Wienin parhaat nähtävyydet ja ravintolat

Habsburg-hallitsijoiden virka-asunto 1200-luvulta aina vuoteen 1918 asti. Noin puolet rakennuksista on nykyisin hallinnollisessa käytössä, mutta tiloissa on myös Kansalliskirjasto, Aarrekammio, Espanjalainen ratsastuskoulu, muutama kirkko sekä museo. Kaikkiin kohteisiin pääsee tutustumaan. Ehdottomasti näkemisen arvoinen on Kaiserappartements, Habsburgien loistelias asuinhuoneisto.

Taiteilija Friedensreich Hundertwasser suunitteli vuonna 1985 valmistuneen asuintalon, joka sai nimekseen Hundertwasserhaus (Löwen-/Kehlgasse). Talon julkisivu on kuin suoraan satukirjasta ja sitä saapuvat ihmettelemään ihmiset sekä läheltä että kaukaa. On mosaiikkia, sipulikattoa, sateenkaaren värejä, isoja terasseja jne.

Kunsthausissa (Untere Weißgerberstrasse 13) eli taidetalossa on jatkuva Hundertwasserin näyttely sekä mittavia vaihtelevia näyttelyitä koko vuoden. Vierailun päätteeksi kannattaa istahtaa talon kiehtovaan ravintolaan.

Vuonna 1618 rakennettu kirkko (Neuer Markt), jonka alla sijaitsevassa Kaisergruftissa (Keisarien Hautaholvi) lepäävät Habsburg-suvun hallitsijat.

Ensimmäisessä kaupunginosassa (Karslplatz) sijaitseva vuonna 1713 rakennettu kaupungin kaunein barokkikirkko.

Jos on aikaa vain yhteen käyntiin tässä museossa, kannattaa valita kiinnostavin aikakausi ja taidesuunta, sillä kokoelmat ovat jo Habsburg-suvun ansiosta niin valtavat, että haluttaessa tutustua koko museoon aikaa menee vähintään yksi päivä! Toisella puolen Maria-Theresien-Platzia sijaitsee Wienin luonnonhistoriallinen museo, NATURHISTORISCHES MUSEUM.

Wienin kuuluisimmat kävelykadut aivan kaupungin sydämessä.

Wienin raatihuone, valmistunut vuonna 1872 arkkitehti Friedrich Schmidtin tyyliin. Kesäkuukausina raatihuoneen aukio on Wienin juhlaviikkojen keskipiste .

Joseph Olbrichin suunnittelema ja viime vuoden aikana restauroitu, Gustav Klimtin aikoinaan perustaman Wienin taiteilijaliiton näyttelyrakennus (Friedrichstrasse 12). Vaihtuvia näyttelyitä.

Maailmankuulu espanjalainen ratsastuskoulu kuuluisine Lipizzaner-hevosineen (Hofburg).

Vuonna 1869 avattu Wienin ooppera (Opernring 2). Tiedot oopperan ohjelmasta ja opastetuista kierroksista löytyvät nettisivuilta.

Keskellä kaupunkia sijaitseva Pyhän Tapanin kirkko (Stephansplatz), jonka rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla (rakennustyöt ovat jatkuneet kahdeksan vuosisadan ajan). Kirkon torni, jota paikalliset kutsuvat Steffliksi, kohoaa 137 metrin korkeuteen, ja sieltä on upeat näköalat yli Wienin. Kirkossa on myös mahdollisuus vierailla katakombeissa.

Savoijin prinssi Eugenin rakennuttama loistelias palatsi (Prinz-Eugen-Straase 27), jota ympäröivät isot puutarhat suihkulähteineen ja patsaineen. Belvederen rakennuksissa sijaitsee mm. Barokkimuseo ja palatsin tiloissa olevien kiinteiden näytelyiden lisäksi siellä järjestetään jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä.

Wienin huvipuisto, jonka useimmat tuntevat sen maailmanpyörästä, Riesenradista. Se pystytettiin vuoden 1896 maailmannäyttelyä varten.

