Rantalomalla rentoudutaan ja syödään hyvin

Rantalomalta odotetaan eniten rentoutumista, hyvää ruokaa sekä uusia kokemuksia. Kotiinpaluun jälkeen kaivataan lomalta eniten lämpöä, kiireetöntä olotilaa sekä merta. Tätä mieltä ovat sekä suomalaiset että ruotsalaiset. Tämä selviää Tjäreborgin ja sen ruotsalaisen sisaryhtiön Vingin kesäkuussa 2015 teettämästä asiakastutkimuksesta. Suomessa kyselyyn vastasi 2 606 suomalaista ja Ruotsissa 5 696 ruotsalaista.

Lomalta odotetaan rentoutumista, hyvää ruokaa ja uusia kokemuksia

Suomalaisten ja ruotsalaisten rantaloman odotuksissa ei ole suuria eroja. Rentoutuminen, hyvä ruoka ja uudet kokemukset ovat kärkisijoilla molempien maiden kansalaisten loman odotuksissa. Joitakin eroja on kuitenkin huomattavissa. 19 % suomalaisista odottaa uusiin kulttuureihin tutustumista ja vastaava luku ruotsalaisten osalta on 10 %. 47 % ruotsalaisista kertoo odottavansa lomalta hyvää ruokaa kun vastaava luku suomalaisten osalta on 34 %. Sekä suomalaiset (78 %) että ruotsalaiset (70 %) odottavat lomalta eniten rentoutumista.

Paras kesäloman viettotapa – rantaloma ulkomailla

62 % suomalaisista ja ruotsalaisista kertoo rantaloman ulkomailla olevan paras loman viettotapa. 42 % suomalaisista ja 35 % ruotsalaisista pitää parhaana loman viettotapana myös mökkilomaa maalla tai saaristossa. Suomalaiset suosivat ruotsalaisia enemmän kaupunkilomia. 37 % suomalaisista kertoo pitävänsä kaupunkilomaa yhtenä parhaista loman viettotavoista. Ruotsalaisten vastaava luku on 14 %. Ruotsalaiset suosivat jonkin verran enemmän sukulaisvierailuja. 20 % ruotsalaisista pitää sukulaisvierailua yhtenä parhaista kesäloman viettotavoista. Vastaava luku suomalaisten osalta 10 %. Veneily lomalla on yhtä suosittua sekä suomalaisten että ruotsalaisten keskuudessa saaden 6 %:n kannatuksen yhtenä parhaista loman viettotavoista.

Aktiivisuus kuuluu lomaan

Lomalla halutaan rentoutua mutta samalla olla aktiivisia. 60 % suomalaisista ja ruotsalaisista haluaa olla lomalla aktiivinen, mutta päättää vasta paikan päällä mitä aktiviteetteja harrastaa tai mille retkille osallistuu. 5 % vastaajista kertoo varaavansa retkiä jo etukäteen ennen matkalle lähtöä. 24 % suomalaisista ja ruotsalaisista kertoo haluavansa ottaa lomalla rauhallisesti eikä suunnittele olevansa aktiivinen.

Kotiinpaluun jälkeen kaivataan lämpöä, joutenoloa ja merta

Kotiinpaluun jälkeen kaivataan eniten lämpöä, vapaalla olemista ja kiireetöntä aikataulua sekä merta. Näissä asioissa suomalaiset ja ruotsalaiset ovat samaa mieltä.
46 % kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoo varaavansa seuraavan ulkomaan lomamatkan puolen vuoden kuluessa kotiinpaluusta kun taas ruotsalaisista jopa 62 % varaa seuraavan lomamatkan puolen vuoden kuluessa kotiinpaluusta. 52 % suomalaisista ja 35 % ruotsalaisista ei osaa kertoa seuraavan lomamatkansa varaamisajankohtaa.
Tämän jutun kirjoitti Tjäreborgin tiedottaja Arja, joka lomailee mielellään sekä ranta- että kaupunkikohteissa.