Varna - lämmin kaupunkikohde

Varna on historiallinen ja kaunis kaupunki, josta löytyy kauniita hiekkarantoja, halpaa ruokaa sekä nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Varna on Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla, lähellä Kultahietikon ja Albenan lomakeskuksia. Kaupunki on rakennettu rannalta jopa kaksikymmentä metriä kohoavalle töyräälle.

Varnan kaupungissa on ollut asutusta jo hyvin kauan. Alussa siellä asui kreikkalaisia ja myöhemmin roomalaisia. Roomalaiset rakensivat kaupunkiin teatterin ja lukuisia kylpylöitä. Tänä päivänä kylpylät toimivat lähinnä museoina sekä nähtävyyksinä.

Varna on merkittävä satamakaupunki ja tärkeä kauppa- ja teollisuuskeskus. Ennen kaikkea turismia ajatellen Varna on erittäin viehättävä kesäkaupunki ja monipuolinen kulttuuri- ja festivaalikeskus. Joka toinen vuosi Varnassa pidetään kansainväliset balettikilpailut, ja kesäkauteen mahtuu lukuisia korkeatasoisia musiikkitapahtumia sekä erilaisia kesätapahtumia.

- Talvella Varnassa on todella hiljaista. Missään ei tapahdu juurikaan mitään, mutta kun kesä saa alkunsa kaupunki herää eloon. Kaupungin pääkadulla, joka on noin neljä metriä leveä, kävelee ihmisiä kahviloihin, tavernoihin tai rannalle vuorokauden ympäri. Kesällä kaupunki ei nuku ollenkaan, miettii Bulgariassa syntynyt 42-vuotias
Ivan Iliev.

Kaupungissa riittää paljon erilaista nähtävää, ja lähes kaikki kohteet ovat lyhyen kävelymatkan päässä.

- Koko Varnan kaupunki on jo nähtävyys sinänsä, mutta kaupungista löytyy useita näkemisen arvoisia kohteita, kuten esimerkiksi vanha roomalaisten rakentama kylpylä. Lisäksi kaupungista löytyy maan ainoa akvaario sekä maailman pienin delfinaario, merisotamuseo ja valtava jahtisatama, Ivan kertoo.

Katedraali eli Pyhän Neitsyen kirkko on Bulgarian toiseksi suurin kirkko. Sen kupolit ovat kultaiset, sisätiloiltaan se on kolmilaivainen ja tummansävyinen. Seinillä on toinen toistaan arvokkaampia maalauksia ja kauniista lasi-ikkunoista sisään tuleva valo valaisee kirkon tunnelmallisesti. Ikonostaasit ja piispan koristeellinen istuin ovat taidokasta puusepän työtä. Kirkon eteisaulassa sekä pihalla myydään ikoneita ja pitsiliinoja esimerkiksi matkamuistoksi.

Itsenäisyyden- eli Nezavisimostin aukiolla on runsaasti kahviloita. Kahviloissa voi kahvia juodessa ihailla aukiolla olevaa suihkulähdettä, jonka vesisuihkut lyhyin väliajoin muuttavat muotoaan.

Varnassa on useita eri museoita. Etnografisessa eli kansantieteellisessä museossa on esillä käsitöitä, koruja ja pukuja sekä varakkaan kaupunkilaiskodin alkuperäinen sisustus. Muista Varnan museoista voisi mainita merimuseon, arkeologisen sekä kaupungin museon.

Meripuisto on oiva ajanviettopaikka koko perheelle. Puistosta löytyy elämyksiä kaikenikäisille. Esimerkiksi delfinaariossa on näytöksiä kolmesti päivässä, ja kestoltaan näytökset ovat vain 30 minuuttia, mikä takaa sen, että pienemmätkin asiakkaat jaksavat katsoa näytöksen.

Varnan meripuistossa sijaitsee Bulgarian ainoa akvaario. Sisällä voi tarkastella makean veden ja Mustanmeren kaloja, äyriäisiä sekä tutustua tarkemmin Mustaanmereen. Merimuseossa on esillä myös muutamia täytettyjä mereneläviä.

Lisäksi meripuistosta löytyvät pieni eläintarha, terraario, luonnontieteellinen museo ja planetaario.

Etenkin kesäaikaan meripuistossa sijaitsevassa kesäteatterissa järjestetään runsaasti ulkoilmakonsertteja, ooppera- ja kansantanssiesityksiä sekä joka toinen vuosi kansainväliset balettikilpailut.

- Vuosittain elokuun loppupuolella Meripuistossa järjestetään lastenpäivä, jolloin puisto täyttyy perheistä. Lastenjuhlassa syödään ja leikitään, ja tärkein tarkoitus on perheiden kokoontuminen samaan paikkaan. Lastenjuhla on iso tapahtuma ja sitä juhlitaan läpi yön, Ivan kertoo.

