Pieni suuri Namibia

Vain noin tuhat suomalaista turistia löytää vuosittain tiensä eteläisessä Afrikassa sijaitsevaan Namibiaan. Laaja ja aurinkoinen maa tarjoaa turisteille eksoottisia elämyksiä, muun muassa mahdollisuuden hiekkalautailuun dyyneillä!

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Namibia on hyvin aurinkoinen maa: vuodessa on 360 aurinkopäivää, joten matkusti Namibiaan sitten mihin aikaan vuodesta hyvänsä, voi luottaa siihen, että säät suosivat. Kesäaikaan marraskuusta maaliskuuhun lämpötila on kuumimmillaan ja nousee usein yli 35 ˚C:seen.

Namibia on valtavan laaja maa, sillä sen rajojen sisään mahtuisi kaksi ja puoli Suomen kokoista valtiota. Suuressa maassa asuu kuitenkin pieni kansa, namibialaisia on vain kaksi miljoonaa. Etäisyydet paikasta toiseen ovat valtavat ja maan eri osien välillä on suuria eroja. Maata kannatta lähteä kiertämään autolla, jolloin voi helposti liikkua maan osasta toiseen.

Namibian matka alkaa usein maan pääkaupungista Windhoekista. Windhoek on siisti ja rauhallinen kaupunki, jossa asuu neljännesmiljoona ihmistä. Kaupungin arkkitehtuurissa yhdistyvät hyvin modernit elementit sekä Saksan siirtomaa-ajalla pystytetyt rakennukset. Lisämaustetta kaupunkiin tuovat afrikkalaiset torit, joilta voi ostaa tuliaisiksi esimerkiksi erilaisia puukäsitöitä.

Namibia ja Windhoek ovat hyvin turvallisia matkakohteita monestakin syystä. Namibiassa ei ole varsinaisia terveysriskejä, sillä vain joillakin tietyillä alueilla on malariavaara. Ennen lähtöä tilanne kannattaa kuitenkin tarkistaa ja ottaa rokotukset, jos suuntaa alueelle, jolla tautia on tavattu. Hanavesi on Namibiassa juotavaa, joskin erilaisen bakteerikannan vuoksi tämänkin asian suhteen voi olla hiukan varuillaan.

Vaikka Namibia on ollut Saksan siirtomaa, on maan virallinen kieli englanti. Maa on kuitenkin kielellisesti hyvin monimuotoinen, sillä Namibiassa puhutaan yhteensä kuuttatoista kieltä. Englannin ohella merkittävimmät kielet ovat saksa ja afrikaans.

Namibia on vielä nuori valtio, sillä se itsenäistyi vasta vuonna 1990. Tästä huolimatta Namibia on yksi pisimmälle kehittyneistä Afrikan valtioista. Esimerkiksi pääkaupunki Windhoek on hyvin länsimainen kaupunki, jossa on hyvin modernit liikenne- ja viestintäyhteydet.

Windhoekista voi lähteä kiertämään maata autolla. Autoilijan kannattaa varoa ahnehtimasta liian suuria päivämatkoja, sillä lähes autioilla teillä nopeuden- ja kestävyydentaju katoaa helposti. Saattaa olla, ettei tiellä tule moneen tuntiin ketään vastaan. Tästä syystä on myös hyvä pitää läheiset jatkuvasti tietoisina matkan etenemisestä, ettei mahdollinen onnettomuus koidu kohtalokkaaksi, vaan kateissa olevia osataan lähteä etsimään.

Namibian kaakkoisosassa levittäytyy suuri Kalaharin aavikko. Aavikon hiekkadyynit tarjoavat mahdollisuuden monenlaisiin aktiviteetteihin: perinteisempää tyyliä edustaa jeeppiajelu, kun taas kokeilunhaluisemmat voivat testata, miten hiekalla voi lumi- tai paremminkin hiekkalautailla!

Aivan Namibian eteläkärjessä on Fish River Canyon, joka on maailman toiseksi suurin kanjoni. Vähemmän kuivina aikoina kanjonin pohjalla virtaa Namibian pisin joki Fish. Suurimman osan vuodesta kanjonin pohja on kuitenkin rutikuiva, mutta näkymät ovat silti upeat.

