Vihreä ja vuoristoinen Madeira

Kun ensimmäiset portugalilaiset vuonna 1420 sattumalta osuivat Madeiralle, he arvelivat tulleensa paratiisiin tai ainakin ihan maailman reunalle. Seuraavana vuonna tutkimusmatkailijat palasivat. Sumusta esiin nouseva vuoristoinen saari oli niin vihreä ja rehevä, että he antoivat sille nimeksi Madeira, "metsä". Saaren suojaisesta satamasta Funchalista käsin tehtiin tutkimusmatkoja Afrikan länsirannikolle. 1600-luvulla Portugali oli vähällä luovuttaa saaren Englannille osana kuninkaallisia myötäjäisiä. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja tänä päivänä Madeira on autonominen osa Portugalia.

Madeira on edelleen maaginen saari. Vulkaaninen maaperä, leuto ilmasto ja eristäytynyt sijainti on tarjonnut hyvän kasvualustan vehreydelle. Mahtavan kokoiset joulutähdet ja atsaleapensaat hivelevät silmiä. Mangolian, hibiskuksen ja inkiväärin kukat tarjoavat oman väriloistonsa. Korkeuserot saarella ovat suuria. Useat huiput kohoavat yli 1800 metriin, korkeimpana Pico Ruivo saaren keskiosassa.

Madeiran turismi alkoi jo 200 vuotta sitten, jolloin heikkoja englantilaisleidejä lähetettiin talveksi Madeiran aurinkoiseen ilmastoon. Sana saaren terveellisestä ilmasta levisi ja yhä useammat varakkaat perheet rakensivat talojaan Funchaliin.

Etelärannikon Funchalissa lämpötila pysyttelee koko vuoden yli 20 asteessa. Sää on usein aurinkoinen. Vuorilla ja pohjoisrannikolla lämpötila on aina hiukan alhaisempi, ja Atlantilta tulee enemmän sateita. Niinpä sadetakki ja lämmin paita ovat hyviä varusteita saarta kierrellessä.

Saaren pääkaupunki ja vanha kylpyläkaupunki Funchal on viihtyisä kaupunki. Kaupungin ympärillä sijaitsevilla lomahotelleilla on jättimäiset altaat meren rannalla. Osittain uima-altailla korvataan leveiden hiekkarantojen puute. Funchalissa on myös kalliorantoja ja pieniä hiekkarantoja.

Funchalissa on myös useita hyviä ravintoloita. Listalta kannattaa ainakin kerran tilata Madeiran erikoisutta "espadaa", syvänmerenkalaa, jota saarella valmistetaan kymmenillä eri tavoilla. Toinen erikoisuus on "espetada", lihaa ja valkosipulia grillivartaassa. Hyvän lounaan voi nauttia myös saaren pääkadun Avenida Arriagan monissa katukahviloissa. Suurin osa kahviloista on lähellä kaupungin upeaa katedraalia. Hyvät piknik-eväät puistoon tai rannalle voi ostaa kaupungin torilta (Mercado dos Lavradores), jossa hedelmistä ja vihanneksista on rakennettu upeita asetelmia ja pyramideja.

Käynnin arvoinen on kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee Qinta do Bom Sucessossa. Puutarha on Funchalin yläpuolella vuoren rinteellä, joten näkymä alas kaupunkiin on huikea. Myös puutarhan väriloisto on upea. Talossa ennen asunut Reidin perhe on kerännyt sinne kaikki saarella kasvavat kukkalajit.

Monet vierailijat ovat kiinnostuneita saaren kuuluisista viineistä. Paras tapa tutustua Madeiran viiniin on Funchalin Madeira Wine Associationissa Avenida Arriagalla. Alun perin talo on vanha fransiskaaniluostari 1500-luvulta. Viinikellari on juuri sellainen kuin kuvitella saattaa: viileät kivilattiat, hämärä valaistus ja joka puolella tammitynnyreitä, joissa viini kypsyy. Talossa esitellään Madeiran viinien neljä perustyyppiä: kuiva Sercial, puolikuiva Verdelho, makea ja täyteläinen Bual sekä jälkiruokaviini Malmsey. Kierroksen päätteeksi maistellaan eri viinejä.

Madeira-viini syntyi oikeastaan sattumalta. Karibialle matkalla olevat brittiläiset poikkesivat Madeiralla ja lastasivat laivoihinsa saaren viinejä. Matkan varrella polttava aurinko kuitenkin sai viinit kirjaimellisesti kiehumaan. Viinit eivät kuitenkaan menneet pilalle vaan muuttuivat hyvin pehmeiksi ja täyteläisiksi.

Saari on pieni ja niinpä Funchalista voi helposti suunnata päiväretkille eri puolille saarta. Paras tapa tutustua saareen on omalla vuokra-autolla. Tiet ovat kuitenkin paikoin kapeita, jyrkkiä ja serpentiinimäisiä. Ajotaidot joutuvat koetukselle silloin, kun tie kapenee vain yhden kaistan levyiseksi. Kapeimmissa kohdissa joutuukin peruuttamaan, jos bussi sattuu tulemaan vastaan.

Madeiralaiseen ajotyyliin kuuluu tööttäileminen ennen jyrkkää käännöstä niin, että mahdolliset vastaantulijatkin tietävät auton olevan tulossa. Suositeltavaa myös turistiautoilijoille! Kaikkein jyrkimmissä mäissä on ajettava kakkos- tai jopa ykkösvaihteella, jotta jarruja säästettäisiin. Heikkohermoisille ei autolla ajamista suositella lainkaan. Saareen pääsee tutustumaan myös bussin kyydissä tai vuokraamalla auton kuljettajineen. Paikallisten kyydissä vauhti on välillä hurjaa.

Päivät Madeiran maaseudulla ja pikkukylissä tai vaellusretket vuorten rinteille tarjoavat lomailijalle vaihtelevan ohjelman. Pikkukylissä pääsee tutustumaan saaren elinkeinoihin, muun muassa koruompeleiden ja koritöiden tekemiseen. Molemmat ovat yhä edelleen kotiteollisuutta. Koritöiden mekka on Camachassa. Siellä pajuista tehdään kaikenkokoisia koreja, lemmikkieläinten sänkyjä, kirstuja ja huonekaluja.

Pohjoisrannikon Santanan kylä on postikorttimainen pienine olkikattoisine taloineen. Oven edessä voi siellä täällä nähdä naisia, jotka kirjovat lautasliinaa, nenäliinaa tai pyyhettä. Isomman pöytäliinan kimpussa voi olla useampi nainen neuloineen. Valmiita tuotoksia myydään Funchalin kaupoissa. Myös saaren vanhin kylä Machico itärannikolla ja pohjoisen pieni kalastajakylä São Vicente ovat käynnin arvoinen.

Ainakin kerran kannattaa käydä kokeilemassa vaeltamista, joka on helppoa merkityillä reiteillä. Saarelle alettiin 1400-luvulla rakentaa kastelukanavia eli levadoja. Nyt nämä kymmeniä kilometrejä pitkät verkostot ovat oivallisia samoilupolkuja. Vuorten rinteillä olevat levadot ovat hyvin eripituisia ja maisemat vaihtelevat. Erityisen kaunis on merkitty reitti Picon do Arieiro -vuorelta Pico Ruivolle. Edestakainen vaellus kestää noin neljä tuntia.

Teksti: Leena Itkonen

Kohteet:  Funchal Madeira

Lue lisää aiheesta