Rentoutumista ja rauhallisia rantoja Koh Lantalla

Piskuinen Koh Lantan saari Thaimaan länsirannikolla on aurinkoinen vetäytymispaikka maailman kiireistä.

Kahden lauttamatkan päässä mantereella sijaitsevan Krabin villistä menosta sijaitseva saari hurmaa kävijänsä verkkaisella elollaan ja kauniilla hiekkarannoillaan. Ohjelmalistalle kannattaakin laittaa rauhallista loikoilua lämpimällä hiekalla ja iltakävelyjä auringon laskiessa horisonttiin.

– Suosittelisin Koh Lantaa ehkä ennen kaikkea pariskunnille ja perheille. Pienimuotoinen, edullinen ja rauhallinen paikka, joka vetoaa matkailijaan enemmän rennolla fiiliksellään kuin hurjalla menolla, kertoo matkatoimisto Arean tuotesuunnittelija Teppo Viiperi.

Koh Lantalle pääsee helpoiten sinne liikennöivien matkatoimistojen mukana. Lennot Helsingistä Krabiin kestävät neljätoista tuntia, ja Krabista matka jatkuu vielä kahdella lautalla kohti Koh Lantaa. Varsin pitkien välimatkojen vuoksi onkin suosittua viivähtää paikan päällä pari viikkoa.

Kolmekymmentä kilometriä pitkä ja kuusi kilometriä leveä saari on tiheimmin kansoitettu länsilaidaltaan. Suurin osa hotelleista sijoittuu rantakaistaleille. Matalat poukamat syvenevät erittäin loivasti kohti ulappaa ja ovat siksi lapsiperheidenkin suosiossa. Itäpuolen rannat ovat pienempiä ja kivikkoisempia, mutta sieltä saattaa löytää mukavan intiimin poukaman.

Saaren keskiosassa kasvaa pieni kappale sademetsää, jonne tehdään norsuretkiä. Tiheät puunlatvustot ja kirkkaina solisevat virrat avartuvat aukioiksi ja pieniksi vesiputouksiksi.

Saarella liikkuminen onnistuu parhaiten kävellen, polkupyörällä tai vuokramopolla. Päätie on päällystetty, mutta hiemankin syrjemmällä kaikki kulkuväylät ovat kupruisia hiekkateitä. Elinkeinojen harjoitus on pienimuotoista, ja liikkeisiin on usein sisäänkäynti suoraan rannalta.

Suurin osa putiikeista on keskittynyt suurimpaan kaupunkiin Saladaan. Perinteiset kasvojen- ja vartalonhoidot sekä hieronnat ovat voimissaan, samoin esimerkiksi räätälipalvelut. Hinnat ovat hieman Thaimaan ruuhkakeskuksia edullisemmat. Perinteisiä käsitöitä löytää lyhyen pääkadun varrelta vaikkapa tuliaiseksi vietäväksi.

Ravintolaan mennessä kannattaa tarkkailla, kuuluisiko kengät jättää sisääntulon terassille. Se on paikallinen tapa ja osoittaa turistilta kohteliaisuutta ja huomaavaisuutta. Suurin osa ravintoloista ja baareista on pieniä paikallisia perheyrityksiä. Ruoka on edullista ja painottuu meren antimiin. Juomista viinit ovat usein eurooppalaista tuontitavaraa, ja siksi niiden hinta on varsin korkea.

Valkealla sannalla makoilemisen lisäksi saarelta löytyy luonnonläheisiä aktiviteetteja toimintaa kaipaaville: esimerkiksi sukeltamista ja snorklausta saaren itärannikon hiljaisemmilla rannoilla.

– Matalassa lämpimässä vedessä voi nähdä upeita kaloja kaikissa sateenkaaren väreissä. Pidemmillä reissuilla sukelletaan esimerkiksi luoliin tai tehdään tutustumisreissuja asumattomille lähisaarille, kertoo matkatoimisto Tjäreborgin tuotantoassistentti Nina Teckenberg.

Muutaman tunnin snorklausreissuille pääsee muutaman sadan bahtin korvausta vastaan. Hintoja kannattaa hieman kysellä ja vertailla myös palveluntarjoajien varusteita, kielitaitoja ja veneiden kuntoa. Kuivalla maallakin riittää näkemistä esimerkiksi ratsastusreissuilla tai kävelyretkillä saaren kohteisiin.

Saaren eteläkärjessä on luonnonpuisto, jossa voi käydä tarkkailemassa useita eri apinalajeja, liskoja, lintuja, sekä muita luonnoneläimiä. Kiinnostava paikka on myös perhos- ja orkideapuutarha, jossa liihottelee useita upean värisiä trooppisia siivekkäitä.

– Jos aikaa on paljon ja seikkailumieltä riittää, kannattaa lähteä pitkähäntäveneillä muutaman päivän saarihyppelylle lähisaarille. Luonnontilassa olevien pikkusaarten halki vaeltelu, niiden vesillä sukeltelu, ja pienien kylien bungalow-kohteissa yöpyminen lataavat akkuja uskomattomalla tavalla. Varusteiksi tarvitaan vain pieni pohjarusketus, sillä päivät vietetään aamusta iltaan ulkosalla ja snorklaten. Ja kannattaa muistaa myös taskulamppu, sillä pienissä kohteissa sähköt saattavat toisinaan reistailla, Teppo Viiteri naurahtaa.

Lähimmät lentokentät sijaitseva Krabilla, Trangilla ja Phuketilla. Monet matkalaiset tekevätkin yhdistelmäloman: osa ajasta vietetään suurempien saarten kiivaassa sykkeessä, toinen puolisko rentoudutaan tuulen hivelemillä hiekkarannoilla. Yöpymispaikkoja on vaatimattomista parin tähden majoituskohteista aina viiden tähden luksushotelleihin.

– Parin vuoden aikana Koh Lantan majoitustaso parantunut huimasti, ja uusista hotelleista saa esimerkiksi perhehuoneistoja, joista on suora käynti uima-altaalle, vinkkaa Finnmatkojen tiedottaja Anu-Eveliina Mattila.

Myös ruotsalaiset ovat löytäneet paikan, ja siksi saarella saattaakin helposti törmätä naapurimaan kansalaisiin. Virallinen turistikieli on kuitenkin joka puolella englanti, esimerkiksi ruokalistat ja muut hinnastot on käännetty englanniksi.

Thaimaan saarien ilmastossa on kaksi toisistaan eroavaa kautta: tammikuusta huhtikuuhun on kuuma ja kuiva kausi, toukokuusta joulukuuhun puolestaan hieman sateisempi ajanjakso.

Sateen sattuessa vesi tulee maahan voimakkaina ja nopeina ryöppyinä, joten silloinkaan koko päivä ei ole pilalla. Koh Lanta on suomalaisille nimenomaan talvikohde, ja sesonki onkin marraskuusta huhtikuulle.

Rohkealle reppureissaajalle kohde käy kaikkina vuodenaikoina, jos ei häiritse se, että sesongin ulkopuolella suurin osa ruoka- ja ostospaikoista on suljettu.

Teksti: Hanna Nummila / Mediafocus
Kuvat: SXC, Tjäreborg

 

Kohteet:  Koh Lanta Thaimaa

Lue lisää aiheesta