Tuoretta ruokaa ja laatuviiniä – Kroatia on paratiisi veden äärellä

Kroatia on unelmakohde ruoan, juoman ja kauniiden maisemien ystävälle.

Croatian National Tourist Boardin apulaisjohtaja Paul Sikic kertoo, miten Kroatian matkaan kannattaa valmistautua.

Kroatialainen viini on viime vuosien aikana liittynyt eliittiviinien kerhoon ja pärjännyt kansainvälisissäkin vertailuissa. Maasta löytyy kolme pääpaikkaa hyvälle viinille.

Yksi paikka on Zagrebin pohjoispuoli, josta löytyy suuria viinitiloja ja laatuviinejä. Sitten on läntinen Istrian alue, jolla on pieniä viiniviljelijöitä jotka tekevät omaa viiniä ja luultavasti Kroatian parasta viiniä.

Istrian alueella valmistetaan erityisesti valkoviiniä.

Alue muistuttaa hieman Toscanan aluetta (Italiassa). Siellä on pieniä kukkuloita ja kaunis rantaviiva. Mantereella on erilaisia viinintuottajia ja eri hintaisia laatuviinejä.

Istrian alueella on helpointa matkustaa lentäen Pulaan, ja vuokraamalla auton tai kulkemalla bussilla.

Viinitiloilla on pieniä hotelleja tai majataloja, joissa asut periaatteessa paikallisten kanssa, syöt itse valmistettua ruokaa ja juot itse valmistettua viiniä.

Upea ja suositeltava punaviinikohde on Sikicin mukaan Dubrovnik aivan eteläisessä Kroatiassa.

Kroatia on saanut vaikutteita useista eri kulttuureista, ja ruokakulttuuri vaihtelee alueen mukaan. Pohjoisissa osissa nautitaan lihaisia aterioita, kuivattua kinkkua ja makkaraa. Rannikolla ruoka painottuu italialaiseen. Istrian alueen erikoisuus on tryffelit. Istriasta on löytynyt muun muassa yksi maailman suurimpia tryffeleitä, joka painoi 1,3 kiloa. Paras kausi tryffelin ystävälle on lokakuu.

Sikic suosittelee Kroatiaa myös tuoreiden ostereidensa vuoksi. Rannikkoseudun ravintolat valmistavat osterit suoraan merestä, joten niitä voi nauttia juuri niin tuoreina kuin koskaan mahdollista.

Kroatia on suosittu myös tunnettujen julkisuudenhenkilöiden parissa. Esimerkiksi Chelsea FC -joukkueen omistaja Roman Abramovich vierailee luksusaluksensa kanssa Kroatian rannikolla lähes joka kesä. Myös Beyonce ja Englannin prinssi Harry vierailevat lomalla Kroatiassa. Yleensä julkisuudenhenkilöt saapuvat Kroatiaan lomalle, mutta myös esittelemään aluksiaan. Erittäin suosittu lomasaari on Hvar aivan Kroatian rannikolla.

Majoitus on kalliimpaa huippukaudella heinä- ja elokuussa, mutta edullisempi huippukauden ulkopuolella. Huippukaudella majoituksen voi saada 15 eurolla pienemmistä kylistä, ja yleisesti 50 eurolla saa 3+ -tähtisen hotellin huippukaudella. Huippukauden ulkopuolella 50 eurolla voi saada jopa 4+ -tähtisen hotellin.

Sikic suosittelee matkustamaan Kroatiaan turistisesongin, eli heinä-elokuun ulkopuolella.

Kevätkausi on mukavaa aikaa, mutta veden lämpötila ei ole silloin vielä kovin korkea, ehkä noin 18 astetta. Syyskuussa vesi lämpenee 23- tai 24-asteiseksi. Myös lokakuun ensimmäisillä viikoilla on vielä lämmintä, neuvoo Sikic.

Kuvat: Croatian National Tourist Board

MTV3/Matkailu

Kohteet:  Kroatia

Lue lisää aiheesta