Upeita rantoja ja mielenkiintoinen historia – koe Kuuba

Ensi kertaa Kuubaan matkaavan ei kannata ohittaa Havannaa kokonaan. Mutta jos pääkaupungin viettelykset on jo koettu tai aikaa on enemmän, tarjoaa Kuuba parastaan koko saaren mitalla. Loman voi rakentaa esimerkiksi hulppeiden valkoisten rantojen, ekomatkailun tai karnevaalien ympärille – tai yhdistää vaikka kaikki kolme!

Upeita hiekkarantoja löytyy Kuuban joka kolkasta, mutta tunnetuimmat ja arvostetuimmat niistä sijaitsevat Varaderossa, Karibian suurimmassa lomakohteessa. Varaderon valkoisia, puhtaita rantoja pidetään yksinä maailman parhaista, ja harrastemahdollisuudet ovat huikeat: kohteen ympäristössä voi harrastaa kaikenlaista vesiurheilua aina purjehduksesta kalastukseen ja snorklauksesta sukeltamiseen, pelata golfia tai lähteä monipuolisille retkille lähiympäristöön.

Autenttinen Kuuban arki on all-inclusive -rantalomista kuitenkin yhtä kaukana kuin ruisleipä karjalanpiirakasta. Siksi turistikohteissa ei kannata jäädä pelkästään rantatuoliin makaamaan. Parempi vaihtoehto onkin yhdistää lomaan retkiä lähikaupunkeihin tai buukata suosiolla yhdistelmämatka, jossa osa ajasta vietetään rantakohteessa ja osa kaupungissa. Varaderon lomaan on helppo sisällyttää vaikkapa visiitti 40 kilometrin päässä sijaitsevaan Matanzasin kaupunkiin, rumban ja afrokuubalaisen musiikin alkujuurille. Monet matkanjärjestäjät tarjoavat myös paketteja, joissa osa ajasta vietetään Varaderossa ja osa pääkaupunki Havannassa.

Cayo Coco on Kuuban neljänneksi suurin saari ja toiseksi merkittävin turistikohde Varaderon jälkeen. Siirtymä saarelle on riitti sinänsä: 27 kilometrin pituinen kapea ja kaiteeton silta erottaa Cayo Cocon Kuuban pääsaaresta, eikä sitä ajaessa voi välttyä ajatukselta siitä, että on kiihdyttämässä alas maailman laidalta.

Myös Cayo Coco on täysiverinen turistikohde moitteettomine palveluineen, toinen toistaan upeampine valkoisine rantoineen ja laajoine aktiviteettimahdollisuuksineen. Saari saattaa kuitenkin jättää kylmäksi, jos sieltä etsii sitä selittämätöntä Kuuban magiaa, mitä paikallinen elämänmeno kaupungeissa tarjoaa. Lepolasse kannattaa siis jättää täälläkin välillä odottamaan, ja kartoittaa aktiivisesti, mitä ympäristöllä on tarjottavanaan.

Cayo Cocon ehkä upein ja ainutlaatuisin osa on sen valtava luonnonsuojelualue, jonka eläimistöä – kuten krokotiilejä, pelikaaneja ja peräti 30 000 vaaleanpunaisen flamingon populaatiota – pääsee ihastelemaan reservaattiin suunnatuilla retkillä. Cayo Cocosta vain puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva viereinen Cayo Guillermo on puolestaan urheilukalastuskohteiden aatelia.

Pinar del Ríon provinssi on ekomatkailijan paratiisi. Siispä tutki sitä vaeltaen, pyörällä tai ratsain – luontokokemus on sanalla sanoen upea.

Viñalesin vehreä ja pittoreski laakso on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Parhaiten siihen perehdyt ratsain; opastettu kierros johdattaa tutustumaan alueen maatalouteen ja tupakkaviljelmiin, ja laaksoa reunustavien kukkuloiden luolat maanalaisine jokineen ovat mieleenpainuvia käyntikohteita. UNESCOn maailmanperintökohteeksikin valittu Viñales on kuuluisa myös loistavista vaellus- ja kiipeilymahdollisuuksistaan.

Pinar del Ríosta löytyy myös kiinnostavia ekofarmeja kuten Rancho la Guabina, jossa voi harrastaa muun muassa ratsastusta ja vaeltamista tai lähteä järvelle veneilemään. Uskaliaat seuraavat farmilla myös kukkotappelua, mutta varoituksen sana: perinteinen laji ei todellakaan sovi heikkohermoisille saatikka hellämielisille.

Santiago de Cuba on Kuuban toiseksi suurin kaupunki, mutta eroaa pääkaupungista kuin yö ja päivä. Turistien määrä on huomattavasti Havannaa vähäisempi, ja kaupungin keskusta kylämäinen. Elämänmenossa näkyvät vahvasti lähisaarien kuten Jamaikan ja Haitin kulttuuriset vaikutteet.

Ehkä mielenkiintoisin aika tutustua Santiago de Cubaan on karnevaalien aikaan, jolloin juhlahumu valtaa kadut ja ilmaisista ulkoilmakonserteista löytää Kuuban kansainvälisestikin tunnetuimpia bändejä. Heinä-elokuun taitteessa järjestettävän tapahtuman aikaan kaupunki valvoo yöt ja torkkuu päivät suljettujen ikkunaluukkujen takana. Joka kadunkulmassa sammioista myytävä olut EI ole suositeltavaa janojuomaa – osta pullotettua, ja vältyt todennäköisemmin vatsanväänteiltä. Huomaathan myös, että niin sisäiset lennot kuin bussitkin ovat karnevaalien ympärillä usein täyteen buukattuja; varaa paikka ajoissa, mikäli mielit mukaan!

Karnevaaliajan ulkopuolella Santiago de Cuban uneliaaseen elämänmenoon kuuluu oleellisena osana puistoissa ja kadunkulmissa notkuminen. Viihdettä iltoihin tarjoavat muun muassa tunnelmallinen Casa de la Trova sekä Havannan-serkkujaan vaatimattomampi Casa de la Musica. Nähtävyyksien perässä kulkeva lähtee vaikkapa vaikuttavaan linnoitukseen Castillo de San Pedro de la Roca del Morroon tai läheisille vesiputouksille. Casa de las Tradiciones, Casa de la Cultura ja Casa del Caribe tutustuttavat kävijän rikkaaseen afrokuubalaiseen kulttuuriin.

Lomalainen taittaa matkaa kohteesta toiseen helposti ja huokeasti pitkänmatkan busseilla. Niistä Viazulin vuorot ovat vain turisteille; Astron kyydissä matkaavat puolestaan ensisijaisesti paikalliset. Koska hinnoissa ei ole turistille juurikaan eroa, kannattaa ainakin pidemmillä matkoilla valita Viazulin mukavuus. Lämpimän matkavaatetuksen tarvetta ei tässä yhteydessä voi korostaa liikaa, sillä näillä pikavuoroilla matkustetaan yleensä nenänpää huurussa ilmastoinnin paahtaessa täysillä.

Pidemmät matkat taittuvat vaihtoehtoisesti myös sisäisillä lennoilla, junalla tai vuokra-autolla. Kuuban tiestössä on kuitenkin yllätyksensä, joten vähemmän stressihormoneja erittyy paikallisen kuskin kyydissä kuin itse ratin takana istuen.

Teksti: Minna Korpimies

Kuvat: Minna Korpimies, Hugh Byrne, Colourbox.com

Kohteet:  Kuuba Karibia

Lue lisää aiheesta