Fish River Canyonin pohjoispuolella sijaitsee Lüderitzin satamakaupunki, joka on tunnettu herkullisista hummereistaan ja ravuistaan. Vain kymmenen kilometrin päässä Lüderitzistä on aavekaupunki Kolmanskap. 1900-luvun alussa alueelta löytyneet timantit vetivät kaupunkiin paljon väkeä työskentelemään timanttikaivoksiin. Vain parikymmentä vuotta myöhemmin kaupunki autioitui lähes yhtä nopeasti kuin se oli asutettukin. Tänä päivänä rakennukset ovat edelleen pystyssä, mutta tyhjillään.

Kun jatkaa Namibian länsirannikkoa kohti pohjoista, törmää alueeseen, joka tunnetaan nimellä Skeleton Coast. Luurankoihin viittaavan nimensä rannikko on saanut siitä, että sille huuhtoutui usein haaksirikkoutuneita laivoja. Vanhojen laivojen hylkyjä on edelleen nähtävissä Skeleton Coastin rannoilla.

Namibian pohjoisosassa sijaitseva Etoshan kansallispuisto on yksi Afrikan tunnetuimmista luonnonpuistoista. Etosha julistettiin kansallispuistoksi jo vuonna 1907 eli se on jo yli 100-vuotias!

Etosha on valtavan kokoinen puisto, sillä se peittää yli 22 000 neliökilometrin suuruisen alueen. Etoshan eläinkirjo on huimaava: alueella asustelee 114 erilaista nisäkäslajia, 340 lintulajia ja 110 erilaista matelijaa. Maan päällä elävien lajien määrä on huima, mutta sen sijaan Etoshan alueella on vain yksi kalalaji!

Kesäisin sadekauden aikaan Etoshan luonto on vehreimmillään. Eläimiä saattaa kuitenkin nähdä paremmin kuivan kauden aikana. Talvisin vettä ei ole saatavilla kuin pienillä lammikoilla, joille eläimet kokoontuvat juomaan. Lammikoilla voi nähdä läheltä hyvinkin mielenkiintoisia tapaamisia ja eksoottisia eläimiä, siis puiston elämää aidoimmillaan!

Luonnonpuiston alueella on useita majataloja, joissa voi yöpyä. Muussa tapauksessa puistosta joutuu poistumaan pimeän tuloon mennessä, sillä alueella ei saa liikkua auringonlaskun jälkeen. Yö kannattaa kuitenkin kokea Etoshassa, sillä öisin voi ihailla tähtitaivasta, joka on huomattavasti kirkkaampi kuin Euroopassa.

Namibiassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Upean luonnon lisäksi kannattaa tutustua myös paikallisiin, jotka ottavat vieraat innostuneesti vastaan. Paikalliset heimot tekevät monenlaisia käsitöitä, joita voi viedä tuliaisiksi ja matkamuistoiksi kotiin. Yleisiä käsitöitä ovat muun muassa erilaiset puusta veistetyt eläimet, punotut korit sekä kirjavat laukut ja seinävaatteet. Ylellisempiä tuliaisia edustavat erilaiset timantti- ja kivikorut.

Namibiaan on helppo matkustaa, koska kello on samassa ajassa kuin Suomessa. Viisumiakaan ei tarvita, jos maassa viettää alle 90 vuorokautta vuodessa.

Suomalaiset tunnetaan Namibiassa hyvin, sillä alueella on ollut paljon suomalaisia lähetyssaarnaajia. Lisäksi Martti Ahtisaari oli tärkeä tekijä Namibian itsenäistymisprosessissa. Suomalaisten arvostus näkyy muun muassa siinä, että paikallisilla on paljon suomalaisia nimiä - Namibian hallituksessa istuu sekä Saara että Erkki!

Teksti:
Tiina Pohjois-Koivisto / MediafocusKuvat:
Namibia Tourism www.fotokeeper.com,
Namibia Tourism Frankfurt ja
Tuomo Manninen / Kon-Tiki Tours

Kohteet:  Namibia Afrikka

Lue lisää aiheesta