San Francisco - sumujen kaupunki

San Francisco on suuri, kirjava kaupunki, josta löytyy nähtävää ja koettavaa jokaiselle. Varaa mukaan tarpeeksi aikaa ja rahaa sekä suunnittele etukäteen matkakohteet, joihin aiot tutustua.

Lämmin aurinko porottaa selkääni ja ilma on kuiva. Istun tuolissa Yerba Buena Gardenissa kahvilan terassilla, aivan kaupungin ytimessä. Ihmisiä kävelee ohitseni. Jotkut makaavat nurmikolla aurinkoa palvoen ja toiset nauttivat kahvista ja päivän lehdestä. Joka puolelta kuuluu erilaista puheensorinaa, naurua ja vieraita kieliä. Vielä yksi hörppy ja kahvi on juotu. En silti malta vielä nousta ylös, sillä tuoli on pehmeä ja on niin rentouttavaa vain katsella ihmisiä ja kaupungin elämää.

Asuin San Franciscon lähistöllä, tarkemmin ottaen Sonoma Countyssa, Rohnert Park -nimisessä kaupungissa kolmen vuoden ajan. Rohnert Park sijaitsee noin 50 kilometrin päässä San Franciscosta pohjoiseen. Paikallinen elämäntyyli oli mutkatonta ja ihmisläheistä. Jokaisesta päivästä haluttiin ottaa kaikki mahdollinen ilo irti. Monesti istuttiin iltaa ystävien luona ja syötiin hyvää ruokaa.

Aluksi oli vaikea tuntea amerikkalaista elämäntapaa omakseen, sillä me suomalaiset olemme keskimäärin paljon hiljaisempia ja viihdymme yksin huomattavasti paremmin kuin amerikkalaiset. Ei silti mennyt kauan, kun tuntui jo varsin mukavalta, että täysin tuntematon aamulenkkeilijä tai kaupan kassa kyseli hymyssä suin päivän kuulumisia. Tähän tuttavalliseen small talkiin tottui nopeasti, ja Suomessa vieraillessa tuntui oudolta, kun vieraat ihmiset eivät tervehtineet vastaan kävellessä.

Yksi parhaista asioista sanfranciscolaisessa elämäntyylissä olivat kirjakaupat. Niitä on San Franciscossa runsain mitoin ja ilmapiiri on niissä lämmin ja kodikas. Ihmiset istuvat lattioilla kirjoja lukien ja juoden samalla sikäläisten kahviloiden erilaisia kahveja. Oma suosikkini oli cafe mocha kermavaahdolla. Kirjakaupoissa asiakkaita yritetään todella viihdyttää, lapsille esimerkiksi järjestetään satutuokioita, ja toisinaan kirjakaupoissa on elävää musiikkia, kuten jazzia tai bluesia.

Myös kaupungin pääkatu Market Street oli mieleenpainuva paikka. Toisessa päässä katua vanhat papat istuvat päivät pitkät pelaamassa shakkia nuhjuisten pöytien ääressä samaan aikaan kun kodittomat ihmiset työntävät omaisuuttaan ostoskärryissä ohi. Kadun toinen pää sen sijaan on täysin toisenlainen. Siellä on ostoskeskuksia ja putiikkeja vieri vieressä. Varakkaat ihmiset ja turistit liikkuvat vauhdikkaasti paikasta toiseen etsimässä itselleen ostettavaa.

Kirjakauppojen ja muiden liikkeiden kiertelyn välissä on syytä poiketa lounasravintolaan, joita kaupungista löytyy lukuisia. Ehdoton kokeiltavien listalla oleva ruoka on sourdough eli vaalea hapanleipä, jonka sisusta on kaivettu pois ja täytetty keitolla. Voin suositella lämpimästi!

Mieliravintoloistani ensimmäisenä mieleen tulee Lori's Diner. Ravintola mukailee 50-luvun tyyliä, tarjoilijat liikkuvat rullaluistimilla ja taustalla soi Elviksen musiikki. Ruoka on tyypillistä amerikkalaista eli isoja hampurilaisia ja pihvejä, jälkiruuaksi jäätelöä tai pirtelöä.

Kahvilakulttuuri on aivan oma lukunsa. San Franciscossa ja sen ympäröivillä alueilla ihmiset viettävät paljon aikaa kahviloissa. Niissä viihdytään kahvia juoden ja lehtiä lueskellen. Monet taiteilijat luonnostelevat töitään, kirjailijat kirjoittavat kirjojaan. Itsekin nautin kovasti kahviloissa oleskelusta. Monesti kirjoittelin päiväkirjaani ja nautin ilmapiiristä.

San Franciscossa on paljon nähtävää. Lyhyellä viikonloppumatkalla on mahdotonta nähdä muuta kuin pintariipaisu. Ensimmäisenä turistikohteista mieleen tulee Golden Gate, tuo ruosteenpunainen silta, joka on San Franciscon tunnetuin nähtävyys ja symboli.