Varnalaiset viihtyvät vapaa-aikanaan puistossa. Sieltä löytyy lapsille leikkipaikkoja ja aikuisille esimerkiksi erilaisia kahviloita, joissa voi nauttia vaikka kupillisen espressoa. Ruokailla voi rannan tuntumassa sijaitsevissa ravintoloissa. Ne ovat auki hyvinkin myöhään, joten ruokailua ei tarvitse suorittaa päivän kuumimpina tunteina.

Meripuisto rajautuu pitkään uimarantaan. Aallonmurtajat ja laiturit jakavat rannan viihtyisiksi poukamiksi, joissa on mukava nauttia auringosta ja lämpimästä vedestä.

- Varnassa on pitkä ja lapsiystävällinen hiekkaranta. Vesi on matalaa, vaikka kävelisi pidemmällekin rannasta. Ranta on mitä mukavin esimerkiksi piknikpaikaksi ja lasten kanssa voi rakentaa upeita hiekkalinnoja. Kesäkuumalla merivesi on jopa 23-28-asteista, Ivan kuvailee.

Varnan vilkkaimpien liikekatujen varrelta löytyy lukuisia ruokapaikkoja, joissa on sekä kansainvälinen että bulgarialainen keittiö. Kaupungissa on myös pieniä viehättäviä mehanoita, joissa tarjoillaan tyypillistä bulgarialaista ruokaa, kuten shopska-juustosalaattia, tarator-keittoa, mussakaa sekä kebabia.

- Oma suosikkiruokani Varnassa on lihapullat ja lohkoperunat. Perusruoka kera runsaan salaatin ja snapsin on hyvä valinta Varnassa. Istuimme kerran ystävieni kanssa syömässä ravintolassa. Meitä oli kuusitoista ja söimme kaikki mahamme aivan täyteen ja joimme viiniä sekä olutta myös riittävästi, ja lasku tästä kaikesta oli vain 40 euroa. Ravintoloissa on siis kaiken muun ohella hyvin edullista, Ivan muistelee.

Ruokalajien raaka-aineina käytetään paljon tuoreita vihanneksia sekä hedelmiä, mehukasta lihaa tai Mustanmeren kalaa, juustoja sekä bulgarianjogurttia. Kala- ja liharuokia valmistetaan useimmiten grillaamalla tai paistamalla.

Syömisen jälkeen voi iltaa jatkaa joko rannalla sijaitsevissa tanssipaikoissa tai kaupungilla. Yöelämä jatkuu kesäisin aina aamutunneille asti.

Varnan tärkeimmät ja laadukkaimmat ostoskadut ovat Knyaz Boris Ι ja Preslav. Markkina-alueella johtava Piskjulev-katu on myös vilkas kauppakatu.

- Varnasta löytää merkkivaatteita niin lapsille kuin aikuisille todella edullisesti. Etenkin lastenvaatteet ovat todella kauniita ja tasokkaita. Myös optiikkatuotteet kannattaa ostaa Varnasta, sillä silmälasit saa 50-100 eurolla. Varnan vanha tori on myös kokemisen arvoinen. Sieltä voi löytää mitä vain ja myyjät ovat äärimmäisen ystävällisiä. Esimerkiksi kultaa, kenkiä, ja vaatteita kannattaa ostaa juuri torilta, kertoo Ivan.

Suurin markkina-alue sijaitsee Piskjulev-kadulla. Tori on auki aamusta iltaan, ja sieltä voi ostaa lähes kaikkea mahdollista. Perinteisten vaate- ja ruokatavaroiden lisäksi torilla myydään kodinkoneita ja erilaisia taloustavaroita. Pitkin Varnan katuja voi löytää useampia pienempiä toreja.

- Hinnat ovat Varnassa todella alhaiset, ja siitä syystä tinkaamisesta ei pidetä. Tuotteiden hinnat on valmiiksi aseteltu mahdollisimman alhaisiksi, esimerkiksi merkkifarkut saa 10 eurolla. Varnassa käsityöläiset ja kauppiaat eivät kisko hihasta ja koeta väkisin myydä jotain, vaan asiakkaille annetaan oma rauha valita, mitä he haluavat ostaa, Ivan valistaa.

Varna on viihtyisä ja suhteellisen turvallinen lomakohde. Taskuvarkaiden takia on kuitenkin hyvä pitää rahat ja muu omaisuus piilossa. Koko matkakassaa ei ole järkevää kantaa kerralla mukana.

Liikkuminen Varnassa on helppoa ja edullista. Taksien kanssa on vain oltava varovainen, sillä jos matkan hintaa ei neuvottele etukäteen, saattaa kuski veloittaa hieman enemmän kuin pitäisi. Liikkua voi myös linja-autoilla, kävellen tai ihastuttavilla hevoskärryillä.

Bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa, joten vatsatautien välttämiseksi käsiä kannattaa pestä säännöllisesti. Juomat tulisi tilata ilman jäitä, ja kylmiä kastikkeita kannattaa välttää.

Teksti:
Johanna Tamminen / Mediafocus

Kuvat:
Ivan Iliev ja
Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Varna

Kohteet:  Varna Bulgaria

Lue lisää aiheesta