Valloittava Varsova

Puolan pääkaupunki Varsova on perinteisesti jäänyt Krakovan varjoon turistikohteena. Parin viime vuoden aikana sen monipuolisuus on kuitenkin alkanut vetää puoleensa entistä enemmän matkailijoita.

Varsovan historia on paitsi värikäs myös synkkä. Kaupunki on vuosisata toisensa jälkeen joutunut hyökkäysten kohteeksi kaikilta ilmansuunnilta siinä määrin, että eräs kaupunkia käsittelevä kirja on nimeltään "Jumalan leikkikenttä". Kaupungin viimeisin tragedia koettiin toisen maailmansodan lopulla, jolloin 85 prosenttia rakennuksista tuhoutui täysin. Sota vei mukanaan myös puolet kaupungin asukkaista, yli 700 000 ihmistä.

Vuosien 1946–74 välisenä aikana kaikki historiallisesti merkittävät kohteet rakennettiin uudelleen. Tämä hämmästyttävä saavutus ei kauniita kirkkoja, monumentteja ja rakennuksia katsellessa ole mitenkään ilmiselvää, niin taitavasti kaikki on tehty alkuperäisten näköisiksi.

Varsovassa on paljon nähtävää arkkitehtuurin, museoiden ja palatsien muodossa, mutta myös kaupungin yöelämä, ravintolat ja muu kulttuurielämä pitävät otteessaan useammankin päivän. Suuri osa Varsovaan tehtävistä matkoista on kuitenkin lyhyitä, usein viikonloppumatkoja.

Varsova on monille läpikulkupaikka kesäisellä auto- tai interrail-retkellä, ja nykyään yhä useammat pysähtyvät kaupunkiin päiväksi pariksi. Autolla paikalle pyrähtävän kannattaa pitää mielessä ensinnäkin se, että ulkomaisia rekisterikilpiä kantavat autot ovat varkaille houkutteleva kohde. Auto kannattaa pysäköidä vartioidulle paikalle, eikä sen sisään kannata jättää yhtään mitään. Rattilukko auttaa varmasti enemmän kuin varashälytin pitämään auton paikoillaan.

Kannattaa myös pitää mielessä, että Varsovan keskusta ei ole ratin takana hikoilevalle mikään paratiisi. Monimutkaiset risteykset, jatkuvasti kasvava liikenne ja erilaiset liittymät tekevät siitä hankalan paikan suunnistaa, oli mukana sitten kartta tai ei. Paras vaihtoehto lienee valita hotelli muutaman kilometrin päästä keskustasta ja käyttää taksia tai julkista liikennettä keskustaan mennessä. Esimerkiksi Ibis-hotelliketjulla on muutama hotelli kaupungin laitamilla. Toinen vaihtoehto on Hotel Majava (ul Warszawskiej 1920r), jonka yhteydessä on leirintäalue. Siellä on hyvin varusteltuja, edullisia mökkejä, jotka sopivat yhdelle tai kahdelle hengelle.

Junalla kaupunkiin saapuvien kannattaa jäädä pois päärautatieasemalla (Warszawa Centralna), sillä sieltä löytyy säilytyslokeroita tavaroille ja tietoa kaupungista. Aseman turisti-infopisteestä voi vuokrata hotellihuoneita, mikä on kannattava vaihtoehto, sillä Varsovan hotellit eivät ole aina edullisia eikä niiden löytäminen ole yksinkertaista. Infosta varatut huoneet ovat edullisia, ja ne ovat yleensä keskustan alueella.

Varsovan Chopin-lentokenttä sijaitsee 10 kilometrin päässä keskustasta. Bussilla 175 hurauttaa kaupunkiin reilusti alle eurolla. Taksimatka on sekin vain 8–10 euroa suuntaansa.

Parin päivän matkalla Varsovassa oleva ei halua tuhlata aikaansa, ja nopein tapa tutustua kaupungin olennaisimpaan tarjontaan on kävellä pitkin Nowy Swiat -katua kohti vanhaakaupunkia. Tämä Varsovan näyteikkunana pidetty katu alkaa rautatieasemankin ohittavan Jerozolimskien risteyksestä, ja sen varrella on upeita putiikkeja, ulkomaalaisväestön keskuudessa suosittuja kahviloita ja ravintoloita sekä paljon muuta, antiikista kirjakauppoihin. Tällä kirjailija
Joseph Conradin kotikadulla on mahdollisuus tankata tai virkistäytyä tyylikkäämmin ja edullisemmin kuin vanhankaupungin turistirysissä: yksi vaihtoehto on käväistä kaupungin vanhimmassa kahvilassa, Bliklessä. Tämä vuodelta 1869 peräisin oleva kahvila tunnetaan aamiaisistaan, joista on valittavana puolalainen, englantilainen, ranskalainen tai venäläinen vaihtoehto. Kasvisruoan ystävät suuntaavat Mata Hariin, jonka intialainen ruoka on paitsi herkullista myös edullista.