Toisena suosittuna kohteena on Fisherman's Wharfin satama-alue. Sen laiturilta numero 39 (Pier 39) löytyy kauppoja, ravintoloita, meriakvaario, huvipuisto ja ennen kaikkea kuuluisat merileijonat. Laiturilla kierrellessä saattaa helposti vierähtää tunti jos toinen. Fisherman's Wharf on erinomainen turistikohde nimenomaan lapsiperheille, koska siellä on paljon nähtävää lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan. Oma suosikkini laiturin liikkeistä oli hassujen hattujen kauppa, josta löytyi hattu joka tarkoitukseen!

Muista paikoista on pakko mainita elokuvissakin nähty Palace of Fine Arts. Kaunis rakennus sijaitsee aivan Golden Gaten vieressä ja sen pihalta aukeavat uskomattoman hienot maisemat merelle ja vastapäätä sijaitsevaan Sausalitoon, joka myös on mielenkiintoinen matkustuskohde. Sausalito on pieni, romanttinen merenrantakaupunki, jossa osa taloista sijaitsee miltei pystysuorilla rinteillä ja osa veden päälle rakennetuilla laitureilla.

Aivan San Franciscon sydämestä löytää Twin Peaksin kukkulat. Niiden päältä avautuu näkymä yli kaupungin. Ylös kannattaa ajaa vain selkeällä ilmalla, koska sumun laskeutuessa alas kaupunkiin on mahdotonta nähdä yhtään mitään. Suosittelen ilta-ajelua huipuille, sillä San Francisco valoloisteessaan on uskomattoman kaunis näky etenkin silloin, kun kaupungin päällä on vielä pieni pilviverho.

Chinatown on ihastuttava pienoismalli Kiinasta. Tästä kaupunginosasta löydät lukuisia liikkeitä ja ravintoloita. Castro taas on San Franciscon 60- ja 70-lukujen tyylinen kaupunginosa, jota kutsutaan myös sateenkaarikaupungiksi. Nimi johtuu siitä, että Castrossa asuu valtaosa kaupungin homo- ja lesboasukkaista. Ikkunoista roikkuu sateenkaarilippuja, ja lähes joka kadunkulmassa kävelevät vastaan mies- tai naisparit käsi kädessä.

Alcatrazin vankilasaari on myös suosittu kohde, mutta viikonloppumatkailijan on miltei mahdoton päästä sinne. Kohde on nimittäin sen verran suosittu, että paikat on hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen. Opastus tapahtuu paikan päällä nauhureiden kautta ja edellyttää tietysti hyvää kielitaitoa.

Ultra Bra lauloi Kalifornian ruosteisista kukkuloista, ja ne todella ovat aivan ruskeita lähes koko vuoden. Tammi-helmikuussa, sadekauden aikaan, kukkulat saavat taas vaaleanvihreän värityksen ja luonto on kauneimmillaan. Vaaleanvihreät kukkulat, meri toisella puolella ja aurinko kirkkaana taivaalla - näky on silmiä hivelevän kaunis.

San Franciscossa on monen toimintaelokuvan takaa-ajokohtauksesta tutut jyrkät kadut, jotka nousevat miltei pystysuoraan. Ajaminen niillä on todella huimaa, sillä lähes poikkeuksetta mäen huipulla on stop-merkki. Itseäni ainakin kauhistutti pysähtyä huipulle, kun auton takana näkyi vain jyrkkä alamäki ja edessä vain auton nokka.

Katujen varsilla on toinen toistaan kauniimpia puisia omakotitaloja, jotka muodostavat värikkäitä talorivistöjä. Jos ei uskalla itse ajella jyrkkiä katuja, on mahdollista myös hypätä raitiovaunun eli cable carin kyytiin ja vain nauttia näkemästään.

San Franciscossa urheilumahdollisuudet olivat loistavat. Kaupungista oli lisäksi lyhyet välimatkat esimerkiksi Sonoma Countyyn, josta löytyy joukko kauniita ja tunnelmallisia viinitiloja ja tehtaanmyymäläalueita, joista voi ostaa merkkivaatteita suhteellisen edullisesti.

San Franciscossa on paljon mitä jäin kaipaamaan. En todennäköisesti esimerkiksi koskaan unohda sitä näkyä, miten kirkas päivä vaihtuu aivan yhtäkkiä paksuksi sumuksi, joka vyöryy kukkuloiden päältä kuin satumainen lumi.

Teksti:
Johanna Tamminen / MediafocusKuvat:
Johanna Tamminen / Mediafocus,
Kevin Connors / Morquefile.com

Kohteet:  San Francisco Usa

Lue lisää aiheesta