Madrid - yöeläjän taivas

Espanjassa madridilaiset tunnetaan yleisesti nimellä gato, kissa, ja nämä yön eläimet puolestaan kutsuvat rakasta kaupunkiaan vaatimattomasti taivaan esiasteeksi. Fiestakansan pääkaupunki on jo vuosia niittänyt kansainvälistäkin mainetta eikä syyttä: tämä miljoonakaupunki tarjoaa juhlijalle vaihtoehtoja joka makuun eikä tunnelmasta ole pulaa.

Euroopan yöelämän keskukseksikin kutsuttu Madrid kätkee sisäänsä sadoittain erilaisia baareja, diskoja ja klubeja. Öinen kulkija kohtaa runsaudenpulan illan ohjelmaa miettiessään, ja parasta onkin lähteä liikkeelle espanjalaiseen tyyliin liikaa suunnittelematta. Ilta alkaa tapas-baarissa tai sangriakannun ääressä, siitä eteenpäin kaikki vaihtoehdot ovat avoinna.

Iltakymmeneltä aivan kaupungin keskipisteen Puerta de Solin vieressä sijaitseva Huertasin kaupunginosa heräilee, vilkas yö on alkamassa. Kaduilla on vielä hiljaista, mutta baarien sisäänheittäjillä pitää kiirettä. Tässä vaiheessa asiakkaita kalastellaan, syötteinä toimivat ilmaiset drinkit tai shotit ja moni turisti saapuu Huertasiin hakemaan ilmaiset pohjat.

Espanjalaiset sen sijaan nauttivat illallista kodeissaan tai yhdessä lukemattomista tapas-baareista. Ravintolat ovat toistaiseksi baareja suositumpia, mutta pian kaikkialla alkaa vilkastua. Huertas on turistien lemmikki ja ensimmäiseksi täyttyvät irlantilaisbaarit tai toisaalta periespanjalainen sangria-baari Cuevas de Sesamo. Myöhemmin alueen monet espanjalais- tai latinorytmejä tarjoavat baarit houkuttelevat turisteja ja kenties siksi Huertas onkin Madridin baarialueista kansainvälisin.

Samaan aikaan toisella puolella kaupunkia, Malasañan kaupunginosassa, tunnelma on erilainen. Nuoret espanjalaiset tapaavat Tribunalin metroasemalla ja suuntaavat kohti pieniä kiinalaisia elintarvikekauppoja, jotka pitävät koko yön ovet auki juuri näitä juhlijoita varten. Kaupoista haetaan vodka- tai viskipullot tai viini ja coca-cola tyypillistä juomaa, calimochoa varten. Edessä on "botellon", paikallinen pussikalja.

Kaupungin boheemi väki kokoontuu Plaza 2 de Mayolle, leiritulet syttyvät ja kitarat soivat. Ennen aamun tunteja aukio ei tyhjene. Tunnelma on rento, vuorovaikutusta syntyy eri nuorisoryhmien välillä ja joskus valtava joukko yhtyy lauluun nuotion ympärillä. Myös yliopistokampuksella Moncloassa nuoriso kokoontuu kadulle juomaan. Alkuillasta Moncloa on teini-ikäisten vallassa, mutta jo kahden aikoihin tapahtuu vuoronvaihto ja opiskelijat ottavat omansa takaisin.

Hienompaa väkeä Malasaña ei juuri houkuta. Punkkariporukat ja kadulla ryypiskely, jopa suomalaisille niin tuttu kadulle virtsaaminen pitää rauhallisempaan tai sivistyneempään menoon tottuneet loitolla.

Heille parempi valinta on Salamancan hienostokaupunginosan tyylikkäät klubit tai Plaza Mayorin kellariravintolat. Sellaisissa voi nauttia parhaista tapaseista ja perinteisistä espanjalaisista herkuista mukavasti viinilasin ääressä pianistia kuunnellen ja ystävien kanssa seurustellen. Erilaiset katkaravut ja juustot, kinkku ja kroketit, paistetut paprikat ja espanjalainen munakas tuovat veden kielelle. Sisustus on tyylikäs ja henkilökunta osaa asiansa. Rahalla saa, maksava asiakas ei pety.