Itävallan Versailles, vuonna 1760 valmistunut keisarin kesäasunto (Schönbrunner Schlosstrasse 13), jossa Mozart esiintyi ensikerran kuninkaallisille. Kaikki muistavat kuuluisat Sissi-Elokuvat kulissinaan Schönbrunnin linna! Linnaa ympäröi 200 hehtaarin puisto suihkulähteineen ja taiteellisesti leikattuine puineen ja pensaineen.

Vastapäätä linnaa, pienelle kukkulalle kohoaa Gloriette-pylväikkö, jonne viime vuosina valmistui yksi Wienin suosituimmista kahviloista. Parhaat näköalat kaupungin pohjoisosiin ja Wienerwaldiin. Schönbrunnin nettisivut.

Jos on aikaa, kannattaa ehdottomasti vierailla linnan alueella sijaitsevissa Schönbrunnin eläintarhassa! Katso eläintarhan nettisivut.

Itävallan suurin hautausmaa, noin 2 500 000 hautaa, avattiin vuonna 1874 (Simmeringer Saupstrasse 234). Hautausmaan keskialueella sijaitsevat monen kuuluisan taitelijan, säveltäjän (mm. Johann Strauss, Beethoven, Brahms ja Schubert), kirjailijan, arkkitehdin ja poliitikkojen haudat. Vanha juutalainen hautausmaa on ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Alueelle kulkee myös bussi, jonka reitillä nämä paikat tulevat nähdyksi. Hautausmaalle pääsee parhaiten raitiovaunuilla 71 ja 72.

(Huom. Mozartin hauta sijaitsee St.Marxer Friedhof-Hautausmaalla 3. kaupunginosassa)

Uusi museokortteli, yksi maailman suurimmista (Museumsplatz 1, 7. kaupunginosa). Taidemuseo, vaihtuvia näyttelyitä, lasten museo ja tapahtumia. Ennen vierailua kannattaa katsoa internetsivut, www.mqw.at

Ydinkeskustan ostoskadut Kärtnerstrasse, Kohlmarkt ja Graben houkuttelevat kalliilla hinnoillaan lähinnä ikkunaostoksiin, mutta kannattaa lähteä esim. Mariahilferstrasselle (metrolinja numero 3), jolla sijaitsevat isot tavaratalot sekä myös pienempiä liikkeitä. Metrolinjan numero 1 Kagran-päätepysäkillä pääsee shoppailemaan isossa ostoskeskuksessa nimeltä Donauzentrum.

Kaupungin laajimmat ostosmahdollisuudet löytyvät Shopping City Süd-nimisestä mega-ostoskeskuksesta Wienin eteläpuolella. Sinne voi matkata esim. Badner Bahn-junalla, joka lähtee oopperaa vastapäätä tai vaikka Ikean bussilla samasta lähtöpaikasta.

Antiikista kiinnostuneiden kannattaa etsiytyä ensimmäiseen kaupunginosaan pikkuruisille kaduille, Mahlerstrasselle, Weihburggasselle jne. Paras löytöpaikka on lauantaisin ( kello 06.00-13.00) on Wienin suurin torialue, Naschmarkt (Linke Winzeile, metrolinja 4). Torin eteläpäässä oleva Flohmarkt on ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Casino - Kärtnerstrasse
Konsertit - Musikverein (Karslplatz 6)
Konzerthaus (Lothringerstrasse 20)
Kabareet, musikaalit ja teatterit (kannattaa kysyä ajankohtaisia vinkkejä hotellista tai oppaalta

Parhaat ja ajankohtaiset vinkit löytää kun ostaa FALTER-lehden tupakkakaupasta tai lehtikioskista. Falter ilmestyy kerran viikossa.

Nuoriso suuntaa matkansa Bermudan kolmioon, Schwedenplatz-aukion lähelle. Meno irtoaa mm. seuraavissa kapakoissa: Ma Pitom. Kaktus, Krah Krah, Roten Engel sekä Ron con Soda! Toinen hyvä kortteli on Rudolfsplatzin kulmilla. Menopaikkoja löytyy joka menoon!

Kesäkuukausina kannattaa ehdottomasti lähteä Tonava-saarelle ulkoilmaravintoloihin ja diskoihin (metrolinja numero 1 - Donauinsel).

