Madeira – patikoitsijan paratiisi

Kukkaloistonsa lisäksi Madeira on tunnettu mäkisestä maastostaan, rehevästä kasvillisuudestaan ja kauniista vaelluspoluistaan.  Madeira onkin täydellinen lomakohde kävelyä ja patikointia rakastaville lomailijoille. Myös pienet pittoreskit kylät ja kauniit maisemat ovat Madeiran kävijöille tuttuja.
Levada-vaellukset ovat Madeiralla hyvin suosittuja. Levadoita eli kastelukanavia on Madeiralla lähes 2 000 kilometriä. Levadan vieressä on usein luontopolku, jota pitkin pääsee kulkemaan upeassa luonnossa ja henkeä salpaavissa maisemissa.  Levada-reittejä on ympäri saarta ja useimmat reitit ovat hyvin merkittyjä. Osa reiteistä on vaativia ja etukäteen kannattaakin ottaa selvää reitin vaativuudesta.  Oikeanlainen varustus vaelluskenkineen ja lämpimine vaatteineen sekä juomapulloineen ovat tärkeitä vaelluksilla.
Matkanjärjestäjien retkitarjonnassa on opastettuja levada-vaelluksia, joille on hyvä osallistua jos on ensikertalainen. Lokakuun loppupuolella on mahdollisuus osallistua viikon kestävälle Madeiran vaellusmatkalle, jonka aikana kävellään rannikolla, Madeiran korkeimmilla huipuilla sekä kuljetaan levadoja pitkin. Matkalla tutustutaan paikalliseen kulttuuriin ja opitaan paljon luonnosta ja madeiralaisten elämäntavasta.

Muutamia vaellusvinkkejä Madeiralla

Levada Caldeirão Verde
12 kilometriä pitkä reitti kulkee Laurisilva-metsän läpi Madeiran pohjoisosassa. Laurisilva-metsät ovat olleet vuodesta 1999 lähtien Unescon maailmanperintökohde.  Tällä levada-reitillä on paljon korkeuseroja, tunneleita, siltoja ja vesiputouksia. Reitti on hyvin kaunis ja vehreä.
Levada do Caniçal
Vaellusreitti alkaa Maroçosin kylästä ja se kulkee 11 kilometriä saaren kaakkoisrannikkoa pitkin. Reitti kiemurtelee pittoreskeja terasseja pitkin Machicon kaupungin yläpuolella ja reitin varrella saa nauttia mahtavasta kukkaloistosta sekä kiehtovista maisemista.
Levada da Serra
Tämä kuuden kilometrin pituinen kävelyreitti kulkee smaragdinvihreässä paratiisissa saaren kaakkoisosassa. Reitin varrella on huikeita näköaloja sekä pikkukyliä kuten Camacha, joka on yksi Madeiran maalauksellisimmista kylistä.   
Levada Castelejo
Kuusi kilometriä pitkä vaellusreitti saaren koillisosassa tarjoaa kahden tunnin ajaksi kauniita näkymiä. Reitti kiemurtelee pitkin jyrkkiä laaksoja ja korkeita huippuja. Silmänruokana on vehreitä viljelyksiä ja kauniita kasveja ja matkan varrella näkee myös meren äärellä sijaitsevan Porto da Cruzin kalastajakylän. 
Tämän jutun kirjoitti Tjäreborgin tiedottaja Arja, joka on lomaillut Madeiralla ja ihastunut lomillaan Madeiran vehreyteen ja levadoihin.
Kohteet:  Madeira

Lue lisää aiheesta