Nowy Swiat muuttuu kilometrin jatkuttuaan bulevardiksi, joka kantaa nimeä Krakowskie Przedmiescie. Tämä täynnä barokkikirkkoja, 1600-luvun palatseja ja muita näyttäviä rakennuksia oleva valtaväylä oli säveltäjä
Fredrik Chopinin kotikatu, ja sen varrelta löytyy myös kirkko, jossa hän oli urkurina. Toista kadun suurmiestä, tähtitieteilijä
Kopernikusta muistetaan häntäkin patsaalla. Kadun varrella sijaitsee myös presidentinlinna, jossa allekirjoitettiin sopimus Varsovan liitosta vuonna 1955. Sopimus sinetöi itäisen Euroopan kohtalon seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Bulevardin varrella on paljon mielenkiintoista nähtävää, kuten Pyhän Ristin kirkko Kredytowan risteyksessä. Mikäli sunnuntaiaamuna haluaa käydä katsomassa paikallista kirkonmenoa, on tämä suositeltava kohde, ei vain upean arkkitehtuurinsa vuoksi vaan myös siksi, että jumalanpalvelus radioidaan kaikkialle Puolaan.

Krakoswskie Przedmiescie päättyy linnanaukioon (Plac Zamkowy), jonka kaikki 1600- ja 1700-lukujen rakennukset on pystytetty uudelleen. Tästä alkaa vanhakaupunki, joka on ollut jo pitkään turistien tyyssijaa eikä ollenkaan paikallisten suosiossa.

Vanhankaupungin aukio (Rynek Starego Miasta) on yksi upeimpia keskiaikaisia nähtävyyksiä Euroopassa, ja sieltä on helppo katsoa jotain mukavaa matkamuistoa tai tuliaista. Sen laidalta löytyy Varsovan historiaa esittelevä museo, jossa kannattaa käydä. Puolilta päivin sen tiloissa esitetään englanninkielinen elokuva kaupungista sodan aikana, ja sen keloissa on pätkiä muun muassa siitä, miten
Hitlerin joukot saapuivat kaupunkiin vuonna 1939.

Varsovan silmiinpistävin rakennus on
Stalinin 1950-luvun alussa "lahjoittama" Kulttuuri- ja tiedepalatsi päärautatieaseman vieressä. Sen huipulle pääsee nopealla hissikyydillä noin viiden euron maksua vastaan, ja näkymät ovat tietenkin henkeä salpaavat. Rakennuksen tiloista löytyy museoita, teatteri, taide-elokuvateatteri, kahviloita ja ravintoloita.

Oopperan ystävät – ja mikseivät muutkin – voivat kokea varsinaisen kulttuurielämyksen oopperassa, joka tunnetaan nimillä Grande Theatre ja Teatr Wielki (Plac Teatralny). Vuodelta 1825 peräisin oleva instituutio on eräs maailman suurimmista oopperataloista.

Taiteen ystävät suuntaavat mielellään Zachetan museoon, joka esittelee nykytaidetta maalauksien, veistosten ja valokuvien muodossa. Tämä ulica Krolewskan varrella sijaitseva museo on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin – eikä perjantaisin ole sisäänpääsymaksua ollenkaan.

Varsovan etnografisessa museossa (ulica Kredytowa 1) voi tutustua Puolan kansanasuihin, taiteeseen ja käsitöihin. Musiikin ystävät vierailevat Chopinin museossa (ulica Okolnik 1).

Monien asiantuntijoiden mielestä Varsova on tällä hetkellä Euroopan parhaita bailupaikkoja. Erityisesti ulica Mazowiecka -katu tarjoaa monipuolisesti ravintoloita ja huvituksia. Musiikkitarjonta vaihtelee funkista ja klassisesta diskomusiikista jazziin, salsa- ja latinorytmeihin.

Ravintoloita löytyy muualtakin kaupungista sieltä täältä. Erinomainen rentoutumis- ja ravitsemispaikka on U Fiszera (Plac Bankowy), jossa voi nauttia runsaista ja edullisista aterioista, tšekkiläisestä oluesta sekä iltaisin kansanmusiikista. Paikalliset oluet Okocim ja Zywiec ovat nekin maukkaita, joskin joidenkin mielestä liian makeita ja miltei 6 prosentillaan liian tuimia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg / Mediafocus

Kohteet:  Varsova Puola

Lue lisää aiheesta