Näin Suomi lomailee kesällä 2015

Moni suomalainen porskuttaa läpi pitkän talven edessä siintävän kesän ja ajatuksissa paistavan auringon voimalla. Lomaa odotetaan innolla ja kesän lomamatkoja aletaan suunnitella jo hyvissä ajoin. Tämä selviää Tjäreborgin tekemästä kesälomatutkimuksesta, johon vastasi 8072 suomalaista.

 

Lomasuunnitelmat selvillä hyvissä ajoin

Ihmisen sanotaan olevan onnellisimmallaan suunnitellessaan lomaa. Ehkä juuri siksi lähes puolet suomalaisista suunnittelee kesälomansa hyvissä ajoin.  34 % herää lomasuunnitelmiin vasta juuri ennen loman alkua tai loman jo alettua. 19 % prosenttia heittäytyy hetkeen, eikä suunnittele lomaansa lainkaan etukäteen.

 

Kesäloman suunnittelu aloitetaan:

 • Aikaisin tai hyvissä ajoin 47 %
 • Juuri ennen lomaa 30 %
 • Vasta loman alettua 4 %
 • 19 % ei tee suunnitelmia

 

Turkki ja Kreikka suosituimmat lomakohteet

Kesällä unelmoidaan rantalomasta (85 % kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut), mutta myös kaupunkilomat (80 %) sekä kotimaanmatkailu (49 %) ja mökkeily (42 %) kiinnostavat. Tulevan kesän suosituinta kohdetta voidaan vasta arvailla, mutta tarkasteltaessa viime vuoden tilastoja, suosikkikohteeksi kohoaa Turkki. Hyvänä kakkosena, aivan Turkin kintereillä seuraa Kreikka. Myös kaupunkilomat ovat kovassa nousussa ja viime vuonna Lontoo sijoittuikin hienosti 7. suosituimman kesäkohteen joukkoon.

 

Top 7 kesäkohteet 2014

 1. Turkki
 2. Kreikka
 3. Bulgaria
 4. Mallorca
 5. Kypros
 6. Madeira
 7. Lontoo

 

 

Ideoita ja inspiraatiota haetaan omista ja ystävien kokemuksista

Omat aiemmat kokemukset sekä ystävien suositukset ja kokemukset ovat tärkein ideoiden ja inspiraation lähde kesälomaa suunniteltaessa. Vinkkejä tulevaa lomaa varten saadaan myös tv-ohjelmista ja aikakausilehdistä sekä matkailuaiheisilta nettisivuilta ja uutiskirjeistä. Blogien ja sosiaalisen median rooli inspiraation lähteenä on jopa yllättävän pieni.

 

Matkanjärjestäjä vaikuttaa kohteen valintaan

Lomakohteen valinnassa matkanjärjestäjälle annetaan paljon painoarvoa. Tärkeitä tekijöitä ovat matkanjärjestäjän tunnettuus ja luotettavuus sekä laaja valikoima. Myös joustavuus matkustuspäivissä on tärkeää, koska matkoja halutaan yhä enemmän suunnitella omien aikataulujen ja toiveiden mukaan. Kohteen ominaisuuksista valintaan vaikuttavat eniten edullinen hintataso sekä nähtävyydet.

 

Lomakohteen valinnassa tärkeää

 1. Tunnettu ja luotettava matkanjärjestäjä 87 %
 2. Matkanjärjestäjän laaja valikoima 78 %
 3. Edullinen hintataso 78 %
 4. Joustavuus matkustuspäivissä 74 %
 5. Nähtävyydet 71 %

 

Hotellissa arvostetaan omaa parveketta ja rannan läheisyyttä

Hotellin valinnassa tärkeimmäksi kriteeriksi nousee oma parveke tai terassi ja heti sen perään hotellin sijainti rannan läheisyydessä. Myös muiden asiakkaiden arvosteluilla, hotelliluokituksella ja nettiyhteydellä on väliä.

 

Hotellin valinnassa tärkeää

 1. Oma parveke/terassi 92 %
 2. Hotelli sijaitsee rannalla tai rannan läheisyydessä 76 %
 3. Muiden asiakkaiden arviot ja kommentit 72 %
 4. Hotelliluokitus 70 %
 5. Hotellissa on nettiyhteys 59 %

 

Kiireettömyys tekee kesälomasta loman

No mikä sitten saa loman tuntumaan lomalta? Suurimmalle osalle vastaajista lomassa parasta on kiireettömyys (82 %). Se, että voi vain olla, eikä tarvitse noudattaa mitään aikatauluja. Myös hyvä sää koetaan tärkeäksi osaksi lomaa (77 %). Lisäksi lomasta tekee loman irtiotto arjesta ja pako normirutiineista (64 %) sekä ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu lomakohteessa (57 %).

 

Lähteet: Tjäreborgin asiakaspaneeli: Kesälomatutkimus marras-joulukuu 2014 sekä Tjäreborgin matkamyyntitilastot kesältä 2014.

 

Kuvat: Tjäreborg

Kirjoittaja on Tjäreborgin Copywriter Elli, joka on aloittanut kesälomansa suunnittelun jo hyvissä ajoin.

 

 

Kohteet:  Turkki Kreikka

Lue lisää aiheesta