Valloita Espanjan korkein huippu Teneriffalla

Harva saapuu Teneriffalle mielessään hikoilu matkalla maan suurimmalle huipulle. Patikointi Teiden kansallispuistossa on kuitenkin kokemus, joka varmasti säilyy elävänä mielessä jo, kun polttavat hiekkarannat ovat jääneet unholaan.

Teiden kansallispuisto sijaitsee Kanariansaarilla, Teneriffan saaren keskiosassa, yli kahden kilometrin korkeudessa. Vaikka puistossa ei olisi ikinä lomallaan käynyt, sen huikeaa maamerkkiä, uinuvaa Teiden tulivuorta (3718 m), ei ole voinut olla huomaamatta jo lentokoneesta.

Kun puistoon saapuu, tien sivuilla aukeavat laavakivimaisemat aiheuttavat tunteen, että on siirtynyt toiseen maailmaan. Kuumaisen karu, mutta maaperältään värikäs ympäristö huimaa erilaisuudellaan sitä edeltäneen metsäisen vyöhykkeen jälkeen.

Kivettyneiden, satumaisten laavavirtojen ja upeiden kivimuodostelmien lisäksi puistossa tavataan lukuisia endeemisiä eli syntyperäisiä kasvi- ja eläinlajeja. Lähes 19 000 hehtaaria käsittävä, Kanariansaarten suurin kansallispuisto perustettiin vuonna 1954 suojelemaan tätä ainutlaatuista luontoa. Sen ympärille levittäytyy vielä noin 46 hehtaaria käsittävä suojeltu luonnonpuisto Parque Natural de la Corona Forestal.

Puistoon voi tehdä matkanjärjestäjien tarjoaman päivä- tai puolipäiväretken, jolloin paikalle on opastettu kuljetus eikä varmasti menetä puiston kuvauksellisimpia kohteita. Myös yöpyminen puistossa on mahdollista, sillä siellä sijaitsee yksi hotelli, kansalliseen ketjuun kuuluva Parador de Cañadas del Teide.

Yöpymistä puoltaa maaginen tähtitaivas, joka kaartuu valosaasteettoman, korkealla sijaitsevan puiston ylle. Kansallispuistossa tutkitaan planeettoja sinne sijoittuvassa observatoriossa, ja hotellilla vierailee joinain iltoina tähtitieteilijä valottamassa vierailijoille tähtitaivaan ihmeitä.

Teidelle patikoivalle hotelliyöpyminen on lähes välttämätöntä, sillä paikallisbussit, Titsat, liikennöivät puistoon ja sieltä pois vain pari kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä. Toinen yöpymisvaihtoehto mukavuudesta tinkivälle ja huokeasta matkasta kiinnostuneelle on vuokra-auto parkkipaikalla vuoren juurella. Autonvuokraus on muutenkin erinomainen keino tutustua Kanariansaarten suurimman saaren monipuolisiin maisemiin.

Kiipeäminen Teiden huipulle asti ei onnistu ilman etukäteen puiston viranomaisilta pyydettävää nousulupaa. Ilman lupaa on kuitenkin mahdollista kohota näköalahissin tasanteelle, 3550 metrin korkeuteen. Hissi kulkee ylös päin päivittäin aikavälillä 9–16, jos tuuli- ja sääolosuhteet eivät ylly myrskyisiksi. Alas pääsee vielä kello 17 asti. Matka La Rambletan näköalapysäkille vie vain noin kymmenen minuuttia, mutta ruuhkaisina päivinä vuoroa voi joutua odottelemaan.

Hakemuksen viimeisen parinsadan metrin matkan taittamiseksi voi lähettää joko sähköpostitse tai faksilla puistoviranomaisille. Printattava, espanjankielinen hakemus löytyy puiston nettisivuilta kohdasta "Permiso para acceder al Pico". Hakemuksessa tulee mainita yhteystietojen ja passinnumeron lisäksi tarkka päivämäärä ja kahden tunnin aikaraja, jolloin aikoo saapua huipulle.

Kun lupa-asiat ovat kunnossa ja olet valmiina aloittamaan yhden elämäsi ikimuistoisimmista patikointikokemuksista, tarkista vielä repun sisältö. Mukana tulisi olla ainakin muutama litra vettä, lounastarpeet ja aurinkorasvaa.

Pukeutumista kannattaa miettiä vuodenajan mukaan. Huipulla on vielä myöhään keväälläkin hiukan lunta, joten lämpimähkö urheiluvaatetus on tarpeen.

Perushyväkuntoiselta patikoijalta koko matka Teiden huipulle asti vie noin neljä tuntia. Reitti on hyvin merkitty, mutta vaatii hyvää kuntoa ja terveyttä. Varsinkin kolmentuhannen metrin korkeudessa, ilman ohentuessa, hengittäminen käy raskaammaksi ja kulku hidastuu.

