Nämä ovat Lontoon ihanimmat katumarkkinat ja kirppikset

Kuuluisa Portobello, nuorekas Camden ja herkuttelijoiden paratiisi Borough. Lontoosta löytyy katumarkkinoita joka sormelle. Astu sivuun Oxford Streetiltä ja ryhdy tinkimään!

Lontoon parhaiten tunnetut katumarkkinat tarjoaa Portobello Roadilla viikonloppuisin yli kolmen kilometrin mitalla markkinatunnelmaa. Portobello on erityisen kuulu antiikistaan, jota myydään Chepstow Villan ja Elgin Crescent -poikkikatujen välillä. Myös hedelmillä, käytetyillä vaatteilla ja uudella tavaralla on omat katuosuutensa. Elokuvasta Notting Hill tuttu Travel Bookshop löytyy osoitteesta 13-15 Blenheim Crescent.

Portobello Road, Notting Hill. Avoinna lauantaisin klo 9–18. Metropysäkki: Notting Hill Gate.

Nuorekkaassa Camdenin kaupunginosassa on useita markkina-alueita. Niistä hauskin on kuitenkin Regent's Canalin laidalla vanhassa telakkarakennuksessa sijaitseva Camden Lock Market. Punatiilimuurien kupeessa on tarjolla kitschiä, käsitöitä ja katumuotia. Alueella on myös rentoja kahviloita ja etnisiä ravintoloita. Camden herää eloon viikonloppuisin, mutta monet kojuista ovat auki myös arkisin.

Camden High Street ja Buck Street, Camden Town. Avoinna joka päivä klo 11–18. Metropysäkki: Camden Town.

East Endin pääkatu Brick Lane on letkeä ja trendikäs. Sen eteläpää tarjoaa intialaista tunnelmaa, ja katumarkkinat löytyvät pohjoisosasta. Suunnilleen puolivälissä sijaitsee vanhaan panimorakennukseen perustettu UpMarket, joka tarjoaa 150 kojun verran lisää osteltavaa. Brick Lane 159:n ohi ei parane kävellä pysähtymättä kaupungin parhaalle bagelille.

Brick Lane, East End. Katumarkkinat avoinna sunnuntaisin klo 8–15 ja UpMarket klo 10–17. Bagel-kojut palvelevat ympäri vuorokauden joka päivä. Metropysäkit: Aldgate East ja Liverpool Street.

Old Spitalfields Market koki pari vuotta sitten varsinaisen muodonmuutoksen, kun vanha viktoriaaninen kauppahalli sai väistyä modernin, hopeanhohtoisen uudisrakennuksen tieltä. Paikalliset purnaavat tunnelman olevan mennyttä, mutta kauppa käy edelleen kuin siimaa. Joka päivälle on omat teemamarkkinansa, lisäksi hallissa on ravintoloita ja putiikkeja.

105 Commercial Street, Tower Hamlets. Avoinna joka päivä klo 9–17. Metropysäkit: Aldgate East ja Liverpool Street.

Lontoon suurimmat antiikkimarkkinat aukeavat perjantaiaamuisin kukonlaulun aikaan kello viideltä. Jos aikoo ostaa jotakin, kannattaa saapua paikalle hyvissä ajoin – paras tavara vaihtaa omistajaa nopeasti. Valikoima huimaa päätä: Bermondsey Squarella on yli viisisataa myyntikojua.

Bermondsey Square, Southwark. Avoinna perjantaisin klo 5–14. Metropysäkki: London Bridge Station.

West Endin sydämessä Covent Gardenissa kannattaa nauttia katutaiteesta. Miimikot, tulennielijät ja muut esiintymishaluiset esittelevät taitojaan My Fair Ladystakin tutulla aukiolla kauppahallin edustalla. Sisällä hallissa kuulee usein elävää musiikkia.

Covent Garden, West End. Avoinna maanantaista lauantaihin klo 10–19, sunnuntaisin klo 11–18. Kahvilat ja ravintolat avoinna päivittäin klo 9.30–23. Metropysäkki: Covent Garden.

Lontoon trendikkäin markkinapaikka on paikallisten suosima Borough. Euroopan suurimmat herkkumarkkinat tarjoavat sekä brittikeittiön parhaita makupaloja että kansainvälisiä huipputuotteita. Maistuisiko lasillinen luomuomenasiideriä Somersetista tai siivu hienointa espanjalaista Serranon kinkkua? Näille markkinoille ei kannata tulla nälkäisenä.

Southwark Street, Southwark. Avoinna torstaisin klo 11–17, perjantaisin klo 12–18 ja lauantaisin klo 8–17. Metropysäkki: London Bridge Station.

Lontoon parhaimmalta tuoksuvat markkinat järjestetään Columbia Roadilla. Kukkakauppiaiden kojut valtaavat kadun joka sunnuntaiaamu. Tarjolla on kaikkea puutarhanhoitoon liittyvää banaanipuista leikkokukkiin, ruukkuihin ja muihin tykötarpeisiin. Budjettitietoisen viherpeukalon kannattaa tulla tinkimään puolen päivän jälkeen.

Columbia Road, Tower Hamlets. Avoinna sunnuntaisin klo 7.30–14. Metropysäkki: Old Street.

Nimensä mukaisesti perinteisillä Petticoat Lanen markkinoilla myytiin aluksi silkkiä ja alushameita. Nykyään tarjolla on myös päällysvaatteita ja taloustavaroita. Osa kojuista on auki arkisinkin. Markkinat paisuvat sunnuntaisin yli tuhannen kojun laajuisiksi.

Petticoat Lane, Tower Hamlets. Avoinna arkisin klo 10–14.30 ja sunnuntaisin klo 9–14, suljettu lauantaisin. Metropysäkki: Liverpool Street.

Brixton Marketin katetuissa kaarikäytävissä kukoistaa karibialainen kulttuuri. Kojut notkuvat trooppisia hedelmiä ja eksoottisia mausteita. Kaupankäynnin taustamusiikkina soi rytmikäs reggae.

Brixton Road, Electric Avenue. Avoinna maanantaista lauantaihin klo 8–18, keskiviikkoisin markkinat suljetaan jo klo 15. Metropysäkki: Brixton.

Teksti: Sari Peltonen / Mediafocus

Kuvat: Visit London Images

Kohteet:  Lontoo Englanti

Lue lisää aiheesta