Vanhaa charmia ja uutta eksotiikkaa Bulgariassa

Mitä muuta Bulgariaan matkaava voi kokea kuin Sunny Beachin, Varnan Kultahietikon ja pääkaupungin Sofian? Tämä virtuaalimatka vie Sinut pieniin, ei-niin-tunnettuihin rantalomakohteisiin. Vastapainona rantalöhöilylle tutustumme myös Bulgarian Unescon maailmanperintökohteisiin.

Bulgariassa voi tehdä paljon muutakin kuin ottaa aurinkoa Mustanmeren suurimmilla turistirannoilla. Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneelle Bulgaria on todellinen aarreaitta. Joko olet nähnyt traakialaisten hautakammioita, roomalaisaikaisten amfiteattereiden, kylpylöiden ja stadioneiden raunioita, keskiaikaisia linnoituksia, kirkkoja ja luostareita? Entä oletko kuullut Pirinin kansallispuistosta tai Sreburnan luonnonsuojelualueesta?

Bulgariaan järjestetään vuosi vuodelta yhä enemmän matkoja Suomesta käsin. Muun muassa Aurinkomatkoilla, Domina Travelilla, Matkavekalla, Finnmatkoilla ja Tjäreborgilla on varsin kattavat lomakohdevalikoimat. Seikkailua halajava lähtee kartta kädessään ja rinkka selässään omatoimimatkalle.

Jos kaipaa lomarentoutumista, eikä kuitenkaan suurimpien turistikohteiden eli Sunny Beachin ja Kultahietikon hälinää, kannattaa suunnata esimerkiksi Sveti Konstantinille. Vuonna 1908 perustettu puistomainen lomakylä on Mustanmeren lomakohteista vanhin ja sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain kahdeksan kilometriä Varnasta. Lomakylän erikoisuus on terveellinen mineraalivesi. Hiekkarannan tuntumassa sijaitsevaan kuumaan mineraalivesialtaaseen pulppuaa vettä suoraan maanalaisesta lähteestä. Myös kylän ajanmukaiset kylpyläkeskukset tarjoavat hyvät puitteet rentoutumiselle.

Pienen kylän idyllisestä tunnelmasta voi päästä kiinni myös Primorskon, Obzorin tai Tsarevon lomakylissä. Primorsko on rakennettu Mustaanmereen työntyvälle korkealle niemelle, jota reunustavat kummallakin puolella vaaleat uimarannat. Kuunsirpin muotoisena pitkin merenlahtea jatkuva eteläinen ranta kuuluu maan kauneimpiin.

Bulgarian Rivieralla sijaitseva Obzorin kylä oli pitkään lähinnä bulgarialaisten lomakohde, mutta viime vuosina rannalle on rakennettu useita huippumoderneja hotelleja. Muuten kylästä löytyy vielä vanhan ajan tunnelmaa: torilla solisee suihkulähde; pikkuputiikeista, leipomoista ja ravintoloista voi tilata bulgarialaisia herkkuja. Obzor houkuttelee kymmenen kilometriä pitkällä hiekkarannallaan ja sen leikkipaikoilla erityisesti lapsiperheitä.

Tsarevon maamerkki on Papija-vuori, joka kohoaa kaupungin eteläpuolella yli 500 metrin korkeuteen. Pikkukaupungin 6 000 asukkaan pääelinkeinoja ovat kalastus, käsityöt ja pienteollisuus. Kylän kapeiden katujen varsilla on kahviloita ja aitoja bulgarialaisravintoloita sekä nuorekkaita baareja ja ostospaikkoja. Heti kylän ulkopuolelta alkaa Bulgarian suurin luonnonpuisto, jossa on jäljellä myös antiikin traakialaisesta kulttuurista periytyviä kivialttareita ja monoliitteja.

Noin viisi kilometriä Sunny Beachistä etelään sijaitsee Bulgarian arkkitehtuurin ja kulttuurihistorian aarreaitta, Nessebar. Tämä ikivanha kaupunki oli alun perin traakialainen asutus (Menebria); myöhemmin siitä tuli kreikkalainen siirtomaakaupunki ja yksi bysanttilaisen valtakunnan tärkeimmistä tukikohdista.

Kulttuurihistoriallisten muistomerkkiensä ansiosta Nessebarin muinaiskaupunki valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon 1983, ja tänä päivänä kaupunki kuuluu Bulgarian suosituimpiin turistinähtävyyksiin.

Kaupunki on jakaantunut vanhaan ja mantereen puoleiseen uuteen osaan. Muurien ympäröimä vanha kaupunginosa sijaitsee pienellä kallioisella niemimaalla, jonka yhdistää mantereeseen noin 300 metrin pituinen kannas. Kaupunkiin tullaan yhä muinaisen linnoitusportin kautta. Kävelykierroksella kapeita mukulakivikatuja pitkin näkee jäännöksiä ikivanhoista julkisista rakennuksista, varhaiskristillisen ajan basilikoista ja keskiaikaisista kirkoista. Tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Apollon temppeli, Stara Mitropolian basilika ja 1800-luvulla rakennetut puutalot.

Kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista on Nessebarin uusi puoli, josta löytyy lukuisia hotelleja, ravintoloita ja kauppoja. Uimarannalla voi kokeilla vaikkapa vesihiihtoa.

Bulgariassa on tällä hetkellä yhdeksän Unescon maailmanperintölistalla olevaa kohdetta: Nessebarin muinaiskaupungin lisäksi kaksi luontokohdetta ja kuusi historiallista. Matkatoimistoilla on yleensä pari näistä kohteista retkilistoillaan, mutta muillekin on mahdollista päästä, jos on valmis näkemään vaivaa. Osaa kohteista halutaan kuitenkin myös suojella turistimassoilta.

Helpoimpia kohteita omatoimimatkailun kannalta ovat Nessebar, Madaran ratsastajan kallioreliefi ja traakialainen hautakammio Kazanlakissa. Madaran ratsastaja sijaitsee maalauksellisessa ympäristössä Madaran kylässä, Shumenista 10 kilometriä itään. Veistoksen sanotaan esittävän traakien ratsastavaa jumalaa. Veistoajankohdasta on erilaisia tulkintoja, mutta vakuuttavimpana pidetään tietoa, jonka mukaan se on tehty noin 200 eKr.

Suurin piirtein samoilta ajoilta on peräisin myös Kazanlakin traakihauta. Itse hautakammio on herkästi tuhoutuvana suljettu ja sinne päästetään tutkijoitakin vain erityisluvalla. Traakihaudan runsaita ja upeita, traakikuninkaan hautajaisriittejä kuvaavia seinämaalauksia pääsee silti näkemään – hautakammiosta on nimittäin tehty kopio turisteja varten.

Muita historiallisia perintökohteita ovat Sveshtarin traakialainen hautakammio, Ivanovon kallioon hakatut kirkot, Boyanan kirkko Sofiassa ja Bulgarian suurin luostari Rila. Luontokohteita ovat Pirinin kansallispuisto sekä Sreburnan luonnonsuojelualue. Sreburnan järvialueella pesii satakunta muuttolintulajia, joiden joukossa useita uhanalaisia lajeja. Niitä halutaan suojella, ja sen takia alueelle suositellaan valvottuja retkiä.

Teksti: Tuuli Virta / Mediafocus
Kuvat: Finnmatkat ja www.bulgariatravel.org
Lähteet: Domina Travel, Finnmatkat ja Suomi–Bulgaria-seura

 

Kohteet:  Bulgaria

Lue lisää aiheesta