Unkarin 3 helmeä naisille

1. Uudistunut Budapest

Jos edellisestä Budapestin matkastasi on vierähtänyt vuosia, on syytä suunnata kipin kapin uudelleen Tonavan rantamille. On suorastaan silmiinpistävää, miten Pestin puolen kävelykatualue on laajentunut ja komistunut. 1800-luvun lopun rakennukset ovat saaneet takaisin vanhan loistonsa, ja entisajan glamour on läsnä kaupungissa vahvempana kuin koskaan.

Samaan aikaan ultramoderneja ravintoloita nousee kaupunkiin ja kulttuuritarjonta monipuolistuu ja fuusioituu klassiseen unkarilaiseen niin että äärikonservatiiveja hirvittää. Avarampikatseiset taputtavat käsiään ja hihkuvat innosta. Jos kuulut jälkimmäisiin, suuntaa perinteisten konsertti- ja museokäyntiesi lomassa Gozsdu Budvariin, Pestin trendikkääksi olohuoneeksi muodostuneelle kujalle.

Hotelleja joka makuun

Hotellitarjontakin jakautuu vanhaan ja uuteen. Klassikoihin kuuluu esimerkiksi legendaarinen Hotelli Gellért, jonka yhteydessä ylpistelevä Art nouveau-tyylinen kylpylä antaa mahdollisuuden yhdistää kaupunkiloma kylpylälomaan. Tonavan rannassa sijaitsevan Gellértin aamiaisterassilla aloitettu lomapäivä ei yksinkertaisesti voi mennä pieleen.

Vastineena Gellértin tai Astorian kaltaisille klassikkohotelleille Budapestissa kilvoittelevat pienet boutique- ja design-hotellit, kuten kävelykatu Váci utcan varrella sijaitseva Estilo. Raikkaat värit, mieltä piristävät sisustuselementit ja huoneeseen tilattavat Day Spa-palvelut miellyttävät erityisesti trendikkäitä naismatkailijoita. Uutta sisältöä naisten kesken tehtävään kaupunkilomaan saat myös tilaamalla paikalle stylistin, joka lähtee myös oppaaksi vaateostoksille. Ripaus ylellisyyttä, joka on Unkarissa kohtuuhintaista.

2. Gödöllő : palatsi kuin karamelli

Kaksikymmentä vuotta sitten keisarinna Sissin barokkipalatsissa, 30 kilometriä Budapestista sijaitsevassa Gödöllőssä oli vain alastomia surullisia saleja. Se muistutti valtavaa parakkimaista rakennusluurankoa, jonka graffitein sotketussa alakerrassa oli arkkitehdin saavuttamattomalta vaikuttava unelma: pienoismalli uuteen kukoistukseensa nousevasta palatsista.
Tämän päivän Gödöllő on kaunis kuin karamelli sekä sisältä että ulkoa, eikä mennyttä voi uskoa todeksi. Onkin syytä varata yksi Unkarin lomapäivistäsi taidokkaasti entisöidyn Itävalta-Unkarin keisarin ja keisarinnan kesäpalatsin ihailuun. Sen terassilta avautuvat upeat näkymät hyvin hoidettuun puutarhaan, josta keisarinnan Elisabeth eli Sissi lähti kuuluisille ratsastusretkilleen. Hempeän vaaleanpunaiseen palatsiin tutustuessa mielikuvitus pääsee helposti valloilleen: kulkikohan henkilökunnan salakäytävä tuosta vaiko jostain muualta? Linnan pihaterassilla nautittu kahvi maistuu jostain syystä erityisen ylelliseltä.

3. Lillafüred : kappale kauneinta Unkaria

Unkarin romanttisin hotelli avautuu eteesi lännestä päin saavuttaessa kuin varkain. Jyrkkä mutka Bükk-vuoriston metsäisellä rinteellä ja siinä se on: Hunguest Hotel Palota. Olet saapunut korkeiden kukkuloiden ympäröivään Lillafüredin kylään Miskolcin kaupungin läheisyyteen. Kylän itseoikeutettuja maamerkkejä ovat turkoosi Hámori-järvi ja 1920-luvulta peräisin oleva linnahotelli.
Hotellin ympäristön kauneus saa sinut haukkomaan henkeäsi. Näkymät ovat kaukana pustan maisemista, sillä korkeuserot ovat vaikuttavat. Hotellin puutarhurilla pitää kiirettä; pidetäänhän pihamaalla usein hääjuhlia amerikkalaiseen tyyliin valkoiseksi huputettuine tuolirivistöineen. Myös kukkapenkkien rivien tulee olla suorassa ja kukkien parhaassa loistossaan. Häähumua pääset seuraamaan etenkin kesälauantaisin, jolloin hääparit tulevat kuvauttamaan itsensä hotellin luonnonkauniissa ympäristössä.

Lillafüred vuodenajasta toiseen

Unkarilaiset rakastavat Palotaa sen ainutlaatuisuuden ja romanttisuuden vuoksi. Joulun aika Bükk-vuoriston talvisissa maisemissa on suorastaan taianomainen. Kesällä voit ihailla kylän riippuvaa puutarhaa ja vesiputousta, ja syksyllä maistella lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevan viinikaupunki Egerin viinejä.
Lillafüred on oivallinen tukikohta päiväretkille: Egerin ja Miskolcin kaupunkien lisäksi kiehtovia retkikohteita ovat Aggtelekin tippukiviluolat, Košicen kaupunki Slovakian puolella sekä Miskolctapolcan luolakylpylä. Kylpylän lämpimässä termaalivesialtaassa on mukava kerrata lomakokemuksia tai ryhtyä juttuun vieruskaverin kanssa. Joskus nimittäin keskusteluhetki unkarilaisessa luolakylpylässä kukallinen suihkulakki päässä on juuri se elämys, jonka muistat päällimmäisenä vielä vuosikymmentenkin kuluttua.

Tule vieraaksemme

Budapestiin, Gödöllőön ja Lillafürediin pääset OK-Matkojen ohjelmallisilla matkoilla. Kotimainen OK-Matkat on vuonna 1982 perustettu matkanjärjestäjä, joka on osa suomalaista perheyritystä Nordic Ferry Center Oy:tä. OK-Matkoilla on Suomen laajin ohjelmallisten kaupunkilomien, kiertomatkojen ja juhlapyhämatkojen valikoima.
Kulttuuritulkkeina OK-Matkojen Unkarissa toimivat asiakkailtamme paljon kiitosta saavat suomea taidokkaasti puhuvat unkarilaiset kohdeasiantuntijamme. He tuntevat suomalaisen yhteiskunnan ja tavat ja pystyvät hakemaan vertailukohtia Suomesta ja Unkarista. He elävät arkea Budapestin kulttuurisen sielun muutoksissa. Siksi matkasi anti on runsas.
Teksti Päivi Suutari / OK-Matkat
Kohteet:  Unkari

Lue lisää aiheesta