Suosittuja ovat ns. Clubbingit. Kannattaa tsekata esim. Volksgarten (Hofburgin kulmalla, Heldenplatz-aukion laidalla).

Varsinkin kesäaikaan kukoistaa Wienin kahvilakulttuuri. Terassikahvilat ja baarit ovat tupaten täynnä ja tunnelma on ainutlaatuinen! Kannattaa kokeilla:

Demel (Kohlmarkt 14), Hawelka (Legenda! Dorotheegasse 6),

Landtmann (Eliittiä! Karl-Lueger-Ring 4, vastapäätä raatihuonetta),

Cafe Schwarzenberg (Kärtner Ring 17), Central (Herrengasse 14).

Beisl on tyypillinen wieniläinen olut-, ja viinitupa. Niitä löytyy joka kadunkulmasta. Itävalta on tunnettu viinimaa, mutta itävaltalainen olut on myöskin erittäin hyvää.

Kannattaa käydä tutustumassa itävaltalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin esim. hyvässä olutpanimoravintolassa. Suosittuja ovat mm. Fischerbräu (Billrothstrasse 17) tai Nußdorfer Bräustübl (Heiligenstädter Strasse 205b) sekä Blutzer Bräu Spittelbergillä (ostoskatu Mariahilfer Strassen kulmilla).

Itävaltalainen viinitupa, Heurige, on kokemus, jota ei kannata jättää väliin! Kaupungissa on muutama viininviljelyalue, joiden läheltä löytyvät kauneimmat viinituvat (melkein 200 kappaletta)! Useimmissa viinituvissa on noutoruokapöytä ruokatarjoilu. Aitoon tunnelmaan liittyy hyvä viini ja ehkäpä musiikki.

Suosituimmat heurigenalueet ovat Grinzing ja Heiligenstadt. Grinzingissä on kauniita taloja, mutta kesäisin alue on täynnä turistibusseja. Grinzingin suosituimmat Heurigenit ovat Martin Sepp sekä Rheinprecht. Heiligenstadtissa kannattaa poiketa Zimmermannilla sekä Mayer an Pfarrplatzilla.

Jos lähdet esimerkiksi bussilla Neustift am Walden Heurigeneihin, tapaat enemmän paikallista väestöä ja saa maisteltavaksesi paremman laadun viinejä. Näkemisen arvoisia ovat ehdottomasti Fuhrgassl-Huber (upea puutarha) sekä Zeller am Hauerweg. Viininviljelysten keskellä pääkadun yläpuolella sijaitsee aivan ihastuttava Zimmermann. Joka panostaa enemmän viinin kuin ruoan laatuun Heurigen-vierailullaan, lähtee Stammersdorfiin (Wienin koillisosaan). Wieninger Stammersdorfissa on ehkä tunnetuin viininviljelijä Wienissä, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Hyviä ravintoloita ja baareja löytyy myös viidennestä kaupunginosasta. Tunnelmaa sekä sisällä että puutarhassa tarjoavat Schloßgasse 21:n lokaalit. (Insidertip)

Spittelbergillä seitsemännessä kaupunginosassa on paljon hyviä ravintoloita ja baareja, esim. Siebensternbräu (Siebensterngasse 19), kulinaarisia nautintoja pääsee kokeilemaan Zu ebener Erde und erster Stock-ravintolassa (Burggasse 13).

Erityismaininnan ansaitsee Frank's, Laurenzerberg 2 (lähellä Schwedenplatzia), joka on yksi kaupungin parhaista pihvi-paikoista.

Jokaisesta kaupunginosasta löytyy hyviä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kuten jokaisessa suurkaupungissa, suosikkiravintolat vaihtuvat hyvinkin lyhyessä ajassa. Jo ennen matkaa Wieniin kannattaisi käydä Internetissä katsomassa Falter-lehden sivut. Sieltä löytyy aktuelleja vinkkejä sekä kaikki kaupungin ravintolat. Osoite on: www.falter.at ja sieltä valikko Wien wie es isst joko alavalikosta DIE BESTEN tai EMPFEHLUNGEN.

Teksti: Päivi Blöchl. (ent. Vahteristo)

 

Kohteet:  Wien Itävalta

Lue lisää aiheesta