Sozopol – rantoja ja historiaa

Sozopolin kaupunki Bulgarian Mustanmeren rannikolla on turvallinen, edullinen ja mielenkiintoinen matkakohde. Se sopii rantojensa ja hintojensa puolesta erityisesti lapsiperheille, mutta myös niille, jotka etsivät lomaltansa jännitystä ja öisiä huvituksia.

Sozopol on pieni, noin 7 000 asukkaan kaupunki, jonka väkiluku kasvaa aina merkittävästi lomailijoiden suunnatessa alueelle, varsinkin huhti–syyskuun välisenä aikana. Taide- ja kulttuuriväen keskuudessa Sozopol on ykköslomakohde Bulgariassa, ja ulkomaiset lapsiperheet ja nuoret parit tulevat nauttimaan lämmöstä viikoksi pariksi erityisesti loppukesästä.

Sozopolin vanhakaupunki on viehättävä muistutus menneestä elämänmenosta, ja sen ravintolat tarjoavat paitsi hyviä aterioita myös musiikkia iltamyöhään. Vaikka Sozopolissa on diskoja ja muuta iloa yökyöpeleille, on se rauhallinen ja turvallinen paikka, jossa ei liiemmin tarvitse pelätä yöuniensa menettämistä tai rikollisuutta.

Sozopolin historia alkoi 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua Apollonia-nimisenä kylänä. Se oli sekä Kreikan että Rooman valtakunnan aikoina merkittävä paikka sijaintinsa takia, ja sitä yritettiin vallata monta kertaa. Edelleenkin kreikkalaiset vaikutteet näkyvät ja kuuluvat vanhankaupungin kaduilla. Sozopol on muutenkin kuin tuulahdus muinaisilta ajoilta mukulakivikatuineen ja korkeine kivimuureineen, joiden edustoilla vanhukset tekevät arkiaskareitaan joko lämmöstä yksinään nauttien tai tuttujen kanssa kiireettömästi jutellen.

Alueen pitkästä historiasta kiinnostuneet vierailevat joissain sen 45 arkkitehtuurisesta ihmeestä, joihin kuuluvat kaksi renessanssiajan kirkkoa ja 1600-luvulta peräisin olevat kalakauppias
Dimitur Laskadiriksen talot, joiden yhteydessä on nykyään taidemuseo. Kaupungin arkeologinen museo pääkirjaston takana on sekin upea vierailupaikka.

Ne jotka haluavat lähteä Burgasin kaupunkiin, puolen tunnin automatkan päähän Sozopolista, voivat tutustua lisää alueen värikkääseen historiaan kotiseutumuseossa, jossa on paljon perinteisiä asuja, koristeita ja koruja. Burgasin etnografinen museo vie vierailijan tätäkin syvemmälle historian pyörteisiin.

Sozopolin niemimaa on Mustanmeren voimakkaiden aaltojen muovaama, ja kaupunkia ympäröivät jylhät vuonot. Jotkut hyppäävät näiltä alas mereen, mutta suuri osa viihtyy Sozopolin suojaisalla rannalla.

Pääranta on siisti, turvallinen ja hyvin varusteltu, ja loivuutensa puolesta se sopii erityisen hyvin lapsiperheille. Pitkä ranta antaa tilaa ja yksityisyyttä niitä haluaville ja suosii myös niitä, jotka nuokkuvat mielellään rantatuolilla kymmenien muiden ympäröimänä.

Ne jotka kyllästyvät rannalla loikoilemiseen, voivat harrastaa lämpimässä vedessä kaikenlaista, ja toiset haluavat nousta lyhyen matkan ylös vanhaankaupunkiin oluelle tai muulle virkistävälle juomalle. Vanhankaupungin kadut ovat täynnä hyviä ravintoloita, joista saa erinomaisia kala-annoksia: onhan kalastus alueen nykyinen pääelinkeino.

Taivas on näillä seuduin kesäisin usein pilvetön ja lämpötila pysyttelee päiväsaikaan yli 30 asteessa pitkälle syyskuuhun, joka onkin yksi parhaista ajoituksista vierailla Sozopolissa; suuret joukot ovat lähteneet, mutta palvelut toimivat yhä täydellisesti ja lämpötila on yötpäivät kesäinen.

Sozopol sopii lapsiperheille myös siksi, että siellä sellaiset lomaan kuuluvat asiat kuten jäätelö, virvoitusjuomat ja pikaruoka ovat hintatasoltaan edullisia. Upeasti valmistetut jäätelöannokset maksavat euron pari, iso pizza tai kebab-ateria saman verran ja rannan ympäristö on täynnä erilaisia vempaimia, joihin lapset ne nähtyään välittömästi haluavat – eivätkä niiden hinnat kevennä lompakkoa juuri nimeksikään.

Aikuiset taas ilahtuvat huomatessaan, että alkoholin nauttiminen on harvassa maassa niin edullista kuin Bulgariassa. Paikallinen olut ei kaikkia miellytä, mutta se on väkevää ja edullista. Bulgarialainen brandy on edullinen juoma, jota voi nauttia sillä tekosyyllä, että se kuuleman mukaan tappaa mahaan eksyneet bakteerit. Erilaiset koktailit ja long drinkit, jotka valmistetaan taidolla ja vaivalla, maistuvat Sozopolin uuden osan hienoissa, usein sohvin varustelluissa, ilmastoiduissa baareissa ja yökerhoissa.

Kannattaa muistaa, että myös taksilla ajaminen on edullista Bulgariassa. Esimerkiksi Burgasin kaupunkiin hurauttaa noin puolen tunnin matkan vähän yli 10 eurolla. Sinne kulkee myös busseja, jotka maksavat reilun euron. Burgasista on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle maahan niin bussilla, junalla kuin lentokoneellakin, ja sieltä pääsee myös kohti Kreikkaa ja Turkkia.

Hyvä syy vierailla tässä Bulgarian neljänneksi suurimmassa, parin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa on käydä sen lukuisilla toreilla. Niillä kaupataan alueen laajoilta pelloilta tulevia vihanneksia ja hedelmiä, kuten tietysti myös matkamuistoja ja muuta mukavaa kotiin vietävää, joista täällä erityisesti pitsi ja muut kankaat ovat taidokkaasti tehtyjä.

Burgasin ravintolat ovat hivenen edullisempia kuin Sozopolin vanhankaupungin ravintolat, ja sen yökerhot ovat yhtä hyviä kuin muualla Euroopassa. Burgasiin tullaan visiitille paitsi Sozopolista myös muilta turistien suosimilta lomapaikoilta. Näitä on kaupungin ympärillä useita, mikä antaa sille kesäisin kansainvälisen rantaresortin ilmapiirin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg / Mediafocus

Kohteet:  Sozopol Bulgaria

Lue lisää aiheesta