Näe erilainen Turkki

Turkin miellyttävä ilmasto, upeat rannat ja kohtuulliset hinnat vetävät suomalaismatkailijoita Välimeren rannoille kerta toisensa jälkeen. Turkin matkat ovat tyypillisesti letkeitä rantalomia, mutta aktiivisempaakin tekemistä kaipaavalle on tarjolla paljon vaihtoehtoja.

Sporttisille lomailijoille tarjolla on useissa kohteissa peruslajien lisäksi muun muassa sukeltamista, snorklaamista tai koskenlaskua. Erityisesti vaellukset ja patikkaretket ovat lisänneet suosiotaan. Pakettimatkaan on helppo yhdistää päivä tai pari omaa reippailua luonnon helmassa tai varata retkipäivä matkanjärjestäjän valmiista tarjonnasta.

Turkki on jo pitkään kuulunut suomalaismatkailijoiden kestosuosikkeihin, ja siksi myös kohdevalikoima on kehittynyt laajaksi. Kaikki suurimmat matkatoimistot järjestävät matkoja Turkkiin. Lennot Helsingistä Välimeren lomakohteisiin kestävät vain nelisen tuntia, joten etelän lämpöön pääsee kohtuullisen lyhyellä matkustamisen vaivalla.

Finnmatkoilla on yhteensä kymmenkunta Turkin kohdetta pitkin rannikkoa. Niistä esimerkiksi Antalyasta ja Alanyasta on helppo tehdä patikkaretkiä sisämaahan Taurusvuorille. Rannikon vehreys muuttuu rinteille noustessa kallioiden karuksi kauneudeksi. Tauruksen korkein huippu nousee pitkälti yli kolmen kilometrin korkeuteen.

Aurinkomatkojen seitsemästä kohteesta parhaat mahdollisuudet patikointiin ovat Fethiyen ja sen naapurin Ölüdenizin seuduilla, nekin sijaitsevat Välimeren rannikolla.

Tjäreborgin Turkin kohteita ovat Alanya, Antalya, Side ja Belek. Luonnon helmaan pääsee järjestetyillä retkille esimerkiksi Dimcay-joelle noin kymmenen kilometrin päähän Alanyasta. Joki on yksi alueen vapaa-ajan keitaista ja virkistävä kohde varsinkin kuumina kesäpäivinä. Luonto on rehevää, alueella menestyvät hedelmäviljelmät, ja raikkaat sitruspuut kasvavat villinäkin kaikkialla. Dimcayn seudulla voi tutkia myös komeita tippukiviluolia.

Alanyan naapurikaupungin Mahmutlarin seutu on suosittua pyöräilyaluetta – aivan rapakuntoiselle ne tosin eivät sovi, sillä nousut käyvät välillä jyrkiksi. Siden lähellä Aksekin vuoristokylän seudulla voi käydä vaeltamassa ja kalastamassa.

Valmismatkoja Turkkiin järjestävät Finnmatkojen, Aurinkomatkojen ja Tjäreborgin lisäksi muun muassa Lomamatkat ja Detur. Aktiviteettitoiveet kannattaa ottaa esille heti matkaa varatessa, matkatoimistojen ammattilaiset osaavat etsiä sopivat vaihtoehdot.

Turkin pisimmät vaellusreitit ovat The Lycian Way ja St Paul Trail, jotka molemmat kulkevat noin 500 kilometrin matkan. Ne tarjoavat omatoimisille matkaajille hienoja maisemia ja turvallista patikointia merkityillä reiteillä. Opaskirjojen ja karttojen avulla suunnistaminen on helppoa, ja reitit on myös viitoitettu kohtuullisen hyvin.

The Sunday Timesin maailman kymmenen parhaan patikkareitin joukkoon nimeämä Lycian Way kulkee Fethiyestä Antalyaan pitkin Lyykian rannikkoa. Reitti luokitellaan vaikeusasteeltaan keskitason ja vaikean välimaastoon – nousuja ja laskuja on paljon. Kokemattomampien vaeltajien kannattaa valita kuljettavakseen alkupään helpohkoja osuuksia Fethiyen seudulla. Reitti sopii parhaiten keväällä tai syksyllä kuljettavaksi. Keskikesällä kuumuus voi käydä tukalaksi.

St Paul Trail kulkee Pergestä Yalvaçiin. Vaihtoehtoinen aloituspiste on Aspendosissa, haarat liittyvät Adadassa yhteen. Reitti on nimetty Apostoli Paavalin mukaan, sillä se seurailee Paavalin ensimmäisen Anatolian lähetysmatkan reittiä. St Paulilla voi reippailla läpi kesän, matka kulkee vuoristossa, jossa lämpötilat eivät nouse liian korkealla keskikesälläkään.

Reitti alkaa merenpinna tasolta, mutta nousee vähitellen aina 2 200 metrin korkeuteen. Talviaikaan St Paulia suositellaan vain kokeneille vaeltajille, sillä vuoristopolut ovat lumen peitossa ja korkeuksissa voi olla myrskyisää.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus
Kuvat: Anne Könönen ja Esko Simonen

Kohteet:  Turkki

Lue lisää aiheesta