Toisaalta edullisiakin vaihtoehtoja löytyy: esimerkiksi La Campana -baari Plazan laidalla tarjoaa mustekalapatonkeja edullisesti ja ehkä Madridin parhaat tyypilliset Bravas-perunat pikkurahalla.

Alkuiltaa kuluu viihtyisästi myös elävästä musiikista tai tanssiesityksistä nauttien. Aivan Plaza Mayorin kupeessa sijaitseva Tablao Flamenco Arco de Cuchilleros tarjoaa laadukkaan flamencoesityksen juoman hinnalla, musiikkitarjontaa on laidasta laitaan joka puolella kaupunkia. Monenlaiset katutaiteilijat, latinobändit, jonglöörit tai tanssijat yllättävät myös monesti tasokkuudellaan ja iltaa voi viettää kaduilla kuljeskellen tai terassilla olutta tai siideriä siemaillen.

Mikäli esityksistä haluaa kuitenkin nauttia mukavasti baarissa oman pöydän ääressä istuen, on syytä saapua paikalle ajoissa, sillä baarit jäävät tuskin koskaan puolityhjiksi. Huertasin jazz-muusikot tai Malasañan vaihtoehtobändit saavat tunnelman kattoon.

Jotain erilaisempaa kaipaavat voivat esimerkiksi illastaa suositussa Gula Gula -ravintolassa, jossa lavalle nousevat transvestiittitanssijat. Toisaalta jo itse baareihin tutustuminen voidaan lukea kulttuuriin tutustumiseksi: Madridissa moni baari on tärkeä osa historiaa, jopa suojelukohde.

Illan edetessä kadut ja baarit vilkastuvat. Musiikkityylin mukaan baarin asiakaskunta eroaa toisistaan: kiivasrytmiset salsa-baarit, kuten El Son Huertasissa, vetävät puoleensa tavallista enemmän latinoasiakkaita ja tummaihoisia. Flamencosta ja sevillalaismusiikista saapuu espanjalaisten ja turistien ohella nauttimaan joukko mustalaisia, gitanoja. Kansallisuuksien ja kielien sekamelskaan törmää monessa irlantilaisbaarissa.

Cubatat antavat energiaa ja kaikilla baarialueilla yhä useamman jalat lähtevät mukaan musiikin rytmiin. Tanssi on tärkeä, erottamaton osa madridilaista iltaa. Juomien kanssa tottumattoman on oltava tarkkana, sillä alkoholia ei säästellä: usein on juhlijan omalla vastuulla vartioida, että drinkissä maistuu myös virvoitusjuoma.

Kolmelta aamuyöstä kadut ovat vilkkaimmillaan. Espanjalaiseen iltaan kuuluu liike ja siirtyminen paikasta toiseen. Suosikkibaariinkaan ei jäädä koko illaksi vaan tärkeää on päästä nauttimaan myös kadun tunnelmasta. Kun baareihin ei ole sisäänpääsymaksuja eikä tunnin jonoja, systeemi pelaa ja vaihtelu virkistää.

Kaduilla voi törmätä tyypillisiin paikallisen yöelämän ilmiöihin, kuten kiinalaisiin ruusun ja rihkaman myyjiin ja onnekas voi myös kuulla ja nähdä tunoja, yliopiston soittoniekkoja. Ainakin jonkinlaista laulua varmasti pääsee kuulemaan, sillä tyypillinen espanjalainen laulaa kovaa ja korkealta vaikkei humalassa olisikaan. Musiikki ja tanssi eivät rajoitu baarien sisätiloihin vaan valtaavat tilaa kaikkialla, luoden iloista tunnelmaa.

