvä esimerkki on Aker Brygge, joka vielä 1980-luvulla oli ankeaa telakka-aluetta. Nykyisin Aker Brygge on suosittu ajanviettopaikka ja vanhat satamarakennukset kuhisevat elämää. Rantabulevardin varrella on vieri vieressä kahviloita ja terasseja, joilta avautuvat upeat näkymät Oslonvuonolle ja Akershusin linnoitukselle.

Toinen kiinnostava taannoin muutoksen kokenut kaupunginosa on keskustan pohjoispuolella sijaitseva Grünerløkka, jolla vielä vuosituhannen vaihteessa oli kuluneen työläiskaupunginosan maine, ja osa sen rakennuksista oli jopa purku-uhan alla. Lyhyessä ajassa alue koki täydellisen imagonmuutoksen, ja nykyisin Grünerløkka on vihreän viihtyisä ja trendikäs kulttuurikaupunginosa, jossa etenkin iltaelämä kukoistaa.

Oslon kaupunkikulttuuriin kuuluvat olennaisesti kahvilat ja terassit – jopa niin olennaisesti, että pakkasilmakaan ei lannista katukahviloiden ystäviä. Terasseilla istutaan ympäri vuoden, vaikka sitten toppatakki päällä.

Oslon tunnetuin puisto ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä on miljoona kävijää joka vuosi vetävä Vigelandsparken. Puisto on kuvanveistäjä Gustav Vigelandin luoma veistosvaltakunta, jota koristaa yhteensä 212 mielikuvituksellista veistosta.

Akershusin linnoitus kuuluu niin ikään Oslon pidetyimpiin kohteisiin. 1300-luvulla rakennetun linnoituksen ympäristö on viihtyisää ulkoilualuetta. Varsinainen linna on valtion edustuskäytössä, ja sen tiloihin pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla. Akershusin alueella on useita museoita ja näyttelyitä, esimerkiksi maanpuolustusmuseo ja toisen maailmansodan miehitysajasta kertova vastarintaliikkeen museo.

Karl Johans Gate aivan ydinkeskustassa on Oslon tunnetuin ostoskatu. Pitkä katu johtaa kuninkaanlinnalle. Norjalaiset ovat kotiseuturakkaita ja kuninkaalliset rakastettuja. Kansallispäivänä 17. toukokuuta koko Oslo kokoontuu kuninkaanlinnalle katsomaan kansallispäivän paraatia.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan vuosittain Oslossa. Palkintotilaisuus pidetään kaupungintalolla, mutta Aker Bryggen kupeessa on muutama vuosi sitten avattu yleisölle avoin Nobel Peace Center, joka esittelee rauhanpalkinnon historiaa ja sen saajia. Pysyvässä näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi Äiti Teresan, Desmond Tutun ja Nelson Mandelan elämäntyöhön. Alakerran vaihtuvissa näyttelyissä pohditaan sotaa, rauhaa ja konfliktinhallintaa eri näkökulmista taiteen keinoin.

Muita Oslon nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Kon-Tiki-museo, Viikinkilaivamuseo ja Norjan kuuluisimpien taiteilijoiden töitä esittelevät Munch- ja Vigeland-museot. Näihin kaikkiin ja kymmeniin muihin kohteisiin pääsee ilmaiseksi sisään Oslo-passilla. Passin voi ostaa kaupungin matkailutoimistoista. Oslo-passi toimii myös julkisen liikenteen päivälippuna koko Oslon alueella.

Norjalaiset ovat hiihtokansaa. Ei siis yllätä, että koko Norjan suosituin turistinähtävyys on Holmenkollen. Holmenkollen on muutakin kuin mäkihyppymäki – alue tarjoaa upeat ulkoilumaastot aivan kaupungin kupeessa. Oslon keskustaan on vain kuusi kilometriä. Mäkihyppystadion toimii kulissina myös konserteille. Tornista aukeavat huikeat maisemat yli koko Oslon. Holmenkollenilla on myös hiihtomuseo, jossa esitellään lajin kehitystä historian hämäristä nykyaikaan sekä Fridtjof Nansenin ja Roald Amundsenin löytöretkiä.

Gardemoenin lentokentältä pääsee Oslon keskustaan joko bussilla tai junalla, Flybussenilla tai Flytogetilla. Oslon sisällä julkinen liikenne vie kätevästi kaikkialle. Ydinkeskustan nähtävyydet voi hyvin kiertää jalkaisinkin, mutta visiitti hieman kaupungin ulkopuolelle esimerkiksi Holmenkollenille kannattaa ehdottomasti.

Halpa matkakohde Oslo ei ole, esimerkiksi ulkona syömisestä saa varautua maksamaan reilusti enemmän kuin kotimaassa. Palvelujen ja perushyödykkeiden hintavertailussa Oslo on noussut jopa Tokion ohi maailman kalleimmaksi kaupungiksi. Oslo on kuitenkin jokaisen kulutetun kruunun arvoinen, ja hyvä suunnittelu auttaa pitämään matkabudjetin aisoissa.

Lisätietoa: www.visitoslo.com

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: Riikka Krenn ja Nancy Bundt / Innovation Norway

Kohteet:  Oslo Norja

Lue lisää aiheesta