Helpommista, parituntisista vaelluksista haaveileva voi toteuttaa toiveensa alhaalla puistossa. Siellä on muutama, eripituinen ja -tasoinen, hyväkuntoinen patikkareitti, joiden varren upeat näkymät jättävät lähes sanattomiksi.

Helpohko reitti on muun muassa upea Ucancan tasangon poikki kulkeva, maastoltaan vaihteleva polku, joka alkaa Roques de Garcia -kivimuodostelman luota, kiertää tuon luonnon taideteoksen ja palaa lähtöpisteeseen.

Matkan aikana tasankoon saa kiehtovan erilaisia perspektiivejä, ja jättimäiset, kovettuneet laavavirrat ja maasta kohoavat mahtavat kivimonumentit tuovat jatkuvasti uutta, kiinnostavaa katsottavaa.

Parador-hotellilta lähtee näköalahissille johtava parituntinen taival, jonka voi halutessaan valita myös Teidelle kiipeämisen jälkeen jälkiverryttelyksi. Näkymät valtavalle Teidelle lumoavat varmasti myös luonnonystävän, joka ei tahdo lähteä valloittamaan itse vuorta. Samoin ympäröivä luonto kasveineen ja kivineen tekevät taivaltajaan lähtemättömän vaikutuksen.

Voit helpottaa kiipeämistaakkaa jakamalla Teiden-valloituksen kahteen erään, jolloin retki huipulle vie kaksi päivää. Tällainen ratkaisu on suosittu niidenkin keskuudessa, jotka haluavat lisäsäväyksen reissuunsa saavuttamalla huipun juuri auringon noustessa.

Vaellus kohti jättiläisen kärkeä alkaa Montaña Blancan polun aloituspisteestä, Teiden itäpuolelta, aivan puiston läpi kulkevan maantien varrelta. Yöpyjää odottaa kolmentuhannen metrin korkeudessa vierasmaja, jossa mahtuu yhtä aikaa asustamaan vaikka 60 kiipeäjää.

Maja, johon kuuluvat muun muassa vessat, makuupaikat ja keittotilat sekä ensiapuvarusteet, varataan etukäteen puiston viranomaisilta 20 euron hintaan per yöpyjä. Vastineeksi asukas ei tarvitse huipulle nousuun lupaa, kunhan poistuu etapin viimeiseltä 200 metrin osuudelta ennen aamuyhdeksää.

Puisto kuhisee ampiaisia, ja ötököitä riittää aivan vuorenhuipulle asti, joten varaudu sietämään lentiäisten läsnäoloa. Toinen eläinlaji, johon varmasti törmäät, ovat kaikkialla vilistävät liskot.

Kaikkiaan puistosta tavataan vain noin 30 eri eläinlajia, joista useat ovat alkuperältään Kanariansaarilta. Esimerkiksi myrkyllisiä käärmeitä tai suuria petoeläimiä Teideltä ei löydy. Yöaikaan saattaa tosin törmätä puistossa elävään viiteen eri lepakkolajiin.

Vuoren juurella näkee komeita kuningatarneidonkieliä, jotka ovat syntyperäisiä kanarialaisia. Ainutlaatuisia kasveja ovat myös puiston yleisin kukka, valkoinen tai punertava Teiden retama, ja Espanjan korkeimmalla kasvava kasvi, hauras Teiden orvokki. Karu luonto kantaa kaikkiaan 168 kasvilajia, joista 58 on kanarialaisia lajeja ja 12 niistä tavataan vain Teiden alueella.

Ylhäällä huipulla näkee selkeällä säällä Teneriffan lähisaaret, muun muassa Gran Canarian ja La Palman, ja alhaalla puistonreunoja nuolee pilvien muodostama meri. Vuoren elämän aistii sen kraatterin sylkemästä rikkikaasusta, mutta muista, että kraatteriin kapuaminen on kiellettyä. Nauti maisemista, valokuvaa ja palaa takaisin hissille saamasi luvan aikarajoissa.

Kiipeilyn jälkeen on varmasti nälkä, ja kohti alailmoja voi suunnata patikoiden tai hissillä. Heti näköalahissin alatasanteella on yksi kahvila-ravintola, mutta maantietä esimerkiksi kohti pohjoista menemällä vastaan tulee muutaman kilometrin kuluttua La Orotavan kylä, jossa on suurempi valikoima ravintoloita.

Eira Talka/MTV3

Kuvat: Eira Talka

Lähteet:

www.aurinkomatkat.fi

www.finnmatkat.fi

www.teleferico.com

www.tjareborg.fi

www.paradores.es

www.webtenerife.com

Kohteet:  Teneriffa

Lue lisää aiheesta