Madeira lumosi Lauri Karhuvaaran

Madeira on ollut Huomenta Suomen juontajan Lauri Karhuvaaran suosikkikohde jo 15 vuoden ajan. Sopiva ilmasto, aina vihanta luonto ja upeat maisemat ovat tämän Portugalille kuuluvan saaren valtteja. Lauri jaksaa myös kehua paikallisia ihmisiä, jotka ovat kohteliaita ja palvelualttiita.

– Olin kuullut, että Madeira on hyvä mesta. Siellä onkin aivan ihanteellinen ilmasto, lämpö ei koskaan nouse yli 27 asteen eikä laske 18:aa astetta alemmaksi. Madeiralla on aina vihreää, ja maisemat ovat käsittämättömän upeat, hehkuttaa Lauri.

Eipä ihme, että hän on palannut vaimonsa kanssa yhä uudelleen tähän Atlantin aaltojen syleilemälle saariryhmälle. Ensikertalaisille hän vinkkaa saarikierrosta, jolla näkee paljon.

– Katselimme vaimon kanssa nähtävyydet parilla ensimmäisellä kerralla. Matkatoimistot järjestävät hyviä saarikierroksia pikkubusseilla, esimerkiksi pitkä kierros kestää aamuseitsemästä iltaan saakka. Jos se tuntuu pitkältä, voi valita vaikkapa puoli saarta kiertävän reissun, kannustaa Lauri.

Hän muistuttaa myös hyvistä jalkineista, sillä Madeira on kävelijän paratiisi. Pääkaupunki Funchal on upea kohde, joka aukeaa kävellen. Haastavampia reittejä haluaville Lauri suosittelee vuorille johtavia polkuja.

– Vuoristossa on levadoja eli kastelukanavia, joiden vieressä kulkee usein polku. Vuorilla on varauduttava siihen, että polku kapenee äkkiä vain kaksi tai puolitoista metriä leveäksi. Ränni saattaa tuntua kapealta, kun sen reunalta aukeaa 700 metrin pudotus, hän kuvailee.

Funchal on kuuluisa myös tuolikelkoistaan, joita huippukuntoiset ajajat ohjaavat alas ja kiskovat takaisin ylös. Lauri vihjeen mukaan matkailija pääsee lähtöpaikalle kätevästi linja-autoaseman vierestä lähtevillä tuolihisseillä, jotka ovat käteviä kaupungilla kuljettaessa.

– Me kuljemme lähikyliin ja kauemmaksikin aina paikallisilla busseilla. Taksilla tietysti pääsee, ja moni vuokraa auton, esittelee Lauri vaihtoehtoja.

Madeiran sydän ovat kuitenkin paikalliset asukkaat, jotka Laurin mukaan ovat hyvin kohteliaita ja palvelualttiita. Siellä saa kulkea rauhassa pelkäämättä päällekäyviä sisäänheittäjiä.

– Madeiralaisissa on paljon samaa kuin suomalaisissa. Kummatkin ovat aika hiljaisia, eikä turhia pälpätetä. Madeiralla ollaan hyvin konservatiivisia ja palveluammatteja arvostetaan. Esimerkiksi yhdessä isossa kahvilassa on samat tarjoilijat kuin 15 vuotta sitten, kun kävimme siellä ensimmäisen kerran; nykyisin he vilkuttavat meille jo kaukaa, kun näkevät meidät, kertoo Lauri.

Karhuvaarat ovat viettäneet Madeiralla pari vuodenvaihdetta.

– Siellä on aivan mieletön joulufiilis: iso seimi, ja puut on valaistu parin kilometrin mitalta. Valoja ei rikota eikä kukka-asetelmia tärvellä. Ihmiset pukevat parasta päälle ja kulkevat kaduilla. On juhlava fiilis, kun jopa nuorilla miehillä on puvut yllä, kuvailee Lauri.

Uutta vuotta otetaan vastaan häikäisevällä ilotulituksella, joka on Laurin sanojen mukaan täyttä tykitystä 20 minuuttia. Maailmasta löytyy hänen mukaansa vain yksi suurempi ilotulitus: Sydneystä Australiasta.

Lauri nimeää ikimuistoisimmaksi reissukseen ensimmäisen matkansa Madeiralle, hyvässä mielessä. Kärkikaartiin yltää myös Sisilian Taorminaan suuntautunut matka, mistä jäi elävästi mieleen luonto ja kummisetä-fiilis, jota Lauri suomentaa myönteiseksi seikkailuksi. Taorminan pitkä historia avautuu hänen mukaansa matkailijalle kuin aarrearkku.

Lauri kertoo lukeneensa koulussa pitkän latinan, joten Italiasta irtoaa hänelle paljon. Roomakin nousee suosikkikohteiden listalle, onhan se maailman suurin ulkomuseo, jossa katsottavaa ja aistittavaa riittää aina vain.

– Perusmatkakohteena pidän Kanariaa, koska se on helppo kohde, ja olemme todella joukonjatkona. Käymme aika paljon seuramatkoilla perinteisissä kohteissa, mihin vaikuttaa ehkä mukavuudenhalu. En ole mikään rannalla löhöilijä, en voisi koskaan vuokrata rantatuolia, hän tunnustaa.

Tärkeää Laurille ovat hyvä hotelli ja palvelut, mikä ei tarkoita yletöntä luksusta, vaan esimerkiksi isoa, siistiä huonetta ja parveketta, josta aukeaa merinäköala.

– Usein matkaamme kuuluu aamiainen, mutta illalla syömme ulkona. Pari kertaa olemme olleet all inclusive -matkalla, joka on tosi kätevää ja nastaa. Ymmärrän hyvin, miksi lapsiperheet suosivat niitä, hän kertoo.

Loma on Laurille rentoutumista. Lomafiilis alkaa jo Helsinki-Vantaalla.

– Kävelylenkkejä, vähän kiertelyä kaupungilla, oleilua hotellin uima-altaalla ja parvekkeella, ei päiväunia. Sitten suihkuun, hyvää deodoranttia kainaloon ja suorat housut ylle. Usein katsomme jo päivällä, minne illalla menisimme syömään, hän kertoilee loma-ajan päivärytmistään.

Parhaillaan ei matkaa ole suunnitteilla, vaikka pari reissua vuosittain tuleekin tehtyä. Mahdollinen matka löytyisi ehkä akselilta Kanaria – Madeira – Azorit – Sisilia.

– Unelmieni matka kestäisi kymmenisen päivää, maassa maan tavalla. Hyviä kävelylenkkejä ja riittävästi taskurahaa. Hyvä hotelli ja erinomainen loma-asenne sekä kännykkä hiljaiselle, siitä se lähtee, maalailee Lauri.

Hän matkustellut onnellisten tähtien alla, toki matkoilla sattuu ja tapahtuu. Laurilla sattumukset liittyvät yleensä oviin.

– Se on aivan kuin sketseissä. Kerran Kanarialla ristiveto paukautti kiinni kylpyhuoneen oven, joka napsahti lukkoon. Huhuilin ikkunasta ja esitin elekielellä pulmani, apua tuli, mutta ovi jouduttiin purkamaan, muistelee Lauri hymyillen.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus

Kuvat: Finnmatkat, Tjäreborg, MTV3

 

Kohteet:  Madeira

Lue lisää aiheesta