Chuecassa on monen juhlijan yö vasta alkamassa. Chueca on Madridin homobaarialue ja jos yöelämä Madridissa alkaa ja jatkuu myöhään niin Chuecassa vielä myöhempään. Osa alueen klubeista ja diskoista avaa ovensa alkuillasta suurelle yleisölle ja sulkee kolmen aikoihin, avatakseen myöhemmin uudelle porukalle.

Viikolla Chueca on ehkä Madridin vilkkain alue ja tunnelma on rennompi kuin muualla, musiikille sekä tanssille antaudutaan täysillä. Erottelu homo- ja heterobaarien välillä on melko jyrkkää, eikä heteroita monissa Chuecan diskoissa juuri näy. Myös lesboille on omat paikkansa ja diskojen asiakaskunta on alueella usein varsin homogeeninen. Kuitenkin heteroväki otetaan ystävällisesti vastaan ja tunnelma on tutustumisen arvoinen.

Ennen aamun valkenemista alkavat monet baarit sulkea oviaan. Syynä on uusi baarien aukiololaki, jota kovasti arvostellaan. Tunnelma on huipussaan, mutta väki joutuu poistumaan. Aina sääntöjä ei espanjalaiseen tapaan noudateta pilkulleen vaan ovet suljetaan puolilleen ja sisäänkäynti kielletään, mutta ketään ei ajeta ulos vaan baarissa bileet jatkuvat.

Lakia vastaan osoitetaan mieltäkin. Huertasissa huhtikuun ensimmäisenä ravintolayrittäjät protestoivat yhteistuumin ja pitivät sakkojen uhallakin ovet auki aamukuuteen. Madridilaiset ovat tietoisia kaupunkinsa maineesta juhlaelämän keskuksena ja maineen vaikutuksesta turismille, vain baarialueiden asukkaat eivät ainaiseen juhlaan suhtaudu yhtä suopeasti.

Vaikka yrittäjät kantavat huolta elannostaan, juhlijoilla ei ole hätää. Kun baarit suljetaan, väki siirtyy diskoihin, joilla on oikeus pysyä avoinna koko yön. Erityisesti suurimmat ja tunnetuimmat diskot kannattaa nähdä.

Valtavassa kuusikerroksessa Teatro Kapital -diskossa tai vaikuttavassa entiseen teatteriin rakennetussa Pachassa Madridin kauniit ja kuuluisat viettävät usein iltaa. Siellä voi bongata vaikkapa Real Madridin pelaajia tai tv-tähtiä, tai yksinkertaisesti nauttia monenlaisesta musiikista, liikkeestä ja tunnelmasta. Diskojenkin joukosta on pääsee valitsemaan musiikkilajin kukin makunsa mukaan, yhteistä paikoilla on vain niiden hienostunut tyyli.

Aamun koittaessa väsyneimmät juhlijoista suuntaavat jo kotiin. Metrolla pääsee aamukuudesta alkaen, linja-autoilla läpi yön. Myös taksit kulkevat halvalla ja helposti, eivätkä kadut hiljene ennen aamua hetkeksikään, joten lämpimänä kesäyönä voi huoletta ja turvallisin mielin kävellä kotiin.

Matkalta voi napata evääksi vaikka lämpimän nuudeliaterian, joita kiinalaismyyjät termoskasseistaan kaupittelevat. Tyypillisintä on kuitenkin päättää ilta kuten se aloitettiinkin, hartaasti ateriaa – nyt aamiaista – nauttien. Monen askel käy aamukuudelta Calle Arenalia pitkin kohti Chocolatería San Ginesiä.

Tämä madridilaisille rakas pieni kahvila palvelee asiakkaitaan koko yön ja rasvassa paistetut churrot saavat seurakseen paksua, kuumaa suklaata. Kun ilta on ohi, päästään kotiin nukkumaan – odottamaan seuraavaa iltaa.

Teksti: Silja Eskola

Kuvat: SXC

Kohteet:  Madrid Espanja

Lue lisää aiheesta